Volvo XC60

Volvo XC60 pravi je uglađeni švedski gospodin

Volvo je čest odabir vozača koji žele decentan luksuz, a ne pokazivanje premium znački. Tu ulogu savršeno ispunjava model XC60 koji uz to nudi i opuštajuću i ugodnu vožnju

Volvo XC60 prvi se put pojavio još 2008., a aktualna generacija, treća po redu, na tržištu je od 2017. U automobilskom svijetu to je prilično davno, ali švedski kompaktni SUV s godinama se nosi s lakoćom i još uvijek izgleda vrlo svježe. Platformu i osnovni dizajnerski izričaj XC60 dijeli s većim modelom XC90, s kojim je Volvo svojedobno i zakoračio u svijet danas toliko popularnih SUV-a, a u međuvremenu im se priključio i manji XC40.

Izgled je jednostavan i prepoznatljiv, a upravo u jednostavnosti linija dio je tajne dugovječnosti ovog modela. Najupečatljiviji je sprijeda gdje ga obilježavaju prepoznatljiva maska koju uokviruju svjetla s nešto izduženijim “Thorovim čekićem” od LED dnevnih svjetala. Poklopac motora je relativno dug, kao i linija krova. Stražnja svjetla tipično su “volvovska” uz vodoravni dodatak koji ide duboko u poklopac prtljažnika.

Ponuda motora sastoji se isključivo od dvolitrenih četverocilindraša, benzinskih i dizelskih, a najsnažniji su benzinski plug-in hibridi čija posljednja verzija razvija 455 KS.
Kao i vanjski izgled, unutrašnjost je uređena jednostavno, jasno i pregledno. Ispred vozača je ekran na kojem se prikazuju instrumenti, a na središnjoj konzoli je vertikalno orijentiran ekran infotainmenta. Materijali i završna obrada na visokoj su razini, upravo kako se od profinjenog skandinavskog SUV-a i očekuje. Sjedala su vrlo udobna, a prostora ima dovoljno i sprijeda i straga. Prtljažnik je osnovnog obujma 505 litara, a preklapanjem stražnje klupe može se povećati na 1432 litre.

Udobnost je jedna od glavnih osobina ovog automobila, a takav nije samo u kabini, već i u vožnji. Baziran je na smanjenoj platformi modela XC90, a ovjes je podešen malo “vozačkije” od onog kod većeg brata. Ipak, to treba shvatiti uvjetno, jer kao što smo napomenuli, udobnost je ipak glavna osobina. Mehaničkog gripa ne nedostaje, posebno kod verzija s pogonom na sve kotače, ali ovjes je relativno mekan, a volan daje vrlo malo povratnih informacija. Nema tu sportskih aspiracija kao primjerice kod konkurentskih BMW-a X3 ili Porsche Macana. Ovo je uglađeni švedski gospodin koji nudi opuštajuću vožnju i s lakoćom “guta” kilometre.

Volvo XC 60 generalno je pouzdan automobil, a kupci rabljenih trebaju obratiti pažnju na intervale zamjene klinastih i zupčastih remena, kao i na stanje ispušnog sustava.
Volvo često biraju vozači koji žele bogatu opremu i vrhunsku kvalitetu, ali izbjegavaju isticanje iz mase klasičnim odabirom jednog od njemačkih premium proizvođača, a XC60 savršeno se uklapa u tu filozofiju.

Aktualnu ponudu Volva XC60 u Autoto možete provjeriti ovdje.

Svi automobili u Autoto ponudi prolaze detaljan pregled kroz 137 točaka, a nakon kupnje vozila ostvarujete pravo na Autoto jamstvo u trajanju od 24 mjeseca ili 24.000 kilometara.

Provjerite još

Audi Q5 je pravi bezvremenski klasik

Bezvremenski izgled, dosta prostora i pouzdana tehnologija aduti su kojima raspolaže Audi Q5. Loša strana …