Toyota Supra – Bavarka u kimonu

Japanski automobil, njemačkih gena, koji se proizvodi u Austriji. Je li Toyota Supra najveća greška ili najbolji potez u Toyotinoj novijoj povijesti?

Kad sam prvi put pročitao da nova Toyota Supra nastaje na platformi BMW-a Z4 i da će s njim dijeliti velik dio mehanike pomislio sam: „Puristi će ih razapeti.“ Supra je kultni automobil. Automobil koji je nosio zastavu Toyote, perjanica još tamo s kraja 70-ih. Prošla je četiri generacije do sad i bila pristupačan automobil sportskih performansi koji se mogao pohrvati s tadašnjim Ferrarijima i Porscheima – i pobijediti. Svjetsku slavu doživjela je s pojavom filma Brzi i Žestoki, s četvrtom generacijom. A onda je Toyota zaspala i nije radila sportske automobile. Očito je došlo vrijeme promjena.

Toyota je odlučila da ne želi više raditi dosadne automobile – i za sad se drži obećanja. Vozili smo Corollu koja je bila iznimno zabavna, vozili smo RAV4 koji je bio granično zabavan, koliko to može biti jedan SUV, a sad je došao na red da vidimo što su napravili u suradnji s Nijemcima.

Da, puno je toga isto kao na BMW-u Z4, zapravo glavnina stvari ispod kože, no neke krucijalne stvari se razlikuju i koliko god lijeni kolege autonovinari tvrdili da se radi o istom automobilu, za početak ovo je kupe, ono je kabrio s mekim krovom. Ovo je automobil koji izgleda privlačno, što ne mogu reći za Z4. A ne mogu također reći ni da je dijeljenje mehanike s jednim od najboljih proizvođača sportskih automobila danas, ikako loša priča. Netko se pametno sjetio kako da Toyota zaradi pare, a ujedno izbaci na tržište sportski automobil koji im je toliko trebao. Poznajući koliko njihov razvoj traje, da su ju radili sami, Supru bi vidjeli tek tamo 2025- te godine. Stoga pozdravljam ovaj automobil. Širokih ruku.

Pod poklopcem je 3,0 redni šestak, s jednim twin-scroll turbom i direktnim ubrizgavanjem te kontinuirano varijabilnim otvaranjem ventila. Proizvodi 340 KS i 500 Nm, te pruža solidnu količinu momenta već pri niskim okretajima. Sad za puriste onaj tužniji dio, nema ručnog mjenjača. Barem za sad. Motor je uparen s osam brzinskim automatskim mjenjačem, koji ruku na srce radi dobro. Ne spektakularno, ali dobro. Uz pedalice na upravljaču i ručicu na centralnoj konzoli možete i sami mijenjati brzine.

Straga je aktivni diferencijal. Sustav upravljanja diferencijalom prati zakret volana, koliko i kako brzo je pritisnuta papučica gasa, kakve sile djeluju na vozilo i kalkulira koliko će „zatvoriti“ ili „otvoriti“ diferencijal. Od 0 do 100 posto zatvaranja diferencijala znači da Toyota Supra može biti iznimno brza na stazi, ili iznimno zabavna u klizanju kroz zavoje s pedalom gasa zabijenom u pod.

Supra ima slične dimenzije kao GT86, ali joj je međuosovinski razmak manji (2470 mm) dok je trag kotača širi (1589 mm). Toyota tvrdi da je zlatni omjer optimalnog balansa između međuosovinskog razmaka i traga kotača između 1.5 i 1.6. Kod Supre je 1.55. Također postignuta je velika torzijska krutost, veća od one koju ima Lexus LFA, dok je centar mase niži od onog u GT86. Raspored mase je 50:50, sprijeda je MacPherson ovjes a straga ovjes u pet točaka, odnosno s nezavisnim ramenima. Amortizeri su aktivni, s mogućnošću promjene frekvencije odziva, što znači da ovisno o modu rada ovjesa mijenjaju tvrdoću, što daje bolji odziv u Sport modu, odnosno veću udobnost u Normal modu.

Dva moda rada ima i upravljač, odnosno električni servo, koji je po našem ukusu u Sport modu malo pretežak. Diskovi sprijeda su 348×36 mm, a straga 345×24 mm. Uz svu svitu elektronike (ABS, VSC, TC, hillassist), Supra ima i ActiveCorneringAssist sustav koji pomaže pri skretanju u zavoj kočenjem unutarnjih kotača.

