Toyota Corolla

Toyota Corolla – Staro ime za novi model

Nakon desetljetne avanture s Aurisom u Europu se vraća Toyota Corolla i to u posve novom ruhu, na novoj platformi i samo s benzinskim i hibridnim motorima

Razumno, Toyota je za svoj kompakt C-segmenta vratila ime Corolla, a jednako je sada i na limuzini i na karavanu, dok je ime Auris otišlo u povijest. Prije 13 godina u Europi je Corolla postala Auris jer se ime doživljavalo “dosadnim”,  ali je ostalo u upotrebi za limuzinu. U međuvremenu je Akio Toyoda, prvi čovjek japanskog proizvođača rekao “nema više dosadnih automobila”, a rezultat u ovom slučaju je da nova generacija dinamičnost i privlačnost ne pokušava dočarati novim imenom, već izgledom i voznim osobinama. Već kada smo prošle jeseni vozili predprodukcijski model vidjeli smo kako im je u tome umnogome uspjelo, a sada kada smo isprobali finalni proizvod u sva tri karoserijska oblika taj je dojam još čvršći.

Kao i dosad, zanemarimo li priče o imenu, Corolla ima tri karoserijske izvedbe. Petvratni kompakt i karavan atraktivniji su i agresivniji, dok je klasična limuzina malo konzervativnije oblikovana. Na našem će tržištu najvjerojatnije kompakt biti najpopularniji, pa krenimo od njega. Dimenzije se nisu značajnije mijenjale od Aurisa –  Corolla je 40 milimetara duža, 30 milimetara šira, ali i 40 milimetara niža što sve također doprinosi dinamičnijem stavu. Valja reći i kako je većina povećanja u dužinu “otišla” na međuosovinski razmak, pa je i prostora za putnike u kabini malo više. Prtljažnik je relativno skroman – raspolaže s 361 litrom prostora, a u slučaju snažnijeg hibridnog pogona još je manji, ima tek 313 litara, jer dodatan prostor zauzima baterija. Razlika postoji i kod karavana (Touring Sports), ali tu igra manju ulogu jer su brojke veće. Osnovni obujam je 598 litara, odnosno 581 litru za 2,0 hibrid. Sitnica kod prtljažnika karavana koju svakako moramo pohvaliti je podnica prtljažnika koja s jedne strane ima klasičan tepih, a s druge gumenu podlogu. Jednostavno, funkcionalno i pametno.

Kad već spominjemo motore, Toyota Corolla dolazi s dva  benzinca i dva benzinska hibrida. Dizela više nema u ponudi i to iz dva razloga. Jedan je njegova trenutna “politička nekorektnost”, a drugi, značajniji je činjenica da je njegov udio u prodaji Aurisa bio vrlo malen, iznosio je samo šest posto. Početni je benzinac 1,2-litreni  turbo motor koji razvija 114 KS i rezerviran je za petvratni model i za karavan, dok njegovu ulogu u sedanu preuzima otprije poznati 1,6-itreni motor od 132 KS.

Ipak, što se motora tiče, fokus nove Corolle je na hibridnim sklopovima. Slabiji je 1,8-litreni benzinac s elektromotorom od 122 KS koji je poznat iz Priusa. S njim Corolla ubrzava od 0 do 100 km/h za 10,9 sekundi i postiže najvišu brzinu od 180 km/h koja je elektronski ograničena zbog očuvanja performansi hibridnog sustava. Ovaj motor zapravo jedini je dostupan u svim karoserijskim verzijama.

Vrhunac ponude motora, barem u kompaktu i Touring Sportsu, je hibrid čiji dvolitreni benzinac i elektromotor zajedno razvijaju 180 KS. S njim Corolla od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 7,9 sekundi, odnosno dvije desetinke sporije ako je riječ o karavanu, a najviša je brzina i kod njega ograničena na 180 km/h.

Nova Toyota Corolla bazirana je na novoj kućnoj platformi TNGA (Toyota’s New Global Architecture) što donosi mnogo novosti i poboljšanja u odnosu na Aurisa. Pogonski je sklop smješten malo niže, pa je niže i težište automobila, struktura je čak 60 posto čvršća, a stražnji je ovjes sada multilink. Uz to, i prednji je ovjes, MacPherson kao i prije, dorađen s ciljem boljih voznih osobina i komunikativnijeg upravljanja.

U praksi, rezultat nije izostao. Na zavojitim cestama Mallorce, gdje smo isprobali novu Corollu u svim njezinim karoserijskim oblicima, ostavila je na nas izvrstan dojam. Nije postala “najvozačkiji” auto u klasi, ali nitko više ne može reći kako je riječ o dosadnom automobilu.  Zapravo je ugodno iznenađenje kako Corolla precizno i prirodno mijenja smjer. Ako vozač odabere način rada Eco dobit će više električne pomoći , a u načinu Sport manje, ali odziv upravljača je uvijek linearan. Ovjes je također vrlo dobar balans udobnosti i dobrog držanja, pa se s Corollom može i vrlo ozbiljno juriti zavojima. OK, za to vam zapravo treba snažniji hibrid, jer slabijem jednostavno nedostaje snage, a to onda i često rezultira “mukom” CVT mjenjača i neprimjereno visokim okretajima. Ipak, moramo reći da svakom novom generacijom i taj mjenjač postaje uglađeniji i efikasniji. Njegova velika prednost je u gradskoj vožnji gdje vas malo pažljivije ponašanje s papučicom gasa može dovesti do toga da se jako dugo vozite praktično samo na struju, uz tek poneko uključivanje benzinskog motora kada je to baš nužno.

Pored atraktivnog dizajna i voznih osobina, nova se Corolla može pohvaliti i vrlo velikodušnom ponudom sigurnosnih sustava. Tako već u serijskoj opremi ima paket TSS (Toyota Safety System). Sve verzije, imaju automatsko kočenje koje ne prepoznaje samo automobile već i pješake i bicikliste, zatim automatsko održavanje razmaka, prepoznavanje znakova, upozorenje o napuštanju vozne trake i, što je još impresivnije, kontrolu upravljača kao pomoć za održavanje unutar trake.

Akio Toyoda može mirno spavati, nova Corolla daleko je od dosadnog automobila. Na hrvatskom tržištu prodaja nove Corolle je već započela, a cijene se kreću od 139.900 kuna za početni 1,2-litreni model. Za 1,8-litreni hibrid treba izdvojiti od 175.900 kuna naviše, a prvi dvolitreni hibrid kreće od 203.900 kuna. Karavanska je verzija oko 7000 kuna skuplja.