Alfa Romeov Quadrifoglio slavi 100. rođendan

Ako je na Alfa Romeu djetelina s četiri lista – quadrifoglio – odmah je jasno kako je riječ o posebnom sportskom modelu, a ove godine obilježava se 100. rođendan te oznake

Quadrifoglio, djetelina s četiri lista, po prvi puta se pojavila na Alfa Romeu prije točno 100 godine, u veljači 1923. na utrci Targa Florio. Talijani su je nacrtali na trkaći automobil da donese sreću, što se od djeteline s četiri lista očekuje, a to im je i uspjelo. Na utrci je pobijedio Ugo Sivocci, dok je drugi završio Alberto Ascari, obojica za volanom Alfa Romea. Otad je Quadrifoglio ostao znak koji krasi sve trkaće automobile Alfa Romea.

Od te prve pobjede do danas, kada taj znak krasi bolide u Formuli 1, Alfa Romeo osvojio je brojne prestižne utrke i prvenstva. Poduži popis uključuje prve dvije sezone Formule 1, četiri Le Mansa, šest naslova europskog prvenstva turističkih automobila, deset Targa Florija, 11 Mille Miglia…

Takav je trkaći pedigre talijanska marka uspješno prenijela i na cestovne automobile. Sportske verzije modela Sprint, 90, 33, 75, 164, 145, Spider, Mito, Giulietta, pa sve do aktualnih Stelvija i Giulije s ponosom nose Quadrifoglio. Svi su oni u svoje vrijeme i u svom segmentu predstavljali jedne od najdinamičnijih i najuzbudljivijih modela.

Tijekom godina neki su modeli nosili značku Quadrifoglio, dok su drugi imali verzije s imenom Quadrifoglio. Značka je korištena u obliku Quadrifoglio Verde (zelena djetelina s četiri lista) kako bi istaknula modele s visokim performansama, dok je Quadrifoglio Oro (zlatna djetelina s četiri lista) označavala modele s najbogatijom opremom.

Prvi automobil koji je nosio zelenu značku Quadrifoglio bila je Giulia TI Super 1963. u ograničenoj seriji od 501 primjerka namijenjenih utrkama. Zlatni se Quadrifoglio prvi puta pojavio na Alfetti 1980. i Alfasudu 1983. U devedesetim godinama prošlog stoljeća slovo Q u Alfa Romeu označavalo je napredne tehnologije, poput pogona na sve kotače Q4 i automatskog mjenjača Q-Tronic.

U čast 100. rođendana Quadrifoglia Alfa Romeo je predstavio novu značku. Novi logo koji je oblikovao Centro Stile Alfa Romeo slavi rođendan zlatnim obrubom oko zelene djeteline s četiri lista.

Aktualnu Giuliju i Stelvio Quadrifoglio pokreće 2,9-litreni V6 biturbo motor od 510 KS i 600 Nm što je kod oba modela dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h kraće od četiri sekunde. Giulia Quadrifoglio postavila je vrijeme kruga na legendarnom Nurburgring Nordschleifeu od 7 minuta i 32 sekunde, dok je Stelviju za isto trebalo 20 sekundi više.

Provjerite još

Novo lice za Alfa Romeo Stelvio i Giuliju

Zapravo već poprilično stari modeli Alfa Romea, Stelvio i Giulia, tek sada su doživjeli prvo …