Mercedes GLA – na pola puta

Novi Mercedes GLA sada je više nešto između A i B klase, ali osim novog izgleda ne donosi neka veća iznenađenja

Mercedes GLA već je više puta uhvaćen kamerom na testiranjima, a tjedan prije predstavljanja vidjeli smo i službenu skicu. Već iz toga smo mogli naslutiti, a sada možemo to i potvrditi, kako novi GLA kreće drukčijim smjerom od prethodnika. Sada je o  puno više od “podignute A-klase” i puno je više na pola puta između A i B klase.

GLA nije samo vizualno narastao, već to potvrđuju i brojke. Iako je 1,5 cm kraći od prethodne generacije, novi je GLA punih 10 cm viši. Putnici sprijeda imaju čak 22 cm više prostora za glave, a oni straga 11,6 cm više prostora za noge. Izvana novi GLA sprijeda nalikuje ostatku obitelji, a niti u uređenju unutrašnjosti nema iznenađenja. Središnje mjesto zauzima ekran na kojem radi sustav MBUX, a dobro su nam poznata i tri okrugla ventilacijska otvora ispod njega.

Očekivano, ponuda motora je slična onoj u A-klasi. Početni benzinac nosi oznaku GLA 200 iza koje se krije 1,3-litreni benzinac nastao u suradnji s Renaultom koji razvija 163 KS i 250 Nm. Snaga se prenosi putem sedmostupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke. Pored ovog motora, u GLA se ugrađuje i snažniji dvolitreni turbobenzinac. Dizelska opcija je 1,5-litreni motor iz Renaulta. Točnije specifikacije snažnijeg benzinca i dizelaša Mercedes još nije objavio, ali možemo očekivati sličnu ponudu kao i u A-klasi.

Mercedes odmah nudi i sportsku verziju Mercedes-AMG GLA 35 4Matic. Nju pokreće dvolitreni turbobenzinac od 306 KS i 400 Nm. Snaga se na sve kotače prenosi putem osmostupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke Speedshift DCT iz AMG-a. Trenutno najsnažniji GLA od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu i postiže najvišu brzinu od 250 km/h.

Na tržište novi Mercedes-Benz GLA stiže u proljeće sljedeće godine, a do tada ćemo doznati i točnije specifikacije, kao i cijene.

Provjerite još

Prve slike novog Mercedesa E-klase

Mercedes je objavio slike još uvijek zamaskirane nove E-klase, ali istovremeno su u javnost “iscurile” …