Maserati MC20

Maserati MC20 nova je jurilica iz Modene

Maserati MC20 rasni je sportaš čiji središnje postavljeni motor razvija 630 KS, što mu omogućuje ubrzanje od 2,9 sekunde i najvišu brzinu preko 325 km/h

U svojoj bazi u Modeni Maserati je predstavio svoj novi najsportskiji model u ponudi. Zove se MC20, a već slova MC u imenu povezuju ga s nekadašnjim MC12, bliskim rođakom Ferrarija Enzo. Ipak, on nije toliko ekstreman. Maserati MC20 je sportski automobil sa središnje postavljenim motorom. Kombinacija koju redovno koristi Ferrari, dok ju Maserati tek sporadično upotrebljava. Relativno kompaktnog sportaša pokreće V6 smješten iza sjedala što je kombinacija koja podsjeća na Merak iz 1970.

Spomenuti V6 motor je potpuno novi Maseratijev proizvod. Riječ je o trolitrenom šestaku s dva turbopunjača i dvije svjećice po cilindru koji razvija 630 KS i 730 Nm. Najveći okretni moment na raspolaganju je od 3000 okretaja, a motor se vrti do 8000 okretaja. Maserati je ponosan na tehnička rješenja iz Formule 1, a jedno od njih nazivaju “izgaranje u pretkomori”, gdje do izgaranja dolazi u posebnom prostoru pored uobičajenog prostora u cilindru. Pored toga, blok Nettuno, opremljen je i sustavom podmazivanja sa “suhim karterom” što znači da nema klasičnog kartera ispod motora, pa se V6 može smjestiti niže u autu. Rezultat je niže težište, a to znači i bolje vozne osobine.

Zahvaljujući karbonskom monocoqeu Maserati MC20 vrlo je lagan. Talijani kažu manje od 1500 kilograma. To je važan doprinos performansama, a one su prilično impresivne. Od 0 do 100 km/h MC20 ubrzava za samo 2,9 sekundi, a najviša brzina je “iznad” 325 km/h.

Provjerite još

Maserati Grecale

Stiže Maserati Grecale, manji Levanteov brat

Maserati Grecale bit će drugi SUV u ponudi ove talijanske marke, za broj manji od …