Ford Pro Electric SuperVan

Ford Pro Electric SuperVan juri kao Nevera!?

Na Festivalu brzine u Goodwoodu predstavljen je Ford Pro Electric SuperVan, električni monstrum s 2000 KS koji od 0 do 100 km/h stiže za manje od dvije sekunde

Već više od pola stoljeća Ford njeguje tradiciju SuperVana, vozila koje u pravilu nalikuje Transitu i ima ogromnu snagu. Ove godine velika je novost u tome što je Ford Pro Electric SuperVan, kao što mu ime i kaže, potpuno električan. Pokreću ga četiri elektromotora koji zajedno isporučuju fantastičnih 2000 KS na kotače. Prema Fordu, ovaj kombi od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od dvije sekunde. Prevedeno na hrvatski – kombi koji juri skoro kao Rimac Nevera!

Izvana je SuperVan “okićen” brojnim spojlerima, blatobrani su maksimalno prošireni, kao i pragovi. U ogoljenoj unutrašnjosti ostali su volan, mjenjač i dva ekrana. Vozač može birati nekoliko načina vožnje: Road, Track, Drag, Drift, Rally, pa čak i Eco. Uz to, Ford je SuperVan opremio i launch controlom, pa čak i limitatorom brzine za vožnju kroz boksove.

Električna zvijer bazirana je na platformi novog E-Transita Custom, a ima bateriju od 50 kWh koja, se, ako ubrzavate kako SuperVan može, isprazni u također rekordnom roku. Ford nije sam razvijao SuperVan, već je u pomoć pozvao Ford Performance i tvrtku specijaliziranu za utrke Stard. Kočnice i ovjes u potpunosti su prilagođeni ovoj ogromnoj snazi.

Naravno, nikakva serijska verzija nije u planu, već ovaj automobil pokazuje što je sve teoretski moguće napraviti, a usput i skreće pažnju na novi električni E-Transit Custom koji uskoro stiže na tržište.

Tradicija duga pola stoljeća

Prvi je SuperVan Ford predstavio 1971. u karoseriji tadašnjeg Transita. Pokretao ga je 4,9-litreni V8 motor iz Forda GT40 od 400 KS. 13 godina kasnije uslijedio je SuperVan 2, u velikoj mjeri izrađen od stakloplastike, ponovno u obliku Transita, ali na podvozju trkaćeg automobila grupe C. Ovaj put za pogon je bio zadužen Cosworthov 3,9 V8 koji je razvijao gotovo 600 KS. Tijekom testiranja na Silverstoneu postigao je najvišu brzinu od 280 km/h.

SuperVan3 predstavljen je 1995. i tehnički je bio zasnovan na SuperVanu 2, uz jednu malu izmjenu – motor je i dalje bio Cosworthov, ali je ovaj put bila riječ o 3,5 V8 motoru od oko 650 KS iz bolida Formule 1, točnije McLarena MP4/8 koji je 1993. vozio Ayrton Senna. Uz to, vanjski je izgled dijelio s tada aktualnim Transitom.

 

Provjerite još

Fordovi na akciji i dostupni odmah

Danas, kada neki nove automobile čekaju i po godinu dana, pravo je osvježenje Fordova akcijska …