Peugeot 208

Peugeot 208 Pure Tech 100 GT Line

Svjež, atraktivan, napucan novom tehnologijom, siguran i po pristupačnoj cijeni. Peugeot 208 ispunjava sve želje nove generacije vozača

Dizajn prodaje. To bi bila misao vodilja francuskih proizvođača. I dok se njemačke marke koncentriraju na kvalitetu i prostranost, Francuzi su prekucali igricu i idu u smjeru pakiranja, dok ergonomiju i prostranost uzmu za sekundarnu stvar, ali i dalje prilično bitnu. Dovoljno je da stanete na par minuta i pomnije promotrite Peugeot 208. Od prednjih svjetala, preko izgleda prednje maske, stražnjeg kraja i činjenice da ima panoramski krov. Unutrašnjost je također posebna priča. Nema centimetra kojem se dizajneri nisu pomno posvetili.

Prednja svjetla inspirirana su lavljim kandžama. Tako barem tvrdi Peugeot. Nama više izgledaju kao zubi sabljozubog tigra. Slična je situacija i sa stražnjim lampama, također inspiriranim kandžama. Sve to pridodaje vizualnom identitetu koji odskače od dosadnih automobila koje svakodnevno viđamo. Prednja velika maska i dvobojne kombinacije karoserije, definitivno mu daju posebnu notu. Crna pruga preko poklopca prtljažnika, zajedno sa krovnim spojlerom aludiraju na sportski duh, zajedno s podignutom stražnjicom.

Peugeot 208 prvak je dizajna unutrašnjosti. Izgleda posebno, svježe i stilski. Od upravljača preko ekrana te komandi oko vozača. Oku zanimljivo nije nužno najbolje rješenje. Primjerice volan ili volite ili mrzite. Nama se ne sviđa kombinacija odrezanog vrha i dna. Sam po sebi je prilično malen, uz odrezane rubove čini se pravi izazov kod motanja na parkiralištu. Sjedala su dobro oblikovana i položaj sjedenja je malo stisnut.

Infotainment ima svojih mušica i u usporedbi s konkurentima nije toliko brz i reaktivan. Pomažu mu tipke ispod ekrana koje uvelike olakšavaju odabir opcija. Peugeot 208 dolazi i s bežičnim punjačem za telefon. Na središnjem grebenu za putnike straga 208 ima dva USB priključka. Ispred vozača je takozvani i-Cockpit, instrumenti sa 3D dizajnom instrumenata koje možete podešavati ovisno o modovima.

Pod poklopcem je poznati 1,2 motor sa 100 KS i 205 Nm, koji 208-ici daju dovoljne performanse da bude zabavan automobil. Ovjes je tih i udoban, no fali nam onaj francuski vozački šarm kakav je imao 206, sada već davnih dana. Kad se krenete poigravati s njegovom ravnotežom i juriti kroz zavoje, brzo pokaže ograničenja. Suviše je strog i siguran. Uz malo siroviji pristup bio bi zabavniji, a to bi tražilo i snažniji motor, što pak zadire u emitiranje štetnih plinova i podiže priču na sasvim drugi nivo. Tad se gubi smisao ovakvog automobila, pa je potpuno razumljivo zašto je baš ovakav.

208-ica je narasla u dužinu, ali je međuosovinski razmak ostao isti. Dužinu zahvaljuje dizajnu, jer je i prtljažnik ostao na 265 litara. Putnici straga su dobili malo više prostora. Platformu dijeli s Corsom, no filozofija definitivno nije ista. Primjerice, Corsa je drukčije podešena po pitanju ovjesa, a i ima 40 litara veći prtljažnik. 208 više naginje izgledu. Pravi je šarmer i kradljivac pogleda. Nešto što svaki mladi vozač traži. U kombinaciji sa 100 KS motorom nalazi se u zlatnom omjeru. Svega taman. Ima svojih mušica, ali generalno ubraja se u usku konkurenciju troje najprimamljivijih gradskih mališana.

Peugeot 208 Pure Tech 100 GT Line
Motor: 1,0 l, tri cilindra tubo benzinski
Snaga: 75 kW/100 KS pri 5500 o/min
Moment: 205 Nm pri 1750 o/min
Pogon: na sva prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,9 s
Najviša brzina: 188 km/h
Dimenzije: 4055/1745/1430 mm
Međuosovinski razmak: 2540 mm
Potrošnja (EU): 5,2, 3,7, 4,2 l/100 km
Emisija CO2: 97 g/km
Cijena: 161.000 kuna (više informacija na www.peugeot.hr)

Ocjene

Performanse - 5
Udobnost - 10
Oprema - 8
Ekologija - 9
Cijena - 6

7.6

Ljubimac dizajnera i mladih vozača. Drži visoki stupanj kvalitete, koja prati otkačeni izgled iznutra i izvana

Provjerite još

Peugeot 308

Novi Peugeot 308 puno je agresivniji i dinamičniji

Novi Peugeot 308 vrlo je upečatljiv kompakt koji stiže s dva plug-in hibridna pogona, kao …