Strujići za neznalice

Sedam stvari koje svaki ljubitelj automobila mora znati o strujićima u svega par minuta

Sve je više automobila na struju na našim cestama. Ako niste pretjerani zaljubljenik u automobile koji nemaju rezervoar, onda vas nije pretjerano zanimalo kako se oni pune, voze, servisiraju i koje su im prednosti. Ako ne želite ispasti totalni neznalica u društvu ovo je dobar vodič da naučite osnove.

Električni automobili mogu se puniti na kućnu utičnicu ili na javnoj punionici. Na većini punionica punjenje je još uvijek besplatno.

Automobili na struju zabavni su iako nemaju mjenjač i ne proizvode buku. Imaju puni moment od prvog centimetra i nisko težište. Sve ono što čini jedan sportski automobil.

Realni domet električnog automobila odavno je prevazišao inicijalnih 50 ili 100 km koliko je to bio slučaj prije pet ili deset godina. Renault Zoe koji smo testirali može na jednom punjenju napraviti preko 300 kilometara u realnom svijetu.

Što je jače? Litra benzina ili kilovat struje? Što mislite?

Osim što se možete s njima voziti potpuno besplatno, tiši su i manje umaraju. A evo i još par sitnica koje trebate znati.

Kako se servisiraju? Nema zamjene ulja, filtera, nema dvomasenog zamašnjaka, injektora i DPF-a koji mogu prouzročiti glavobolje.

I za kraj, koliko sve to skupa košta?

 

Ako vam se sviđaju naši prilozi lajkajte ih i zapratite Auto i Točka YouTube kanal. Više o Zoeu u novom broju Auto i Točke.

Provjerite još

Nema više poticaja u Njemačkoj!

Od ponedjeljka 18. prosinca u Njemačkoj više nema poticaja za električne automobile, a jedan od …