Mercedes-Benz B-klasa ostaje monovolumen

U Stuttgartu su odlučili zadržati staru formulu i vjeruju da novi Mercedes B-klasa i dalje ima potencijala kao monovolumen

Nova Mercedes B-klasa nastala je na istoj platformi na kojoj se trenutno nalazi i A-klasa. Naravno, dimenzije su povećane kako bi se pružila veća funkcionalnost. Doduše, prilikom tog procesa pazilo se da se dimenzije zadrže u granicama toga da automobil ne bude previše “kockast” što bi moglo odbiti potencijalne kupce. Kada smo kod dimenzija, spomenimo kako je međuosovinski razmak narastao za 30 milimetara čime će se povećati prostor unutar kabine. U Mercedesu su odlučili za isti taj cilj iskoristiti još jedan trik. Tako je stražnji red sjedala pomičan, pa će ovisno o tome korisnici moći prilagoditi prostor za noge nauštrb prtljažnog prostora ili obrnuto. Obujam prtljažnika tako će biti u rasponu od 455 do 709 litara, ovisno o položaju stražnje klupe, a ako odlučite spustiti kompletno stražnja sjedala penje se na 1540 litara.

Unutrašnjost, a tu prvenstveno mislimo na armaturnu ploču, kao da je preuzeta iz drugih modela, prvenstveno A-klase. Tako dominiraju dva velika ekrana koja su zapravo spojena u jednu veliku cjelinu, a na njima se nalazi doslovno vezano sve za postavke automobila i informacije za korisnike i putnike. Treba napomenuti da veličina ekrana ovisi o opremi koju odaberete, pa tako početna kombinacija kreće sa 7-inčnim, a završava sa 10,25-inčnim ekranima.

Što se tiče motora, ponuda je raznolika. Benzinsku paletu čini 1,3-litreni motor koji dolazi u dvije verzije snage. Slabija kreće sa 136 KS, dok snažnija raspolaže sa 163 KS. Dizelska ponuda kreće s dobro znanim 1,5-litrenim primjerkom koji raspolaže s 115 KS i 260 Nm, te emitira 108 g/km CO2. Sljedeći u ponudi je dvolitreni OM654 dizelski motor, koji će po prvi put biti instaliran poprečno u neki model. Dolazit će u dvije izvedbe snage, 150 KS i onoj snažnijoj od 190 KS. Svi primjerci dolazit će sa sedmostupanjskim automatskim mjenjačem, osim snažnije verzije dizelskog motora koja dolazi s osmostupanjskim automatikom. Dolazak u prodajne salone planiran je za proljeće sljedeće godine.