Toyota Aygo X

Toyota Aygo X urbani je ratnik razvijen u Europi

Nekoć su Toyota, Peugeot i Citroen zajedno proizvodili gradske mališane. Francuzi su odustali, ali Japanci nastavljaju – ovo je nova Toyota Aygo X

Dok sve više proizvođača napušta segment malih gradskih automobila, Toyota nastavlja dalje. Peugeot i Citroen odustali su od modela 108 i C1, s kojima je Toyota Aygo dijelila osnovu, ali japanska se marka odlučila nastaviti samo sa svojom verzijom. Ovaj segment automobila u najvećoj je mjeri “europska priča”, pa je tako nova Toyota Aygo X vrlo europska. Ne samo što se proizvodi u Češkoj, kao i njezini prethodnici, već je u potpunosti razvijena od strane Toyotinog europskog ogranka. Japanci ponosno kažu kako je to prvi takav model.

Prva novost je X u imenu. Toyota kaže kako bi ga trebali izgovarati kao “cross”. Zašto se auto jednostavno tako ne zove nije baš jasno, jer već postoji Yaris Cross. U svakom slučaju, X znači i izgled koji vuče na crossover. Generalno, Toyota Aygo X je pet centimetara viša od prethodnika i ima 11 milimetara veći razmak od tla. Naravno, to ne znači da možete s njom u blato, ali u gradu može dobro doći.

Novi je Aygo X zasnovan na skraćenoj verziji platforme TNGA-B koju koristi i Yaris. Narastao je u dužinu, i to punih 23,5 centimetara i sada mjeri 3,7 metara. Za usporedbu, Yaris je dug 3,94 metra. Aygo X je širok 1,74, a visok 1,51 metar, uz međuosovinski razmak od 2,43 metra.

Vanjski izgled Toyota je već ranije najavila konceptom Aygo X Prologue, a većina dizajnerskih elemenata koje smo na njemu vidjeli ostala je i na serijskoj verziji. Aygo X malo je zaobljeniji od prethodnika, a veliki X koji je karakterizirao prednji kraj Ayga otišao je u povijest. Izgled se može opisati kao nešto ozbiljniji, a kao i ranije, između prednjih svjetala nema klasične maske. U skupljim verzijama ta su svjetla sada opremljena LED tehnologijom. Kao i ranije, kupci mogu odabrati dvobojnu karoseriju.

Kako bi naglasili “grublji” karakter Ayga X tu su kotači od 17 cola, uz doplatu i col veći. Stražnja bočna vrata su relativno malena, a zadržala su prozore koji se otklapaju. Zadržan je i stakleni poklopac prtljažnika. Iza tog prepoznatljivog poklopca je prtljažnik od 231 litre. Nije puno u apsolutnim mjerilima, ali je 60 litara više nego prije.

Unutrašnjost izgleda značajno  ozbiljnije nego prije, ali zadržala je određenu dozu razigranosti. Primjer tome je ovalna “rupa” u koju je smješten 7 ili 9-inčni središnji ekran. On je pak posve ozbiljan i prenesen je iz Yarisa što znači i da podržava Apple CarPlay i Android Auto. Komande klima uređaja i tipke na volanu posve su ozbiljne. Kao i ostale Toyote i Agyo X dolazi s paketom Safety Sense koji uključuje pregršt sigurnosnih sustava uključujući pomoć pri držanju vozne trake i adaptivni tempomat.

Jedino područje na kojem nema velikih novosti je motorizacija. Pod prednjim poklopcem i dalje je jednolitreni trocilindraš od 72 KS i 93 Nm. Novost je što je u ponudi, pored petostupanjskog ručnog mjenjača, sada i bezstupanjski automatski mjenjač CVT

Nova Toyota Aygo X na tržište stiže na proljeće sljedeće godine, a dotad će biti poznate i detaljnije specifikacije, kao i cijene.

Provjerite još

Toyota GR Corolla

Toyota GR Corolla opaka je vozačka igračka

Recept koji je izvrsno upalio na Yarisu Toyota je sada primijenila na Corolli. Rezultat je …