Peugeot 508 PSE

Peugeot 508 PSE najsnažniji je serijski Peugeot u povijesti

Povodom svog 210. rođendana Peugeot je konačno predstavio najsnažniju verziju modela 508 koja otvara novo poglavlje Peugeot Sporta

Na Peugeot 508 PSE smo se dobro načekali. Godinu i pol dana nakon što je prikazan konceptni Peugeot 208 Sport Engineered, konačno je spremna njegova serijska verzija. Nosi oznaku PSE koja znači Peugeot Sport Engineered. To je novost u kućnom označavanju sportskih modela i vezana je i uz nedavno predstavljen novi izgled Peugeot Sporta. Sada će sportski Peugeoti nositi oznaku PSE, dok GTI pada u drugi plan, barem za elektrificirane modele. To vrijedi za sve, osim jednog modela. Prvi je čovjek Peugeota, Jean-Philippe Imparato početkom godine izjavio kako jedini Peugeot koji može ponijeti oznaku GTI može biti 208, bez obzira na vrstu pogona.

Dovoljno o imenu, posvetimo se automobilu. Ako je Peugeot 508 PSE, koji dolazi i kao Berline i kao SW, najava koliko sportskog dojma možemo očekivati i od ostalih Peugeotova, tada izgleda dobro. Novi najsnažniji 508 pokreće 1,6-litreni turbobenzinac koji radi u kombinaciji s dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Ukupna snaga hibridnog sustava je 360 KS i 520 Nm. To znači da je 508 PSE najsnažniji serijski Peugeot dosad. Snaga se prenosi putem osmostupanjskog automatskog mjenjača. Podvozje je dorađeno, amortizeri su podesivi, a kočnice osnažene. Peugeot obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde i najvišu brzinu elektronski ograničenu na 250 km/h. Ako niste raspoloženi za jurnjavu možete se samo na struju voziti do 42 kilometra s jednim punjenjem baterije od 11,5 kWh.

Naravno, sve to prate i neke vizualne promjene. Možda Peugeot 508 PSE ne pršti od agresivnosti, ali posve je jasno vidljivo kako je riječ o nečem posebnom. Ističu se drukčija tamna maska, masivniji prednji i stražnji odbojnik, prošireni pragovi i 20-colni kotači. Novi identitet Peugeot Sporta ima žutozelene elemente, a to je tema i ukrasa kod 508 PSE. Tako su u tu kombinaciju obojene čeljusti kočnica, kao i umetci u prednjem odbojniku. U unutrašnjosti su kožom i Alcantarom presvučena sjedala sa žutozelenim prošavima, a tu su još brojni slični detalji. 508 PSE dostupan je u tri boje: Perla Nera Black, Pearl White i Selenium Gray.

Peugeot 508 PSE doći će u prodajne salone u prvoj polovici sljedeće godine, ali može se naručiti već od listopada ove godine. Cijene još nisu poznate.

Provjerite još

Stižu električne Opel Corsa OPC i Mokka OPC

Opel Corsa OPC bit će potpuno električna, kao i Mokka OPC, a i njihovi francuski …