RABLJENI Mini je neodoljivi retro šminker

Iz generacije u generaciju Mini prenosi svoj šarm i osvaja kupce. Rabljenih je ponuda bogata, cijene nisu previsoke, a mlađi se primjerci mogu pohvaliti i solidnom pouzdanošću

Otkako je 2001. britanska kultna marka Mini došla pod vodstvo BMW-a, osvojila je mase. Pored neodoljivog izgleda, engleski mališan zavodi i svojom individualnom lifestyle opremom kao i upravljanjem poput kartinga. Tolika popularnost znači i da je ponuda rabljenih velika. Modeli prve generacije, do 2006. ipak su prestari, ali sve nakon toga postaje zanimljivo, ovisno kakav ste budžet za automobil izdvojili.

Vanjski izgled modernog Minija inspiriran je legendom iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali je iznimno uspješno interpretiran na moderan način. Imali smo to zadovoljstvo družiti se s čovjekom zaslužnim za izgled prvog novog Minija, Frankom Stephensonom, koji nam je otkrio način na koji je došao do njega. Zanimljivo, on je krenuo od originala i crtao kakve bi bile sljedeće generacije, da je ovaj ostao u proizvodnji i dalje. Tako je nacrtao nekoliko imaginarnih Minija i svojevrsnom evolucijom došao do konačnog proizvoda. Na jednak način Mini i bez njega nastavlja s novim generacijama aktualnog Minija. Automobil se mijenja, dobio je i petvratnu verziju, ali zadržava osnove svojih prethodnika.

Sve generacije obilježava živahan dizajn, uz mnoge ukrase kojima se svaki Mini može snažno personalizirati. Naravno, to ne vrijedi kada kupujete rabljeni Mini, ali niti ponuda njih iz istog razloga nije baš dosadna i jednoobrazna.

Bijeli krov, britanska zastava na poklopcima retrovizora, crte čitavom dužinom… opcije su uvijek brojne.

Kao i kod većine drugih modernih automobila, tako i kod Minija svaka generacija postaje sve veća. Tako je aktualna generacija već dosegla 3,82 metra u verziji s trojim vratima, ali ne treba očekivati neko obilje prostora na stražnjim sjedalima i u prtljažniku. Situacija je tek nijansu povoljnija kod verzije s pet vrata koja je duža punih 16 centimetara.

Prvu generaciju pokretali su prilično slabi 1,6-litreni benzinski motori nastali u suradnji s Chryslerom. Od 2006. u Mini se ugrađuju benzinci i dizelaš nastali u suradnji s tadašnjom Grupom PSA. Njihova ponuda snažnija je i prikladnija Miniju. Od facelifta 2010. dizelaš dolazi iz BMW-a. Dolaskom treće generacije 2014. Mini po prvi put koristi trocilindarske benzinske i dizelske motore za slabije modele, dok snažniji Cooper D, Cooper S i JCW imaju dvolitreni četverocilindraš pod kratkim prednjim poklopcem. Sve su to motori iz BMW-ove modularne obitelji i svi zadovoljavaju normu Euro 6.

Što se problema tiče, stariji primjerci mogu imati problema s neželjenim zvukovima u unutrašnjosti, kao i krovnim otvorom koji propušta vodu.

1,6-litreni dizelski motor u drugoj generaciji imao je problema s turbopunjačem, dok je benzinac jednakog obujma, nastao u suradnji s PSA i proglašen “Motorom godine 2007.”, često imao problema s razvodnim lancem. Ako ciljate na snažnije modele svakako obratite pažnju na istrošenost kočnica, ležajeva i amortizera.

Aktualnu ponudu Minija u Autoto možete provjeriti ovdje.

Provjerite još

BMW Grupa želi koristiti 50 posto recikliranih materijala

BMW Grupa ozbiljna je po pitanju korištenja recikliranih materijala u proizvodnji, a u budućnosti planira …