Volkswagen ID.5

Volkswagen ID.5 više je od kupeovske verzije ID.4

Novi član električne obitelji iz Wolfsburga zove se Volkswagen ID.5, a ne bi ga bilo pravedno opisati tek kupeovskom verzijom modela ID.4 jer ipak nudi malo više

Volkswagen je predstavio još jedan električni model. Ovaj put riječ je o ID.5 koji je na prvu najlakše opisati kao kupe verziju ID.4, ali to zapravo ne bi bilo baš pravedno. Kao i mnoge druge marke, Volkswagen želi kupe verziju SUV-a pozicionirati malo više od “originala”. Volkswagen ID.5 to čini malo drukčijim izgledom u kojem se najviše ističe široki stražnji dio automobila. Popratna pojava toga je čak i šest litara veći prtljažnik (549 litara) u odnosu na ID.4 . Kad već spominjemo popratne pojave, treba reći da padajuća linija krova oduzima putnicima straga samo 12 milimetara prostora za glave, pa je prostora i dalje dovoljno za odrasle. Prostora za noge ima puno, zahvaljujući električnoj platformi. Međuosovinski razmak je 2,77 metara, a automobil je dug 4,60 metara.

Unutrašnjost je također podignuta na novu razinu luksuznijim materijalima i opremom. U skladu s filozofijom nema životinjskih materijala, već samo umjetna koža. U ID.5 po prvi je puta ugrađena nova verzija softwarea infotainment sustava MEB, koja se nadograđuje putem interneta. Fizičkih tipki je iznimno malo, a glasovno upravljanje započinje rečenicom “Hello ID”. Head-up displej radi s proširenom stvarnošću koja projicira upute navigacije oko deset metara ispred automobila. Svijetleća traka ispod vjetrobrana ne služi samo za ambijentalnu rasvjetu, već i upozorava na opasnosti poput iznenadnog kočenja ispred automobila.

Volkswagen ID.5 dolazi s tri različita pogona. Početni model je Pro kojeg pokreće elektromotor od 174 KS na stražnjoj osovini. Pro Performance također ima stražnji pogon, ali raspolaže sa 204 KS. Vrhunac ponude je ID.5 GTX koji ima i motor za prednje kotače, a na period od 30 sekundi može isporučiti do 299 KS. On od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,3 sekunde, Pro Performanceu za to treba 8,4 sekunde, a Pro stotku dostiže za 10,4 sekunde. Najviša brzina GTX-a je 180 km/h, dok slabiji modeli postižu 160 km/h. Sve tri verzije imaju bateriju od 77 kWh s kojom GTX ima doseg od 480 km prema normi WLTP, a modeli sa stražnjim pogonom 520 km. Baterija se može puniti na izmjeničnom punjaču od 11 kW ili na istosmjernom s najviše 135 kW kada punjenje od pet do 80 posto traje 29 minuta.

Volkswagen ID.5 proizvodit će se u tvornici u Zwickau u Njemačkoj od sljedeće godine, u početku samo za Europu, a za to vrijeme, obećava Volkswagen, niti jedan primjerak neće proizvesti niti gram CO2. Cijene još nisu poznate, ali dobro obaviješteni izvori kažu kako će ID.5 biti tek nijansu skuplji od usporedivog ID.4.

Provjerite još

Volkswagen nadograđuje infotainment u Golfu

Problematični infotainment sustav Volkswagen Golfa, kao i još nekih  modela koji ga koriste uskoro bi …