BMW M3 Touring

Konačno je stigao prvi BMW M3 Touring

BMW se već više od dva desetljeća igra idejom M3 u karavanskom obliku, ali tek sada predstavlja njegovu prvu serijsku verziju BMW M3 Touring Competition xDrive

Ponekad priprema za predstavljanje novog modela dugo traje, ali rijetko kao što je to slučaj kod BMW M3 Touringa. Još 2000. se M odjel igrao idejom razvoja tadašnje generacije M3 (E46) u karavanskom obliku. Punih je 16 godina trebao BMW-u da taj prototip pokaže javnosti. Reakcije su bile pozitivne i mnogi su praktično molili BMW da razvije M3 Touring, ali tek će 2020. službeno biti najavljen serijski model. Konačno, na pedeseti rođendan M odjela konačno je stigao BMW M3 Touring Competition xDrive, prvi karavanski M3 u povijesti.

Već iz punog imena automobila jasno je o čemu se točno radi. Competition znači da je pod prednjim poklopcem redni šestocilindraš od tri litre koji razvija 510 KS i 650 Nm. Osnovne verzije od 480 KS u karavanu neće biti. Isto tako, M3 Touring uvijek dolazi s pogonom na sve kotače xDrive, dok limuzinski M3 uvijek ima stražnji pogon. Ipak, i ovaj sustav može svu snagu isporučiti i na stražnji par kotača. Snaga i moment na sve se kotače prenose putem osmostupanjskog automatskog mjenjača M Steptronic.

Moćni pogon omogućuje M3 Touringu impresivne performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3,6 sekundi što je tek desetinku sporije od limuzine M3 Competition xDrive. Još je impresivnija brojka ubrzanja od 0 do 200 km/h od 12,9 sekundi. Najviša je brzina ograničena na 250 km/h, ali može se povećati i na 280 km/h.

Naravno, i karavanski M3 raspolaže svime što krasi i limuzinski M3 što znači da ima i poseban M diferencijal straga, adaptivni M ovjes, varijabilni servo upravljač, pa čak i software koji analizira vaše driftanje i prati vremena po krugu. Naravno, tu su i moćne kočnice, a karbonsko-keramički diskovi na popisu su dodatne opreme.

Što se praktičnosti tiče, ona je posve jednaka onoj kod slabije motoriziranih primjeraka Serije 3 Touring. To znači da je prtljažnik osnovnog obujma 500 litara i da se preklapanjem stražnjih sjedala povećava na 1500 litara.

Prvi primjerci BMW M3 Touring Competition xDrive počet će silaziti s proizvodnih traka u Munchenu u studenom ove godine.

Provjerite još

BMW M2

Najmanje 450 KS za novi BMW M2

Uz novi set fotografija kamufliranog automobila doznali smo i nešto o specifikacijama nove generacije BMW-a …