Maserati Ghibli Hybrid

Maserati Ghibli Hybrid, prvi korak u elektrifikaciju

Prije nego sljedeće godine upoznamo posve električni Maserati, talijanska tvrtka elektrificirala je Ghibli, doduše tek sustavom 48-voltnog blagog hibrida

Kao i praktično svi proizvođači, talijanski Maserati također se okreće elektrifikaciji svoje ponude, ali ne odmah električnim ili plug-in hibridnim pogonom, već samo s tehnologijom blagog hibrida. Maserati Ghibli Hybrid u osnovi pokreće dvolitreni četverocilindarski turbobenzinac kojem po potrebi pomaže 48-voltni sustav blagog hibrida. Snaga je 330 KS, uz okretni moment od 450 Nm, a prenose se na stražnje kotače putem osmostupanjskog ZF-ovog automatskog mjenjača. Ghibli Hybrid ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi i postiže najvišu brzinu od 255 km/h.

Zanimljiva je i potrošnja. Gotovo 1,9 tona teška limuzina, prema ciklusu WLTP, troši između 8,5 i 9,6 litara. Emisija CO2 kreće se između 192 i 216 g/km. Tek malo manje nego od ostalih Ghiblija, ali to je sve što ovakav hibridni sustav može postići. Kako ne bi izgubili ugođaj “pravog Maseratija” ugrađen je poseban ispušni sustav koji se brine za zvučnu kulisu.

Po pitanju izgleda, Maserati Ghibli Hybrid, tek se u sitnim detaljima razlikuje od ostalih Ghiblija. Tri ventilacijska otvora na bokovima imaju plave detalje, a u plavo su obojene i čeljusti kočnica. Logotip na C-nosaču također je dobio tanku plavu liniju ispod trozupca. Proizvodnja hibridnog Ghiblija započet će ove godine, a na tržištu bi se trebao pojaviti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Ovakav Ghibli vrlo je sramežljiv korak prema elektrifikaciji ponude, ali Maserati na tom polju ima velike planove. Osim što bi sportski MC20, koji će biti predstavljen u rujnu, mogao uz twin-turbo V6 motor dobiti električnu pomoć, već sljedeće godine u planu je nova generacija GranTurisma i Gran Cabrija koja će imati i potpuno električni model. Maserati je upravo taj model označio kao svoj prvi potpuno električni automobil.

Provjerite još

Audi Q3 i Q3 Sportback

Audi Q3 i Q3 Sportback dobili su plug-in hibridni pogon

Početkom sljedeće godine dolaze Audi Q3 i Q3 Sportback s plug-in hibridnim pogonom poznatim iz …