Toyota Highlander

Toyota Highlander Hybrid AWD

Jedan od boljih velikih automobila koji smo vozili nakon dugo vremena. Toyota Highlander niže uspjehe diljem svijeta, čak i u Americi, gdje ga smatraju malim SUV-om

Automobili sa sedam sjedala rijetkima su u fokusu, no onima kojima jesu, zaista je teško pronaći pravog kandidata. Nerijetko su jako skupi, a još češće teško ili nikako upotrebljivi sa trećim redom sjedala podignutim. Highlander je dokaz da, ukoliko zaista morate kupiti minibus, on ne mora izgledati poput krumpira i biti nezanimljiv. Čak niti loše vozne dinamike. Nama je Highlander nov, ali u svijetu obara rekorde već dugi niz godina.

Impresivno je tek jedan od izraza koji pada na um kada vam Highlander dolazi u susret. Golema maska, velika svjetla i povišena njuška asociraju na Land Cruiser na steroidima. Zapravo, Highlander je niži od Land Cruisera, ali je prostraniji. Nije toliko off-road orijentiran, naginje obiteljskom karavanu, no daleko veći i viši od Subaru Outbacka ili Audija Allroad. Ispupčeni blatobrani daju mišićavu liniju, koja je dodatno popraćena krivuljom koja podsjeća na Toyotin znak. Uz to bočna stakla naglašavaju njegovu dužinu. Goleme staklene površine. Naprosto je na prvu vidljivo da se ne radi tek o još jednom SUV-u sa sedam sjedala nego o pravoj tvrđavi na kotačima.

I zaista jest tvrđava. Prostora ima napretek gdje god da sjednete. Uz najveći, odnosno najduži prtljažnik u klasi, zapremine 865 litara, odnosno 1909 litara s drugim redom sjedala preklopljenim. Highlander s tolikim prtljažnikom osigurava da vam ostane pristojan prtljažnik i sa sva tri reda sjedala podignuta.

Ulazak na treći red sjedala je među najjednostavnijima dosad. Jednostavno podignete bočnu ručicu na drugom redu sjedala i to sjedalo se preklopi i pomakne prema naprijed u jednom potezu. I dalje se morate malo stisnuti da bi ušli na treći red sjedala, ali ovdje je to zaista izvedivo za razliku nekih automobila gdje straga mogu eventualno djeca. Što se tiče ureda predsjednika vaše obiteljske kompanije, odnosno vozačkog mjesta – kompromisa je zaista malo. Prostrano je za noge i glavu, možete lako pronaći idealnu poziciju sjedenja i komande su lako dostupne.

S međuosovinskim razmakom od 2850 mm Highlander garantira udobnu vožnju. Uz to ovjes je odlično podešen i prigušenje na neravninama je na razini luksuzne limuzine. Na jakim neravninama u zavoju ne gubi putanju i ne proizvodi vibracije kakve su normalne na automobilima s ovolikom kabinom, gdje je previše za očekivati veliku krutost karoserije.

Odziv i povratne informacije na upravljaču su sasvim zadovoljavajuće, a ako to želite možete držati fluidan i brz tempo po zavojitoj cesti, bez puno srama ili vozačke vještine. Snage ima taman dovoljno, a potrošnja mu je impresivnih sedam litara uz oštriji tempo. S jednim spremnik možete uhvatiti 800 km normalne putne brzine bez problema.

Hibridni pogon radi iznimno uglađeno i tiho. Da, radi se o CVT mjenjaču koji, kad podbodete motor u rebra, daje taj neprekidni zvuk visokih okretaja, što mnoge može iritirati, ali i na to se naviknete. Što se pogona tiče nemojte očekivati spektakularne performanse na rastresitoj podlozi, ali neće ni razočarati. Pogon mu daje dobru stabilnost i pouzdanost, a budući da se radi o struji na stražnjoj osovini, nećete tako lako zaglaviti u snijegu.

Tražite li automobil sa sedam sjedala i imate pola milijuna kuna – nemate što dalje razmišljati. Da, cijena je zaista paprena i ako nas pitate, upravo ovu specku trebate imati. Motor je taman, oprema ima sve što vam treba i zaista ne treba raditi kompromise. Imat ćete nisku potrošnju, automobil će vam razvući osmijeh na lice svaki put kad ga vidite i dati vam taj posebni osjećaj moći kad god sjednete u njega. Iskren je, nije dizajnerska pompa, funkcionalan, trajan i jednostavan. Barem po pitanju krucijalnih stvari koje vam trebaju. Infotainment malo kaska za ostatkom tehnologije. Nas je definitivno osvojio.

Toyota Highlander Premium Hybrid AWD
Motor: benzinski, 2,5 litara, 4 cilindra i elektromotor
Snaga: (ukupna): 182 kW/248 KS
Moment: 270 Nm
Snaga (benzin): 130 kW/177 KS pri 6000 o/min
Moment (benzin): 221 Nm od 4400 o/min
Pogon: na sva četiri kotača
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,3 s
Najviša brzina: 180 km/h
Dimenzije: 4966/1930/1755 mm
Međuosovinski razmak: 2850 mm
Potrošnja (WLTP): 6,6 l/100 km
Emisija CO2 (WLTP): 149 g/km
Cijena: 522.500 kuna (više informacija na www.toyota.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 9
Oprema - 9
Ekologija - 8
Cijena - 6

7.8

Prostrana garsonijera bez adrese. U rubnim slučajevima može poslužiti kao kamper, a inače je odličan automobil za veliku obitelj

Provjerite još

Toyota GR Corolla

Toyota GR Corolla opaka je vozačka igračka

Recept koji je izvrsno upalio na Yarisu Toyota je sada primijenila na Corolli. Rezultat je …