Opel Corsa

Opel Corsa – Odrasla u svakom pogledu

Corsa je prvi je Opelov model nastao pod kapom PSA, a donosi moderne tehnologije upakirane u dopadljivo skrojeno odijelo. Nakon što smo proljetos vozili razvojne prototipove na red je došla i konačna verzija

Corsa je jedan od najvažnijih Opelovih modela, dapače, prva je u prodaji, a tako je već punih 37 godina. Dosad je imala pet generacija, a prodano je 13,7 milijuna primjeraka. Jasno je koliko je Corsa važna Opelu, a sada je postala i prvi model nastao otkako je njemačka tvrtka postala dio francuskog koncerna PSA.

Po prvi put smo ju vidjeli još u travnju, kada je najveći međunarodni novinarski žiri Autobest imao ekskluzivnu premijeru u Russelsheimu. Nekoliko tjedana kasnije, početkom svibnja, na zavojitim cestama dijelom u Njemačkoj, a dijelom u Francuskoj, imali smo priliku isprobati razvojne prototipe i usporediti ih s aktualnom generacijom. Na ovoj lokaciji jugozapadno od Russelsheima Opel je već organizirao slične vožnje za novinare, tamo smo vozili i prototip prošle Corse, a u međuvremenu je, otkako je Opel postao dio francuskog koncerna PSA, vožnja malo u jednoj, malo u drugoj zemlji dobila i dodatni simbolički smisao.

Uvod u dolazak šeste generacije Corse završio je u Hrvatskoj, koja sve češće postaje izbor autoindustrije za promociju novih modela. Šibenik je ovih tjedana domaćin svim relevantnim automobilskim novinarima iz čitavog svijeta koji će u njegovoj okolici upoznati novu Corsu.

Kao što smo već spomenuli, nova je Corsa prvi Opelov model nastao u potpunosti “pod kapom” koncerna PSA, kojeg je njemačka marka dio, a i prvi je model nastao na novoj platformi CMP. Riječ je o modernoj modularnoj platformi koja je stvorena s idejom različitih pogona, odnosno prilagođena je korištenju klasičnih motora s unutrašnjim izgaranjem ili elektromotora. Platforma je lagana i fleksibilna. Podržava tri međuosovinska razmaka, dva traga kotača, tri različita stražnja ovjesa i promjer kotača od 605 do 607 mm.

Nova je Corsa ostala više-manje jednakih dimenzija, ali krov je niže za 48 milimetara. Vozač, mjereno u visini kukova, sjedi 28 milimetara niže, a ima i 3 mm više prostora za glavu. Međuosovinski razmak narastao je za 28 mm, dok se prednji prevjes smanjio za 50 mm čega su rezultat skladnije proporcije. Prtljažnik je narastao sa 285 na 309 litara, a njegov je otvor također malo veći i praktičniji.

Dojmu dinamičnijeg automobila, uz skladnije proporcije i atraktivne linije, doprinosi i napuštanje pomalo jednovolumenskog oblika prošle generacije u dvovolumenski. Dok se kod prošle generacije poklopac motora nastavljao u vjetrobran, nova Corsa ima položeniji poklopac i uspravniji vjetrobran.

Značajno moderniji izgled odlika je i unutrašnjosti nove Corse. Linije su čiste i jednostavne, a središnji je greben blago zakrenut prema vozaču. Na njemu je, naravno, ekran osjetljiv na dodir kojim se upravlja infotainmentom i većinom funkcija automobila. Osnovni je veličine sedam inča, dok 10-inčni dolazi u bogatijim paketima ili uz doplatu. Ispod središnjeg ekrana još su uvijek nalaze i klasične komande klima-uređaja. Instrumenti ispred vozača mogu biti i digitalni, a tu je i jedina zamjerka koju imamo. Ekran je pravokutan, a prikazi na njemu nisu baš atraktivni. Konkurenti, uključujući i one iz istog koncerna, to jednostavno rade atraktivnije i modernije.

Posljednjih smo godina već pomalo navinuti na to da novi Opelovi modeli budu značajno lakši do prethodnika, a niti Corsa tu nije iznimka, naprotiv. Zahvaljujući novoj platformi Opelov je tim inženjera mogao koristiti brojne nove tehnologije i više upotrebljavati lake materijale kako bi poboljšali učinkovitost, a dio toga doprinosi i voznim osobinama. Nova je Corsa, ovisno o specifikacijama, lakša od prethodnice čak do 108 kilograma. U današnje je vrijeme i u ovoj klasi automobila zapravo impresivan podatak kako početni model teži manje od jedne tone.

