Opel Corsa

Opel Corsa – za volanom razvojnog prototipa

Nekoliko tjedana prije svjetske premijere nove Corse imali smo jedinstvenu priliku u vožnji isprobati još uvijek razvojne prototipove i uvjeriti se koliko je popularni Opelov mališan napredovao

Prije lipanjske premijere i službenog lansiranja koje će se dogoditi u rujnu na salonu u Frankfurtu nova je Opel Corsa prošla dug razvojni put u koji smo se na kraju i sami na trenutak uključili. Razvoj novih automobila, pa tako i nove Corse u velikom se dijelu odvija u virtualnom svijetu, ali nakon toga na red dolaze stvarni testovi u najrazličitijim uvjetima. Od početka godine Opelovi inženjeri specijalizirani za ovjes, motore, elektroniku, svjetla i ostala važna područja u Laponiji u Švedskoj su prevalili tisuće kilometara ispitujući automobil na niskim temperaturama. Prototipovi su odradili i bezbroj kilometara u testnom centru u Dudenhofenu, a istovremeno su prolazili i brojne testove u laboratorijima u Russelsheimu.

Upravo tamo, u sjedištu njemačke tvrtke prvi smo put vidjeli novu generaciju Corse još u travnju. Nekoliko tjedana kasnije, početkom svibnja, na zavojitim cestama, dijelom u Njemačkoj, a dijelom u Francuskoj, imali smo priliku isprobati razvojne prototipe i usporediti ih s aktualnom generacijom. Na ovoj lokaciji jugozapadno od Russelsheima Opel je već organizirao slične vožnje za novinare, tamo smo vozili i prototip prošle Corse, a u međuvremenu je, otkako je Opel postao dio francuskog koncerna PSA, vožnja malo u jednoj, malo u drugoj zemlji dobila i dodatni simbolički smisao.

Prototipovi koje smo vozili još su uvijek kamuflirani i dobro skrivaju izgled nove Corse. Vidjeli smo ju i bez maske i možemo reći kako, iako dijeli arhitekturu s novim Peugeotom 208, Opel Corsa ima jedinstven izgled i djeluje vrlo moderno i privlačno. Jedna od najvećih promjena je napuštanje pomalo jednovolumenskog oblika u dvovolumenski. Dok se kod prošle generacije poklopac motora nastavljao u vjetrobran, nova verzija ima položeniji poklopac i uspravniji vjetrobran što novoj Corsi daje ozbiljniji izgled iz profila.

Nova je Corsa ostala više-manje jednakih dimenzija, ali krov je niže za 48 milimetara. Vozač, mjereno u visini kukova, sjedi 28 milimetara niže, a ima i 3 mm više prostora za glavu. Međuosovinski razmak narastao je za 28 mm, dok se prednji prevjes smanjio za 50 mm čega su rezultat skladnije proporcije. Prtljažnik je narastao sa 285 na 309 litara, a njegov je otvor također malo veći i praktičniji.

Inženjeri su posvetili velik dio svog vremena i truda u poboljšanje Corsinih voznih osobina. Prošla je generacija bila preslagivanje već presloženog starog podvozja i to se vidjelo. Zahvaljujući novoj platformi Opelov je tim inženjera mogao koristiti brojne nove tehnologije i više koristiti lake materijale kako bi poboljšali učinkovitost, a dio toga doprinosi i voznim osobinama. Nova je Opel Corsa, ovisno o specifikacijama, lakša od prethodnice čak do 108 kilograma.

Ponuda motora sastojat će se od više verzija 1,2-litrenog bezinca u rasponu snage od 75 do 130 KS, a u ponudi će biti i 1,5-litreni turbodizelaš od 100 KS. Početkom sljedeće godine stiže i potpuno električna verzija koja bi trebala imati doseg od 340 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Mi smo vozili razvojne prototipove, za koje inženjeri kažu da su više od 80 posto spremni za proizvodnju, zajedno s prošlom generacijom Corse. Prvi auto u koji smo sjeli imao je 1,2-litreni benzinac sa 100 KS i ručni šestobrzinski mjenjač. Vrlo je uglađen i u kabinu ne dopire baš puno tipičnog trocilindarskog brujanja. Performanse još nisu poznate, ali solidno vuče i dovoljno je elastičan da ne traži previše rada s mjenjačem. Ovo će vjerojatno biti najčešći izbor kupaca nove Corse.

Još bolji dojam ostavlja snažnija inačica od 130 KS koja je imala i izvrstan osmobrzinski automatski mjenjač koji već ima Grandland X. Mjenjač nježno i brzo mijenja stupnjeve i drži motor na relativno niskim okretajima. Ako želite, brzine možete mijenjati i polugicama iza volana. Snažnije Corse koje smo vozili bile su s dvije verzije postavki podvozja, jedna je bila standardna, a druga tvrđa i sportskije podešena. U vožnji nova Corsa ostavlja puno “zreliji i odrasliji” dojam i vrlo je udobna. Primjetno je i kako se u brzim zavojima karoserija znatno manje naginje, posebno kod automobila sa sportskim ovjesom, mada razlika i nije tako izražena.

Već nakon vožnje ovih prototipova, koji ipak nisu još gotov serijski automobil, nova Opel Corsa ostavila je dojam kako će biti važan igrač u svom segmentu. Uzmemo li u obzir kako je ovo prvi Opelov model nastao pod kapom PSA i da je vremena za razvoj zapravo bilo vrlo malo moramo odati priznanje inženjerima iz Russelsheima koji su obavili sjajan posao.