Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF – Na pola puta do kupea

Mazda MX-5 RF više je targa nego kupe-kabriolet, a popularnom roadsteru donosi dodatnu dozu udobnosti i svakodnevne iskoristivosti

Novu Mazdu MX-5 RF bolje je promatrati kao drugi model u ponudi MX-5 nego tek kao verziju s tvrdim krovom. Njezine kupeovske linije daju joj novi dašak sofisticiranosti, a sa zatvorenim krovom značajno je povećana razina udobnosti. No, ipak nije posve savršena.

Tvrdi krov na Mazdi MX-5 nije nikakva novost. Prošla je generacija nudila metalni sklopivi krov koji se pred kraj karijere prošle generacije na mnogim tržištima prodavao bolje od verzije s platnenim krovom. Za model RF, što znači Retractable Fastback, Mazda se odlučila na novu interpretaciju svog tvrdog krova.

Na mnogo je načina sustav sklapanja krova na MX-5 sličan onome na Porscheu 911 Targa. Stražnji se dio podiže, a prednji i središnji dio sklapaju se u maleni prostor iza vozača koji se tada pokriva stražnjim dijelom. Ta operacija traje 13 sekundi u oba smjera i može se obaviti do brzine od 10 km/h. Upravljanje je jednostavno, dovoljan je tek jedan pritisak tipke, a onima koji cijene dobru konstrukciju možda će biti zanimljivo i promatrati kako radi… Unatoč kompleksnom mehanizmu prtljažni prostor samo je tri litre manji nego kod verzije s platnenim krovom.

Bilo sa spuštenim ili s podignutim krovom, Mazda MX-5 RF lijep je prizor, a najljepši je stražnji poluprofil gdje se najbolje vide na ovaj model dodane obline. U osnovi je automobil jednak običnom MX-5, a od njega se razlikuje krovom, poklopcem prtljažnika i stražnjim blatobranima. Iznutra nema ništa novog, osim tipke za otvaranje krova i 4,6-inčnog TFT ekrana u boji na ploči s instrumentima na kojem se pokazuju temperatura i razina goriva, kao i animacija otvaranja i zatvaranja krova.

Glavna prednost MX-5 pred konkurentima je način na koji se vozi, a Mazda je i kod RF-a zadržala tu karakteristiku. Dodavanje krova otežalo je automobil za samo 45 kilograma pa M-5 RF nije drukčiji za vožnju. Ubrzanje od 0 do 100 km/h produljeno je za tri desetinke sekunde što je teško uočiti. Težište je pomaknuto zbog krova, ali samo malo, a japanski su inženjeri prilagodili ovjes kako bi koliko je god moguće i taj mali efekt neutralizirali.

Ovjes je prilagođen zbog kompenzacije s povećanom masom. Izmijenjeni su prednji stabilizator, stražnje opruge i još neki detalji, a rezultat je malo mekši osjećaj na cesti. To ne znači kako je Mazda MX-5 postala mekana, ali na nekim vrlo lošim podlogama kakve smo imali na testnoj ruti u okolici Barcelone dobili smo dojam nijansu boljeg prigušenja. Mazdini su inženjeri prilagodili i električni servo upravljač kako bi bio u skladu s promjenama u ovjesu. Miata se i dalje sjajno vozi i oduševljava preciznim upravljanjem. Vozač uvijek zna u kojem su položaju prednji kotači, a korigiranje putanje u zavoju brzo je i lako što je posebno uočljivo na brzim i zavojitim cestama, a takvih je na našoj testnoj ruti bilo puno.

Vozačka je pozicija jednaka što znači da je sjedalo tvrdo i udobno, a volan se podešava samo po visini. Dodavanje metalnog krova nije donijelo nikakve nove probleme za više vozače. Prostora za glavu ima dovoljno, barem do 190 cm visine, koliko je visok naš urednik. Pretinaca i dalje nema, a ispod nogu suvozača smeta dio središnjeg tunela.

Kao i model s platnenim krovom, i MX-5 RF nudi se s dva motora. Slabiji 1,5-litreni atmosferski motor sa 131 KS ponekad će vas natjerati da prebacite i dvije brzine niže, ali uz odlučnu nogu na papučici gasa i on će pružiti puno zabave. Samo ga treba malo više zavrtiti, a to nikad nije bio problem. Za ozbiljnije brzinske prosjeke ipak će vam trebati dvolitreni motor sa 29 KS više.

Sa zatvorenim krovom MX-5 RF ostavlja puno rafiniraniji dojam od roadstera. Krov ne ispušta nikakve neželjene zvukove i generalno kvalitetno izolira kabinu od vanjskih zvukova. Kada je otvoren buka vjetra stvara se vrlo blizu putnicima i stvara brujanje koje može biti malo naporno kod dulje vožnje.

Ukupno gledano, Mazda MX-5 RF trebala bi se svojim elegantnim oblikom svidjeti i onima koji nisu već ionako zainteresirani za MX-5. Pruža fantastično vozačko iskustvo kakvo se od Miate i očekuje, a tvrdi krov dodaje joj još malo svakodnevne praktičnosti. S metalnim ili s platnenim krovom, Mazda MX-5 i dalje je jedan od najboljih vozačkih automobila dostupnih prosječnom čovjeku.

Kad smo već kod dostupnosti, recimo kako je cijena modela RF prije obračuna trošarine točno 20.000 kuna viša od jednako g modela s platnenim krovom. Konkretno, to znači kako početni model MX-5 RF G130 Attraction do  registracije stoji 251.344 kune, dok je snažniji G160 dostupan od razine opreme Revolution, i od 294.073 kune. Prvi primjerci za isporuku bit će raspoloživi u travnju.

Mazda MX-5 RF 2,0
Motor: benzinski redni, 4 cilindra
Snaga: 118 kW/160 KS pri 6000 o/min
Moment: 200 Nm pri 4600 o/min
Mjenjač: ručni, 6 stupnjeva
Pogon: na stražnje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,3 s
Najviša brzina: 214 km/h
Dimenzije: 3915/1735/1230 mm
Međuosovinski razmak: 2310 mm
Potrošnja (EU): 8,7/5,4/6,6 l/100 km
Emisija CO2: 154 g/km
Cijena: od 294.073 kune

 

Ocjene

Performanse - 8
Udobnost - 6
Oprema - 7
Ekologija - 7
Cijena - 7

7

Mazda MX-5 i u izvedbi s tvrdim sklopivim krovom jednako je zabavan vozački stroj koji je samo postao malo praktičniji