Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon kao karavan, plug-in hibrid i sportski R

Volkswagen Arteon doživio je prvi facelift, a promjene su puno veće nego što se to na prvu čini. Novost su karavanski Shootng Brake, plug-in hibrid, kao i snažni R

Volkswagen Arteon na tržištu je tri godine, što znači kako je vrijeme za facelift. Dobio je novo lice s drukčijim odbojnikom i opcijskom LED trakom koja se proteže čitavom širinom, a prekida ju tek logotip marke. Straga su također najveće promjene u svjetlima. Oblik je ostao jednak, ali ona su posve drukčija. Prednji i stražnji odbojnik razlikuju se ovisno o verziji. Pored standardne verzije, tu su još i verzije Elegance i R-Line.

Naravno, jedna od najvećih novosti je uvođenje drugog karoserijskog oblika – Shooting Brake. Arteon Shooting Brake sportska je karavanska verzija u stilu Mercedesa GLA i prethodne generacije CLS-a. Straga je prtljažnik od 565 litara koji se preklapanjem stražnjih sjedala može povećati na 1632 litre. Dubina prtljažnog prostora u tom je slučaju veća od dva metra.

Arteon je dosad imao unutrašnjost jednaku Passatu, ali sada se malo udaljio od svog “običnog” brata. Gotovo svi detalji su osvježeni, do središnje konzole do ventilacijskih otvora. I digitalni instrumenti i ekran infotainmenta, koji može biti u dvije veličine, su modernizirani. Volan je dobio nove komande osjetljive na dodir, a nove su i komande klima uređaja.

Već je ranije postojala brza verzija Arteona, ali sada po prvi puta dolazi model označen slovom R i to u obje karoserijske verzije. Pod poklopcem Arteona R skriva se 320 KS i 420 Nm snažan 2,0 TSI dodatno razvijena verzija motora poznatog iz prethodne generacije Golfa. Nemojte se iznenaditi ako se njegova verzija od 300 KS pojavi u novom Golfu R. Snaga se na sve kotače prenosi se putem sedmostupanjskog DSG automatskog mjenjača. Sustav pogona ima i sustav R-Performance Torque Vectoring koji raspoređuje moment i između stražnjih kotača.

Arteon nije samo po prvi put Shooting Brake ili R, ili pak kao kombinacija toga – Volkswagen je u Arteon ugradio i plug-in hibridni pogon. Očekivano, jednak je kao i u Passatu GTE što znači da se sastoji od 1,4 TSI motora od 156 KS i 115 KS snažnog elektromotora. Zajednička snaga im je 218 KS, a ispod stražnjih sjedala nalazi se baterija od 13 kWh koja omogućuje vožnju samo na struju od 50 do 60 kilometara. Razlog iz kojeg Volkswagen ovaj model zove eHybrid, a ne GTE je poseban. Novi Golf ima dvije plug-in verzije od kojih se slabija zove eHybrid, a snažnija GTE. To znači da je u planu snažniji Arteon GTE, najvjerojatnije sa 245 KS.

Naravno, Arteon će biti dostupan i sa standardnom ponudom benzinskih i dizelskih motora, a i na tom polju ima novosti. Benzinsku ponudu čini 190 KS snažan 2,0 TSI, dok su dizelaši dvije verzije 2,0 TDI motora od 150 i 200 KS. Obje su dio nove “evo” generacije što znači da imaju čak dva SRC katalizatora za smanjenje emisije dušikovih oksida. Snažniji TDI će biti dostupan i s pogonom na sve kotače.

Osvježeni Arteon i novi Arteon Shooting Brake u prodajne salone dolaze tijekom ove godine, a cijene još nisu poznate.

Provjerite još

Volkswagen Tiguan

Osvježeni Volkswagen Tiguan kao sportski R i kao plug-in hibrid

Nakon što je prije nekoliko dana prikazan osvježeni Arteon, sada stiže i obnovljeni Volkswagen Tiguan …