Ford Ranger

Moćno lice za potpuno novi Ford Ranger

Nakon uspješnog desetljeća na tržištu vrijeme je za potpuno novi Ford Ranger, globalni pick-up, koji će poslužiti i kao osnova za budući Volkswagen Amarok

U pravilu, gospodarska vozila imaju duži životni vijek od putničkih automobila, pa stoga ne čudi kako je aktualna generacija Ford Rangera na tržištu već puno desetljeće. Ipak, deset godina je puno, pa je sada došlo vrijeme za novi Ford Ranger koji je obnovljen “do posljednjeg vijka”.

Novi Ford Ranger razvijen je pod vodstvom Forda Australija, uz suradnju brojnih timova iz ostatka svijeta. Rezultat je potpuno novi model koji u jednom dijelu podsjeća na F-150, najpopularniji Fordov pick-up na američkom tržištu, ali i na manji Maverick, koji također nije dostupan u Europi.

Novi Ranger ima uglato lice s velikim svjetlima u obliku slova C između kojih se proteže naglašena linija na čijoj je sredini plavi oval. Svjetla su LED, a uz doplatu mogu biti i matrična. Straga, kao što je to uvijek kod ove vrste vozila, nema iznenađenja. Svjetla imaju potpis sličan prednjima, a ime modela ispisano je velikim slovima na vratima prtljažnog prostora.

Naravno, i unutrašnjost Rangera potpuno je nova. I dalje zadržava jednostavan i “radnički” dojam, a ističu se veliki ventilacijski otvori. U sredini je 10,1-inčni, ili čak 12-inčni vertikalno orijentirani ekran. Digitalni ekran zamijenio je i klasične instrumente. U kabini ima i puno različitih pretinaca, a prtljagu možete voziti i iza stražnjeg sjedala. Teretni je prostor prekriven čvrstom plastikom, obiluje točkama za učvršćivanje, a tu su i pregrade koje sprečavaju klizanje predmeta u vožnji.

Međuosovinski razmak Rangera narastao je za pet centimetara i sada iznosi 3,28 metara, a jednako je povećan i trag kotača. Što se motora tiče, Ford je za Ranger razvio 3,0 V6 turbodizelski motor, a u ponudi će biti i manji dvolitreni četverocilindraši s jednim ili dva turbopunjača. U osnovi je pogon na stražnje kotače, ali u na popisu opcija je i pogon na sve kotače.

Proizvodnja novog Rangera započet će sljedeće godine u tvornicama u Južnoj Africi i Tajlandu, a europski će se kupci za prve primjerke morati strpjeti do početka 2023.

 

 

Provjerite još

novi Ford Focus

Agresivnije lice za osvježeni Ford Focus

Nakon Fieste, na red za osvježavanje stigao je i Ford Focus. Dobio je novo lice, …