Golf

Volkswagen Golf VIII – Tehnika narodu

Novi Volkswagen Golf u prvi plan stavlja povezivost, digitalizaciju i zelene tehnologije, odnosno daje neki svoj odgovor na trend koji se trenutačno gura u autoindustriji – kakav je provjerili smo u Portugalskom Portu napravivši prve kilometre…

Dvije su vrste ljudi, oni koji Golfa dočekuju s ushitom, i oni drugi kojima razina svetosti u koju ga izdižu ovi prvi zapravo ide na živce. Ali, to je Golf, već 45 godina proizvod koji postavlja neke okvirne standarde klase jer se uvijek hladnim i razboritim pristupom najodmjerenije očituje na trend koji je aktualan. Možete se na to i ljutiti, ali kada je glavni trend bio oštri dizajn i obiteljska ekonomika, Jedinica je bila kraljica. Kada je trend bio trajnost i kvaliteta, Dvojka je vodila igru. Trojka se dičila prvim TDI motorima i nevjerojatnom količinom starih i novih generacija motora. Trojka 1.9 TDI je prvi Golf s dosegom preko 1000 km s jednim tankom i obilježio je razdoblje početka brzih i lagodnih putovanja autocestama sredinom 1990-ih. Onda je došla Četvorka, koja je imala zazore između karoserijskih ploha od 3 milimetra u vrijeme kada ih nije imao niti Bentley! Imala je i interijer kakav, kvalitativno gledano, Koreanci ne znaju/ne mogu/ne žele napraviti dan danas. Peticu pamtimo po fenomenalnom GTI-ju, Šesticu po interijeru koji je kvalitetom opet odskočio iznad svih u klasi, a Sedmicu kao najtrofejniji Golf ikada, jer bio je automobil godine čak i u Japanu. I to kao jedini ne-japanski auto u povijesti. I kakva je onda nova Osmica? Do sada me to pitalo desetak ljudi i svima sam rekao isto – ona je kao… Golf.

Danas da bi uspio moraš biti digitalan i poveziv. Takav je trend i novi kupci zahtijevaju napredne infotainmente i vole pričati sa svojim autom više nego s ljudima. U Golf je već ugrađena Alexa kojoj se možete obratiti i koja će rado pokrenuti funkcije klime ili, primjerice, sigurnosti. Innovision kokpit je serijska oprema, smješten je u crno lakiranu površinu iza volana. I kakav je uživo? Dobar, ali kao da je mogao biti veći. Preglednost i funkcionalnost su neupitne. Vidi se da je modul odnosno okvir u kojeg je smješten ekran veći pa ćemo u redizajnu zasigurno vidjeti još veći ekran. Infotainment je bogat, ekran je sjajan, sve radi kao violina, može se upravljati gestama, glasom, ili dodirom ekrana. Grafički prikazi su vrlo atraktivni.

Kokpit je kvalitetan: izrada je vrlo dobra, materijali brižno probrani, u skladu s trendom koji diktira jednostavnost i puno površina različitih boja i tekstura. Netko voli gumenkasti osjećaj kao u Četvorci, a današnje generacije vole oštre rezove, umetke neobičnih oblika i puno raznih tekstura. I starije i mlađe generacije se pak slažu u jednom: šaka vijaka previše čini unutrašnjost monolitom koji djeluje kao da će dugo trajati. To je oduvijek bilo utkano u Golf, pa je i sastavni dio Osmice.

Golf Osmica napokon je dobila novi ključ koji izgleda odlično. Šteta što ga nećete trebati jer se Golf otključava i pokreće pametnim telefonom. Car2X sustav umrežavanja upozorit će vas ako se vozite, primjerice, ispred hitne pomoći pa se morate maknuti. Head-up zaslon nije ništa revolucionarno, ali ako se pojavio u Golfu znači da ćemo ga još dugo u autima gledati. Tu dolazimo do poante: Golf je u maločemu prvi na svijetu. Nije to njegov fokus. Golf je zapravo kompilacija rješenjakoja su se pokazala i dokazala u praksi, svojevrsni almanah autoindustrije, pa uz jedan klasičan i karakterističan dizajn čini “benchmark” klase.