Što se infotainmenta tiče, kako da to kažemo a da ne bude čudno – on je izričito BMW-ovski. Kompletan je izbornik isti. Bavarci do infotainmenta drže i on je ovdje intuitivan i brz – kad se na njega naviknete. Instrumenti ispred vozača su tipično Toyotini. Već u Active paketu Supra dolazi s adaptivnim radarskim tempomatom, LED tehnologijom, adaptivnim prednjim svjetlima, automatskim zatamnjivanem retrovizora unutarnjeg i vanjskih, sportskim sjedalima, 10 zvučnika, 8,8 – inčnim ekranom osjetljivim na dodir, upozorenjem o napuštanju prometne trake, sustavom čitanja prometnih znakova itd. Premium paket dolazi s 12 JBL zvučnika, head-up displejom, wireless punjačem za mobitel, te još pokojom sitnicom.

Prve kilometre napravili smo od centra Madrida do Jarame, jedne od najpoznatijih trkaćih staza u Španjolskoj. Na cesti se činila stabilno i predvidivo. Solidna poput cigle i responzivna. Nije mi se na prvu svidio relativno debeo upravljač koji je u Sport modu suviše težak. Na stazi su stvari sjele na mjesto.

Ignorirao sam sitnice koje su me smetale i podbo ju pod rebra. Toyota Supra je automobil koji je napravljen za iznimno brzu vožnju stazom, koja, ako to poželite, ne mora biti precizna i uredna, već možete slagati dugačke drifteve od početka do kraja zavoja, čak i u trećoj brzini. Diferencijal radi tako da vam nudi dobro od oba svijeta, za grip i za klizanje. Za tranzicije i nešto zahtjevnije stvari u klizanju, tuneri će vjerojatno posegnuti za klasičnom šperom, no za trackday Supra se čini vrhunskim automobilom. Na kočenju je poslušna, naginje se taman koliko treba i lako se osokoliti u njoj.

Kasnija ruta cestom, nakon što smo ju razbacali po stazi bila je koncentrirana na finese. Razlike u radu ovjesa, upravljača i uglavnom vrijeđanje Michelina. Ispričavam se fanovima renomirane francuske marke proizvođača guma, ali Michelin Pilot Sport na kojima dolazi nova Supra nije za drugo nego poslati na vječna lovišta u obliku dima i prašine. Neprecizna je. Dobra je za stazu i sigurno će polučiti dobra vremena, međutim na cesti, kad želite kiruršku preciznost, ona je poput sirove jegulje koju jedete za doručak. Ne paše ovom automobilu.

Nismo vozili Z4 pa je teško donijeti definitivnu odluku. Ono gdje mislimo da će biti najviše razlike je definitivno ovjes. BMW-ova filozofija podešavanja ovjesa nije ovako mekana i delikatna. Njihov je stil definitivno tvrđi. Time mislimo da se možda gubiti rafiniranost koju Supra ima, no to su tek naša nagađanja.

Toyota Supra je automobil kakav je GT86 trebao biti. Auto s puno snage, odličnim balansom, uglađena i zabavna. Oštra, brza i ne boji se otići preko granice gripa. Na kraju balade, sretni smo što u ovo današnje doba imamo na izbor još jedan odličan sportski automobil s pravim, muškim karakterom, kakvih u moru hipsterskih šminkera s umjetnim zvukovima i kašljem momenta i snage, toliko fali.

Supra kreće u prodaju u Hrvatskoj u ljeto. Početna cijena? 590.000 kuna. Prilično optimistična. Svakako iznad očekivanja.  Voljeli bismo da ju je Toyota bolje cjenovno pozicionirala. Ovo je već područje Porsche Boxtera i Caymana.

Toyota GR Supra
Motor: turbobenzinski, 3,0 l, šest cilindara
Snaga: 250 kW/340 KS od 5000 – 6500 o/min
Moment: 500 Nm od 1600 – 4500 o/min
Pogon: na stražnje kotače, aktivni diferencijal
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 4,3 s
Najviša brzina: 250 km/h
Dimenzije: 4379/1854/1292 mm
Međuosovinski razmak: 2470 mm
Potrošnja (NEDC): 7,5 l/100 km
Emisija CO2: 170 g/km
Cijena: 590.000 kuna (više informacija na www.toyota.hr)