Opel Crossland

Opel Crossland – Novi izgled za starog znanca

Osvježeni Opel Crossland stigao je na hrvatsko tržište, najviše je promjena u vanjskom izgledu, a cijene započinju od 133.300 kuna za solidni paket opreme i benzinac od 82 KS

Ogromna popularnost SUV-a i crossovera u B segmentu razlog je što ih je na tržištu sve više. Čak i u prošlogodišnjim pandemijom značajno oslabljenim prodajnim brojkama njihov je tržišni udio rastao. Prodano ih je oko dva milijuna u Europi, što je više od 17 posto tržišta. Ove brojke najbolje odgovaraju na pitanje zašto Opel ima i Mokku i Crosslanad, dva modela sličnih dimenzija. Dok je nova i atraktivna Mokka više “lifestyle crossover”, Crossland je prije svega orijentiran na praktičnost i funkcionalnost. Naravno, to ne znači da nije lijep, već jednostavno opisuje glavne razlike ova dva automobila.

Najveće novosti u vanjskom izgledu Crosslanda su sprijeda, gdje se ističe novi kućni dizajnerski jezik u obliku Opel Vizora. Spajajući masku i svjetla, Opel Vizor novog Crosslanda proteže se čitavom širinom, a u sredini dominira logotip marke. Ovakvo novo lice Opela predstavljeno je na Mokki, ali je zapravo Crossland prvi s njime stigao na tržište. Straga nova zatamnjena svjetla dodatno naglašavaju svjetlosni potpis u obliku krila.

U unutrašnjosti nema većih promjena. Budući da je Crossland na tržištu od 2017. za to i nije bilo previše potrebe. Zapravo je najveća novost okretni prekidač kojim se upravlja sustavom IntelliGrip koji je na popisu opcija. Riječ je o adaptivnom sustavu kontrole trakcije koji olakšava vožnju u težim uvjetima, već dobro poznatom iz drugih modela Opela, kao i ostatka koncerna PSA.

Sigurnosni sustavi novog Crosslanda čine vožnju opuštenijom i ugodnijom. Adaptivna LED svjetla osiguravaju vrhunsku vidljivost, a na popisu su još i head-up display, upozorenje na sudar s funkcijom automatskog kočenja i uočavanja pješaka, upozorenje na umor vozača, upozorenje na vozila u mrtvom kutu, kamera za vožnju unatrag, sustav pomoći pri parkiranju… Novost u ponudi Crosslanda je paket opreme GS Line koji donosi sportsko uređenje izvana i iznutra s brojnim crvenim detaljima u unutrašnjosti, ali i u vanjskom izgledu.

Za poboljšanu dinamiku vožnje novog Crosslanda ugrađene su nove opruge i amortizeri, kao i precizniji upravljački mehanizam. Izbor pogonskih motora ostao je jednak kao i dosad. To znači da Opel Crossland i dalje pokreću tri benzinska i dva dizelska motora. Početni benzinac je atmosferski 1,2 sa 83 KS, a slijede ga 1,2 Turbo sa 110 ili 130 KS. Dizelska ponuda sastoji se od 110 ili 120 KS snažnog 1,5 CDTI motora.

Novi Opel Crossland stigao je na hrvatsko tržište, a cijena za početni model Edition pokretan 82 KS snažnim benzincem je 133.300 kuna. Već taj paket opreme uključuje klima-uređaj, kožom presvučen volan, grijane retrovizore, 7-inčni središnji ekran, audio sustav s komandama na upravljaču, prednju kameru uz koju dolaze sustavi prepoznavanja znakova, upozorenje za napuštanje vozne trake i adaptvni tempomat. Za one koji požure u Opelove salone na raspolaganju je i ograničena količina bogatije opremljenih modela sa snažnijim benzincem od 110 KS koji imaju i automatski dvozonski klima-uređaj, grijana sjedala i volan, stražnju kameru, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, maglenke i metalik boju po cijeni od samo 126.900 kuna što je, s obzirom na motor i dodatnu opremu ušteda od čak 28.840 kuna!

Provjerite još

Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Idealna kombinacija automobila  je hibrid s baterijom od barem 50 km za svakodnevne potrebe i …