INTERVJU – Marin Zoričić, Autoto

Autoto, jedan od vodećih trgovaca rabljenim automobilima u Hrvatskoj upravo je proslavio šesti rođendan pa smo tim povodom porazgovarali s njegovim predsjednikom uprave Marinom Zoričićem

Autoto slavi šesti rođendan. U proteklih se šest godina na tržištu automobila, i novih i rabljenih, dogodilo jako puno. Kako ste se nosili s takvim tržišnim okolnostima?

“Od svih stvari na tom svijetu, samo stalna mijena jest”. Nisam siguran može li nas više išta iznenaditi, s obzirom da smo u toliko kratkom periodu prošli sve i svašta kao na kakvom rollercoasteru. Prilagođavali smo se doslovno u svakom trenu, kao jedriličari na moru – svakom valu i svakoj promjeni vjetra jer inače ne bi danas puhali u tih naših šest svjećica na torti.

Netko će možda pomisliti da je tako teško raditi i funkcionirati kao tim, no mislim da bi se svi moji kolege složili da mi drugačije i ne znamo raditi. Ne znamo i ne želimo.

Svaki dan je prilika za naučiti nešto novo, prilagoditi se novim uvjetima, zahtjevima, željama … I ići dalje, naprijed. Samo naprijed. Pesimist se žali na vjetar, optimist očekuje da se vjetar promijeni, a mi? Mi prilagođavamo jedra.

U jednom trenutku cijene novih i rabljenih automobila gotovo su se izjednačile jer novih jednostavno nije bilo. Kako je sada i što nas čeka u bliskoj budućnosti?

Odnos ponude i potražnje se strahovito promijenio, doslovno preko noći, pa su cijene rabljenih počele rasti da bi se u jednom trenu izjednačile sa cijenama novih vozila.

Nešto od toga je bio direktan utjecaj manjka vozila na tržištu i velike potražnje nakon covida kada su ljudi htjeli sve “sada i odmah”, dok je drugi dio utjecaja bila želja nekih za velikom zaradom preko noći. Mi smo ostali vjerni svojoj nakani da našim kupcima uvijek ponudimo više za njihov novac od ostalih konkurenata, pa i u trenucima kad su naše ulazne cijene doslovno eksplodirale.

Cijene su se već u zadnjim mjesecima smirile i stabilizirale, ali nemam dobre vijesti za sve one koji čekaju povratak na staro. To se više dogoditi neće, kao što se ni cijene kvadratnog metra stana nisu nikad više vratile na staro.

Što je kupcima najvažnije kod odluke za kupnju rabljenog automobila? Koji su im prioriteti?

Jedna je stvar koja nikada neće “izaći iz mode” što se tiče kupaca rabljenih vozila, a to je osjećaj kupca da je dobio više za svoj novac. Prioritet kupaca je sigurnost, a s time definitivno ide jamstvo na vozilo, pa mi prateći te želje i potrebe kupaca na svoja vozila danas nudimo trogodišnje jamstvo. Ako izuzmemo one trgovce koji prikazuju važeće tvorničko jamstvo na vozilu kao svoje, ovakvo jamstvo kao naše zapravo ne nudi nitko na našem tržištu i šire.

Kakve automobile Hrvati najčešće kupuju rabljene? Slično kao i nove ili je slika drukčija?

Situacija je zapravo slična kao u prodaji novih, uz neke iznimke. Neki su modeli preskupi kao novi pa ih kupci traže samo i isključivo kao rabljene, te dolazi do toga da ih je više prodanih rabljenih modela, nego novih, naravno zbog vozila iz unosa. Ono što me zaista veseli, kupci traže opremljenije primjerke rabljenih vozila, a oni osnovni modeli više nisu u fokusu. Kvaliteta, kako vozila, ali isto tako i trgovaca, je došla do izražaja.

Koja je prosječna starost automobila koje prodajete?

Prosjek starosti naših vozila je tek nešto više od tri godine. Dakle, taman smo u kategoriji najpoželjnijih rabljenih vozila s obzirom na cijenu, eksploataciju. Isto tako, prosjek kilometara naših prodanih vozila je 90.000 km, što bi značilo da se kao kupci polako rješavamo onog straha od vozila koja imaju 150.000 i više km jer uz pravilno održavanje vozila nema straha za ta vozila barem još dvaput ili triput toliko, što se kilometraže tiče.

