Električni auto uz poticaje je jeftiniji za korištenje

Metodom najbržeg prsta država ponovno potiče kupnju električnih automobila, a uz te poticaje oni postaju daleko financijski prihvatljiviji

Ove godine država ponovno daje poticaje za kupnju energetski učinkovitijih vozila i to u iznosu od 44 milijuna kuna. Polovica iznosa namijenjena je pravnim, a polovica fizičkim osobama. Iznosi poticaja mogu biti do 70.000 kuna, odnosno do 40 posto vrijednosti vozila za električne automobile i one pogonjene vodikom. Osim njih, potiču se i plug-in hibridi, a pravnim osobama i električni bicikli. Prijavljuje se elektronskim putem. Zaprimanje prijava za pravne osobe započinje 7. srpnja, a za fizičke osobe 13. srpnja.

Da električni automobili nisu jeftini poznata je činjenica, ali jednako tako poznato je kako ih je jeftinije održavati i koristiti. Električna je energija jeftinija od benzina, a na velikom broju javnih punionica auto se može i besplatno napuniti. Kada se sve to pretoči u brojke matematika posjedovanja električnog automobila otkriva kako i nisu tako skupi. Opel nam je to pokazao usporedbom troškova kupnje i četverogodišnjeg korištenja Corse-e u usporedbi s Corsom pokretanom 130 KS snažnim benzinskim motorom. Na kraju električna Corsa ispada i nešto financijski povoljnija za korištenje. Naravno, izračun nije savršen, jer to ne može niti biti, previše je tu parametara koji mogu biti drukčiji. Primjerice, servisi benzinca uključuju i jedan “veliki” servis kojeg neće biti u četiri godine ako prevalite manje kilometara, budući da je uvjetovan kilometražom, a ne vremenom. S druge strane, kod električne je Corse dodan i trošak kućnog Wallboxa za punjenje, kao i trošak električne energije koji značajno možete smanjiti korištenjem još uvijek besplatnih javnih punionica. U svakom slučaju, jasno je da, uz izdašan poticaj države, električni auto nije skuplji od usporedivog modela s klasičnim benzinskim motorom, naprotiv.

Troškovi korištenja tijekom četiri godine/120.000 km
  Corsa-e Elegance Corsa 1,2T 130 KS Innovation
Redovna cijena 256.356 kn 143.822 kn
Cijena s poticajima 186.356 kn 143.822 kn
Redovno održavanje 2554 kn 12.644 kn
Wallbox 16A/20A 5540 kn
Osiguranje (AO+AK) 37.932 kn 33.394 kn
Takse 4174 kn 5196 kn
Energija 11.693 kn 59.166 kn
Ukupno 248.249 kn 254.222 kn
Razlika – 5.973 kn  

Druga kategorija koja se potiče su plug-in hibridi. Kod njih je situacija malo drukčija. Budući da imaju i elektromotor i benzinski ili dizelski motor održavanje nije jeftinije, ali potrošnja goriva je značajno niža. Tu zapravo sve ovisi o početnoj cijeni. Opel je izračunao kako četverogodišnje korištenje Grandlanda X PHEV stoji oko sedam tisuća kuna više od dizelskog Grandlanda X. Tu treba dodati kako hibrid raspolaže sa 224 KS, dok dizelaš ima “tek” 177 KS što nije baš mala razlika. Performanse Grandlanda X PHEV su značajno bolje, a može se još i voziti samo na struju do 59 kilometara.

Zanimljiva je ponuda plug-in hibrida u Mercedesu. Naime, početne cijene, i to bez poticaja, Mercedesa C 300 de i usporedivog C 300 d praktično su jednake. Ista je situacija i kod benzinskih plug-in hibrida, a tako je i kod veće E-klase. Tu se plug-in hibridi isplate financijski već u startu, a donose i nižu potrošnju, kao i vožnju samo na struju od pedesetak kilometara s jednim punjenjem.

Provjerite još

Opel Crossland

Opel Crossland dobio je novo lice i izgubio X

Opel Crossland dobio je novo kućno lice predstavljeno na Mokki, a kao i ona, iz …