Kako uživo izgleda Golf? Vrlo je atraktivan, prednja svjetla sjest će nam za koju godinu, stražnji dio izgleda kao oplemenjena Sedmica, poklopac motora je niži, a ispod njega ima svega i svačega. Osmica donosi široku lepezu za svakoga: tu su dizelaši, plug-in hibrid, mikrohibrid, klasični benzinac i oznaka o kojoj će se najviše šuškati – eTSI. Iza nje se krije 1,5-litreni benzinac koji isključuje dva cilindra na malom opterećenju i koji ima 48-voltni hibridni sustav i dolazi s DSG mjenjačem. Upravo taj smo probali.

U vožnji je Golf izuzetno smiren, ima neku neobičnu prigušenu dinamiku i vrlo sposoban stražnji ovjes. U zavojima se osjeti dobar balans, a dojam je nešto između ugodne dosade i suzdržanog uzbuđenja koje ćete osjetiti samo kad postanete grubi s volanom. Golf je u svemu hladno odmjeren, pa tako i po voznim osobinama. Buka motora je jako pritajena, probali smo i 2.0 TDI i jedva da ga se u kabini može čuti. Spustite prozor i čut ćete ga onako kako ga čuju susjedi. Munjeviti DSG je donijela još Petica, a u svoje je vrijeme svaki puta kada bi prešaltala brzinu život bi izgubio jedan ljubitelj Ferrarija jer je to činila brže od crvenog auta s konjićem i F1 mjenjačem. Tehnika narodu, stara Golfova deviza. Neki dosadni inženjer bez života, očalinko u kariranom sakou kojeg su zadirkivali u školi, osmislio je mjenjač brži od najbržeg, i to za velikoserijsku proizvodnju. Taj je mjenjač i danas svojevrsni “benchmark” za automatske mjenjače. U Osmici ima novu ručicu baš onakvu kakvu ima Lambo. Ne smeta, ugodna je za korištenje.

Nije da u većini stvari Golf ne bi mogao biti bolji. Ali mnogi nikako da shvate da Golf nije institucija klase zato što je u svemu najbolji, već zato što je prokleto dobro odmjeren i duboko promišljen skup svega što čini jedan dobar auto. On je almanah u autoindustriji – uzima sve najbolje iz nekog desetljeća i stavlja u jedan dobar paket. I baš u toj hladnoj odmjerenosti leži njegova najveća snaga. Ako se pitate hoće li biti i Golfa Devetke, hoće, jasno su to naglasili. Ako se pitate kakav je Golf, onako na prvu, odgovor je – Golf. Nema raširenih zjenica, ludog ushita niti lude zaljubljenosti. On nije prva limena ljubav, ali kada mu dopustite da se u njegove vrline uljuljate, shvatite da je život s njime lagan i, zapravo, jako lijep. Samo morate autu dopustiti da bude dobar sluga, a ne ljubav za jedno ljeto. Ovo posljednje je malo i pretpostavka kakav će biti, ali temeljena na iskustvu vožnje svih sedam komada prije njega koji su davali isti prvi dojam, ali u okvirima svojeg vremena. Ponudili su nam sve stare modele da napravimo đir. Zapeo sam za Četvorku V6 4Motion, i bogme se dobro zabavio. Ima godine na leđima, ali to je i dan danas sjajan auto.

Početkom veljače moguće je naručiti novi Golf, iako će na tržište stići krajem ožujka. Volkswagen je na svojim stranicama već postavio konfigurator, ali u njemu nisu još svi modeli.

Golf 1,5 TSI Golf 1,5 TSI Golf 1,5 eTSI DSG Gof 2,0 TDI Gof 2,0 TDI DSG
obujam (cm3) 1498 1498 1498 1968 1968
snaga (kW/KS) 96/130 pri 5000-6000 110/150 pri 5000-6000 110/150 pri 5000-6000 85/115 pri 3250 – 4000 110/150 pri 3500 – 4000
Najveći okretni moment (Nm) pri o/min 200 pri 14000 – 4000 250 pri 1500 – 3500 250 pri 1500 – 3500 300 pri 1750 – 3200 360 pri 1750 – 3000
ubrzanje od 0 – 100 km/h (s) 9,2 8,5 8,5 10,2 8,8
najviša brzina (km/h) 214 224 224 202 223

 

Provjerite još

Volkswagen Polo

Novi Volkswagen Polo izgleda poput umanjenog Golfa

Vizualno osvježeni Volkswagen Polo izgledom se približio velikom bratu, a donosi i novosti u unutrašnjosti, …