Iz prijašnjih vremena se sjećamo priča o “idealnih 75.000 km, nikad vožen po kiši, samo do tržnice i natrag“ i slično na vozilima koja su tada imala stvarnu kilometražu i preko 200.000 km. Iz tih vremena je ostao neki strah i/ili navika da kupci traže vozila sa baš tom kilometražom, no kako vidimo zadnjih nekoliko godina taj trend polako nestaje. Kupci shvaćaju da rabljena vozila uz pravilno održavanje mogu potrajati bez problema i 500.000 km, a mi ih prije isporuke detaljno pregledamo, zamijenimo sve što treba, kemijski očistimo u detalje pa takvi primjerci izgledaju kao u svojim prvim kilometrima.

Koje su prednosti Autoto u odnosu na konkurenciju u Hrvatskoj?

Već sam spomenuo trogodišnje jamstvo, što je sigurno broj jedan što se tiče prednosti nad konkurencijom, jer ostali konkurenti svojim jednogodišnjim jamstvom zapravo samo pokazuju koliko ne vjeruju u vozila na lageru ili svoj sustav.

Druga prednost je detaljan pregled vozila u 137 točaka te transparentna povijest vozila s pravom kilometražom vozila, bez muljanja i skrivanja. Realno, to uopće ne bi trebala biti prednost nego nešto što svi nude, čemu svi teže. No nažalost nije tako, pa se onda kupnja rabljenog vozila kod nekih konkurenata zaista svrstava u kategoriju “mačak u vreći”.

Kad svemu tome dodamo naše 30-dnevno jamstvo (ili care-free jamstvo) za vrijeme kojeg otklanjamo sve opravdane nedostatke koji se mogu slučajno pojaviti, zapravo smo otklonili sve najveće brige kupaca rabljenih vozila. Pokazujemo da vjerujemo u svoja vozila te da se ne bojimo odgovornosti ako se nešto slučajno dogodi.

Koje su prednosti Autoto u odnosu na unos iz EU?

Ukoliko kupac sam unese vozilo iz EU, konačna cijena vozila će biti nešto malo niža samo ako bude pošten prema samom sebi pa sve troškove odlaska po vozilo pribroji u konačni iznos. Možemo mi i “zaboraviti” na vožnju do tamo, troškove goriva, cestarina, vinjeta, privremenih tablica, prijatelja kojeg smo poveli sa sobom jer se razumije u mehaniku, pa spavanje, hrana… Sve to košta.

Ali glavna razlika nastaje kad jedno jutro novi rabljeni limeni ljubimac otkaže poslušnost, pa prodavač iz druge države ne želi ni čuti o jamstvu. Ili vas pozove da dođete kod njih da otklone kvar, a to je samo 600-700 km do tamo… Kod nas je, u slučaju sličnih problema, dovoljan poziv kolegi iz prodaje ili na naš 0800 broj iza kojeg stoje naši partneri iz asistencije pa da se vozilo doveze u najbliži servis i problem riješi u najkraćem mogućem roku.

Autoto je postavio visoke standarde u prodaji rabljenih vozila, koji su vam daljnji planovi u budućnosti?

Uh. Nemate vi toliko stranica magazina koliko mi imamo ideja i planova.

Za naš rođendan (dok smo puhali svjećice na torti) smo sami sebi poželjeli novi prodajni centar u Zagrebu i po svemu što danas vidimo, izgleda da će nam se želja ispuniti u 2024., ali više ćemo o tome pričati kad budemo pred otvaranje gdje ćete sigurno biti pozvani. Reći ćemo samo – tlocrti i 3D su već tu, dozvole isto, a radovi u tijeku.

Drugi plan je izlazak na druga tržišta centralne i istočne Europe, što je isto izgledno da će se dogoditi tijekom 2024. Koje će to točno države biti, što ćemo sve tamo raditi te kako ćemo povezati sve članice naše Grand Automotive grupe … o tome ćemo isto detaljno kad planovi dođu bliže realizaciji.

Kažu da ne nemate dovoljno velike snove i planove ako vas istovremeno ti snovi ne plaše. Mi živimo naše snove – pa ne može biti ljepše od toga.

Provjerite još

Rabljena Kona je zabavna, drukčija i pouzdana

Hyundai Kona ističe se razigranim izgledom, živim bojama i raznolikom ponudom pogona koji uključuje sve …