Dok na proljeće ne stigne najavljena potpuno električna verzija Corse u ponudi će biti tri benzinske i jedna dizelska verzija. Benzinac je 1,2-litreni trocilindraš koji u početnoj atmosferskoj verziji razvija 75 KS. Slijede ga 100 i 130 KS snažne verzije potpomognute turbopunjačem. Najsnažniji je uvijek u kombinaciji s izvrsnim osmostupanjskim automatskim mjenjačem, a isti je mjenjač dostupan i kao opcija kod 100 KS snažnog benzinca. Inače on ima ručni mjenjač sa šest stupnjeva, dok početni benzinac ima petostupanjski mjenjač.

Opel kod Corse nije podlegao općoj hajci i odustao od dizelskog motora i to iz nekoliko razloga. Kao prvo, još uvije neka velika i važna tržišta, poput talijanskog i portugalskog traže dizelaše, a i emisija CO2 dizelskih motora niža je od sličnih benzinaca. Zato je u ponudi Corse 1,5-litreni četverocilindarski turbodizelaš sa 102 KS i 250 Nm.

Najviše smo pažnje posvetili 100 KS snažnom benzincu, jer logično je očekivati kako će on biti najprodavaniji. Motor je iznimno živahan, vuče stvarno iz niskih okretaja, a sve to prati i simpatično brundanje trocilindraša. Živahnost motora prate i ovjes i volan, pa su zavojite ceste u šibenskom zaleđu bile lak zalogaj za novu Corsu.

Snažniji je benzinac dostupan isključivo u verziji GS Line koja, osim agresivnijeg izgleda, donosi i nešto čvršći ovjes, kao i način rada Sport koji se odabire tipkom pored ručice mjenjača. Takva je Corsa već sposobna izmamiti osmijeh na licu malo zahtjevnijih vozača. U brzim je zavojima preciznija i čvršća, ali zapravo nije značajno tvrđa, pa time niti neudobnija, od ostalih verzija. Performanse su posve ozbiljne – 8,7 sekundi od 0 do 100 km/h i najviša brzina od 208 km/h.

Kad smo već spomenuli GS Line, recimo odmah da Corsa ima još dvije linije opreme koje su orijentirane različitim skupinama kupaca. Corsa Edition ima na popisu najpopularnije opcije, a Corsa Elegance usmjerena je maksimalnoj udobnosti. Na popisu opreme, uz brojne sigurnosne sustave, nalaze se i dvije vrste LED prednjih svjetala – jedna su konstruirana s idejom minimalne potrošnje energije, dok su druga već iz većih Opelovih modela poznata IntelliLux LED matrix svjetla.

Šesta je generacija Corse definitivno napravila veliki korak naprijed na svim poljima, kako dizajnerski, tako i tehnološki. Nudit će se praktično odmah i u električnoj verziji, a Corse pokretane motorima s unutrašnjim izgaranjem koje smo sada vozili pokazuju kako je riječ o jednom ozbiljnom i “odraslom” proizvodu koji ima sve potrebno da i dalje ostane Opelova prodajna perjanica.

Prodaja  nove Corse većć je započela, a početni model pokretan 75 KS snažnim benzincem do registracije stoji 94.010 kuna. Prvi dizelaš na popisu dolazi u opremi Edition, a stoji od 120.443 kuna naviše.

Opel Corsa 1,2 Turbo GS Line
Motor: turbobenzinski, 1,2 l, 3 cilindara
Snaga: 96 kW/130 KS pri 5500 o/min
Moment: 230 Nm od 1750 o/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,7 s
Najviša brzina: 208 km/h
Dimenzije: 4060/1765/1433 mm
Međuosovinski razmak: 2538 mm
Potrošnja (WLTP): 5,6 l/100 km
Emisija CO2: 128 g/km
Cijena: 141.848 kuna (više informacija na www.opel.hr)

Provjerite još

Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Idealna kombinacija automobila  je hibrid s baterijom od barem 50 km za svakodnevne potrebe i …