Opel Mokka

Opel Mokka predstavlja novo lice marke

Nova Opel Mokka predstavlja potpuno novi dizajnerski smjer njemačke marke, a odmah dolazi i s potpuno električnim pogonom

Mokka je iznimno važan model za Opel. To je prvi model kojim ova marka kreće s potpuno novim dizajnerskim smjerom najavljenim GT X Conceptom. Pored toga, Opel Mokka se mora na tržištu boriti s puno većom konkurencijom od svoje prethodnice u iznimno važno segmentu kompaktnih crossovera u kojem se može dobro profitirati.

Logično, nova je Mokka nastala na platformi CMP koju već koriste drugi modeli Grupe PSA, poput Peugeota 2008 i DS 3 Crossbacka, ali i Peugeot 208 i Opel Corsa. Svatko tko imalo poznaje te modele zna da su svi oni dostupni i s električnim pogonom, a niti Mokka nije iznimka. Kao i mnogi, Opel je odlučio Mokku predstaviti upravo u takvoj verziji, ali ona će biti dostupna i s paletom benzinskih i dizelskih motora. Zahvaljujući novoj platformi nova je generacija do 120 kilograma lakša od prethodnice.

Izgled Mokke potpuno je drukčiji od svega na što smo dosad navikli od Opela. Novi korporativni identitet uključuje Opel Vizor, relativno ravnu ploču u koju su uključena prednja svjetla i logotip marke, nešto što bez sumnje možemo očekivati i na budućim Opelovim modelima. Slična forma u kojoj se pojedini elementi optički povezuju jedan s drugim nalazi se i u unutrašnjosti, a Opel to naziva Pure Panel. Prednja i stražnja svjetla standardno su LED, a na popisu opcija su LED matrična svjetla.

S dužinom od 4,15 metara Opel Mokka punih je 12 centimetara kraća od prethodnice koja je zapravo bila prevelika kako bi se natjecala s konkurentima poput Renault Captura. Mokka je tako kraća od 4,3 metra dugog Peugeota 2008, ali je nekoliko centimetara kraća od DS 3 Crossbacka. Međuosovinski je razmak od 2,56 metara ostao praktično jednak kao i na prošloj generaciji. Iako se Mokka smanjila u odnosu na prethodnu generaciju, prtljažnik joj se smanjio za samo šest litara i sada mjeri 350 litara.

U unutrašnjosti je za Opel dosad neviđeno high-tech uređenje. Nema analognih pokazivača, već su tu potpuno digitalni instrumenti na dva ekrana. Ovisno o verziji, iza volana je ekran od najviše 12 inča. Fizičke tipke za kontrolu infotainmenta nalaze se ispod ekrana koji je na vrhu središnje konzole. Naravno, Opel Mokka je napravila značajan korak naprijed i na drugim područjima. Primjerice, može biti opremljena adaptivnim tempomatom s funkcijom stop&go. U prometnoj gužvi Mokka prati automobil ispred i vozač ne mora raditi ništa. Sustav aktivnog pozicioniranja u traci zadržava ju unutar linija.

Opel je predstavio svoj novi model u potpuno električnom obliku, iako će biti dostupna u benzinskim i dizelskim verzijama. Opel Mokka-e dobila je pogon poznat iz ostalih modela Grupe PSA, s elektromotorom od 136 KS i 260 Nm koji pokreće prednje kotače. Baterija od 50 kWh omogućuje doseg od 322 km s jednim punjenjem, prema WLTP-u. Najviša brzina Mokke-e ograničena je na 150 km/h.

Nova Mokka krenut će u proizvodnju u posljednjem kvartalu ove godine. Opel će knjige narudžbi otvoriti krajem ljeta, a prvi će primjerci stići u salone početkom sljedeće godine.

Provjerite još

Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Idealna kombinacija automobila  je hibrid s baterijom od barem 50 km za svakodnevne potrebe i …