Mercedes GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Bolje opremljen, udobniji, prostraniji i sada puno više SUV nego prije. Mercedes GLA je dobio sva obilježja koja jedan Mercedesov SUV mora imati

Najmlađi od snagatorske braće. Kad poredate modele u salonu lako ćete ih raspoznati no na cesti nije tako jednostavno zaključiti radi li se o modelu GLA ili GLC. Mercedesova SUV-vojska je impresivna u najmanju ruku. Ovaj je model najmanji i najpristupačniji, a dolazi s tri dizelska motora sa 116, 150 i 190 KS te tri benzinska motora sa 136, 163 i 224 KS. Uz to dodatno tu su i AMG modeli sa 306, 387 i 421 KS. Mi smo testirali optimalnu kombinaciju. Dvolitreni dizelaš sa 150 KS koji bi trebao biti na meti većine kupaca.

Automobil koji će rijetko vidjeti makadam, ali koji je priličan korak naprijed u odnosu na prijašnju generaciju. Ovo više nije tek povišena A klasa. Sad ima puno ozbiljnije pakiranje

Ako odabirete Mercedes GLA morate paziti što ćete kliknuti od opcija. Mi savjetujemo da se malo zadržite na konfiguratoru vanjštine, jer svega jedan klik može činiti ogromnu razliku. AMG paket možda ne dolazi s grgljavimV8 motorom, ali dolazi s maskom s kromiranim detaljima te prednjim i stražnjim branikom koji su nešto više sportski naglašeni. Uz to dobiva i 19-inčne naplatke. Cijeli paket uvelike podiže dojam. No ujedno vas usmjerava na cestu s koje nema povratka. Nećete uzeti auto koji tako izgleda i onda obična sjedala ili sustav otključavanja bez keyless entrya. Ili pak najslabiju unutrašnjost. Morati ćete se isprsiti. Ispod karoserije je dakako platforma na kojoj leži aktualna A-klasa, no u usporedbi sa prijašnjim GLA ovaj je kraći za otprilike 1,5 cm. No samo estetski.

Kad sjednete za upravljač nakon kromiranih detalja na upravljaču i piano laka oko vas, uočiti ćete ogroman displej koji se pruža iza upravljača. On je dio toliko hvaljenog MBUX-a koji nudi i glasovne naredbe uz uzvik Hej Mercedes! Osobno nisam fan njihovog infotainmenta, no ono što mi se dopalo je aktivni prikaz navigacije koji vam kod skretanja, na ekranu pokaže sliku križanja na koje dolazite s prednje kamere i na njoj strelicama označi gdje točno trebate ići. Zanimljiv detalj.

Ergonomija je prilično kvalitetna i prostrana. Najveći plus mu je prostranost straga gdje ima čak 11 cm više nego kod starog GLA. To je moguće jer je međuosovinski razmak veći, što je uvelike utjecalo i na ukupnu udobnost. Mjesta za glavu straga ima dovoljno, a ako ubacite dječju sjedalicu suvozačko sjedalo ostaje uvelike funkcionalno. Ako pak ne koristite stražnju klupu možete ju pomaknuti prema naprijed i promijeniti nagib naslona. To je prvenstveno napravljano kako bi mogli povećati prtljažni prostor koji je nešto manji od konkurencije.

Mercedes GLA se ne ponaša kao tipični crossover ili SUV. Lak je na nogama, okretan i s ovim 150 KS snažnim dizelašem, prilično poletan. Automatski mjenjač doduše ima par mušica. Djeluje staro i ne pretjerano uglađeno. Ima situacija kad se poklopi da tražite mrvu više snage i da se on pogubi u mijenjanju stupnjeva prijenosa. Upravljač je lagan i relativno tup, što je za očekivati od ovakvog automobila. Pedala kočnice nije pretjerano agresivna, no kad podignete tempo i počnete ju snažnije gaziti otkriti ćete da ovo nije automobil za jurnjavu.

Dolazimo i do onog skidanja flastera. Brzo i da ne gledam. GLA starta na cijeni gdje je za primjer Mazda CX-30, već gotovo maksimalno opremljena. Ako se poigrate s konfiguratorom ta cijena može lako probiti 300.000 kuna. Uz to bih se na kratko vratio na infotainment i činjenicu da na upravljaču imate podloge osjetljive na dodir. Trebat će vam vremena da se naviknete i prestanete nehotično mijenjati stanice i ekrane, jer ste palčevima slučajno prošli preko komandi. S druge strane potpuno je razumljivo da će ovaj automobil netko kupiti iz pukih emocija. Dobro izgleda, ima kvalitetnu i luksuznu unutrašnjost i na kraju, Mercedes je. Za svakodnevne obiteljske potrebe je više nego dovoljan.

Mercedes-Benz GLA 200 d
Motor: turbodizelski, 2,0 l, četiri cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 3400 o/min
Moment: 320 Nm pri 1400 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,6 s
Najviša brzina: 208 km/h
Dimenzije: 4410/1834/1611 mm
Međuosovinski razmak: 2655 mm
Potrošnja (WLTP): 5,2 l/100 km
Emisija CO2: 141 g/km
Cijena: od 259.768 kuna (više informacija na www.mercedes-benz.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 8
Cijena - 5

7.4

Luksuzan, prostraniji i udobniji nego prije. Infotainment bi mogao biti stariji, a mjenjač mlađi, što bi donekle popravilo dojam.

Provjerite još

Mercedes SL kao Maybach, ali i kao Mythos

Šef dizajna Mercedes-Benza Gordon Wagener na Instagramu je objavio dvije slike na kojima su buduće …