BMW Serije 7

Najsnažniji BMW Serije 7 bit će električni

BMW Serije 7 sljedeće generacije imat će četiri vrste pogona – benzinski, dizelski, plug-in hibridni i, po prvi puta, potpuno električni

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije predsjednik upravnog odbora BMW-a Oliver Zipse otkrio je kako će sljedeća generacija BMW-a Serije 7 imati i potpuno električni pogon. “Svi će pogoni Serije 7 biti bazirani na istoj arhitekturi”, rekao je Zipse, “a najsnažnija Serija 7 bit će potpuno električna!”

To znači da će sadašnji 6,6-litreni V12 koji pokreće M760Li najvjerojatnije nestati iz ponude. Budući da taj model teži gotovo 2,2 tone, može se očekivati kako će najsnažnija Sedmica težiti oko 2,5 tone kada se u nju ugradi veliki paket litij-ionskih baterija. Aktualna generacija trebala bi završiti s proizvodnjom 2022., pa iste godine možemo očekivati novi BMW Serije 7, iako nije još jasno s kojim će se motorima prvo početi prodavati.

Zipse je objasnio i BMW-ovu strategiju koja kaže kako će “različite vrste pogona postojati jedne uz druge u dužem periodu”. Prije nove Sedmice ove godine bi trebali vidjeti X3 s četiri verzije pogona, uključujući i novi potpuno električni iX3, a uskoro su u planu i i4 i Serija 4 Gran Coupe. BMW planira do 2021. imati četvrtinu flote novih automobila elektrificirano, trećinu do 2025. i polovicu do 2030.

Zipse je također potvrdio kako se zbog koronavirusa zatvaraju sve BMW-ove tvornice u Europi i Južnoj Africi, zasad na mjesec dana, do 19. travnja.

Provjerite još

BMW Concept i4

BMW Concept i4 najavljuje serijski model

BMW će sljedeće godine predstaviti potpuno električni Gran Coupe koji će se zvati i4, a …