Dacia Sandero

Zašto je nova Dacia Sandero best buy?

Dacia zadaje “nedopuštene” udarce s novim Sanderom! Nikada bolji, opremljeniji za gotovo upola manje novca od konkurencije

Kako bi vas zagrijali za ovu priču recimo da Sandero sada ima apsolutno sve što bi vam moglo pasti na pamet da moderni automobil treba. I još sve to po najpovoljnijoj cijeni u Hrvatskoj! Potpuno novo dizajniran izvana i iznutra, osim naziva praktički ništa ne dijeli s prethodnikom. Za početak, ovaj automobil sjedi na potpuno novoj CMF platformi. To znači da svoju podlogu dijeli s aktualnim Renault Cliom i obećava veću krutost s još manjom težinom.

Upečatljiva nova svjetla, zajedno s više LED dioda na stražnjem dijelu, pomažu izdvojiti ovaj automobil od prethodnika. Iako ukupne dimenzije ostaju iste, trag kotača je širi korisnih 41 mm, a međuosovinski razmak 15 mm duži. Zajedno s novim, oštrijim stilom i malim šminkerskim detaljima poput kroma na masci, novi Sandero čini prepoznatljivim, ali i otmjenijim. Povećani međuosovinski razmak je važan jer znači da putnici na stražnjim sjedalima dobivaju još više mjesta za noge, ali velika vijest u kabini je, iskreno, zapanjujući porast kvalitete. Zapravo, izgleda kao da se netko jako za to pobrinuo i da nije previše mario za Excel s troškovima kao na starom modelu, gdje je sve bilo dosta jeftino i sirovo.

Povijest
Sandero je osmišljen i dizajniran od Renaultovog technocentra nedaleko Pariza. Prva generacija je predstavljena 2007. Sanderu jako dobro rastu prodajne brojke diljem Europe zbog solidne izrade i odličnog omjera dobiveno, uloženo. Godinu nakon predstavljanja dolazi povišena verzija crossover Stepway. Druga je generacija Sandera i Sandera Stepway  predstavljena 2012. na sajmu automobila u Parizu. Još bolja ponuda motora, kvalitetnija i opremljenija unutrašnjost te bolji sigurnosni elementi koji mu osiguravaju četiri zvjezdice po Euro NCAP. Prodaja također raste i svake godine bez problema prelazi 120.000 primjeraka u Europi da bi čak 2019. ulovili  223.000 primjeraka. Prošle godine nam stiže i treća, do sada najnaprednija verzija koju gledate na slikama.

Dacia imidž
Kada je Renault kupio Daciu 1999. polako i sigurno počeo ju je transformirati u kvalitetan automobil, pouzdan i jednostavan za korištenje. Već s posljednjom generacijom Logana, Dacia se užurbano počela širiti Europom ali i svijetom. Naravno pravi uspon kreće tek s dolaskom Sandera. Kako kupci vide Daciu danas? Prvenstveno kao iznimno čvrst i pouzdan automobil za koji ne trebaju dati previše novaca a za uzvrat dobivaju svu opremu koju bi mogli zatrebati a i više. Također važno napomenuti jednostavnost korištenja koja se posebno ističe kod novog Sandera. Više o tome u narednim redovima.

Unutrašnjost
Definitivno najpromjenjeniji dio Sandera, odnosno bolje rečeno potpuno nova unutrašnjost. Moderna pa čak i luksuzna s mnoštvom mjesta za odlaganje, ali i još većom prostranošću. Doduše, nema mekane plastike, ali teksturno jako lijepa tkanina nalazi se po cijeloj kabini i jako podiže ambijent, čak su i otvori za zrak posebno lijepo dizajnirani. Dominantni je zaslon osjetljiv na dodir od 8,0 inča koji je jedna od opcija multimedije. Što se sve nudi?

Novi Sandero i naravno Sandero Stepway dostupni su s tri različita multimedijska sustava: Media Control, Media Display i Media Nav.

Media Control omogućuje postavljanje praktičnog držača za vaš pametni telefon, čime on uz pomoć besplatne aplikacije Dacia Media Control i povezivanja putem Bluetootha ili USB-a postaje daljinski upravljač multimedijskog sustava. Komande su smještene nadohvat ruke, na upravljaču (za radio) ili iza njega (za satelitsku navigaciju), što vožnju čini sigurnijom. Uključena su dva zvučnika, Bluetooth i USB te 3,5-inčni zaslon smješten između instrumenata, na kojem su prikazane i postavke radiouređaja.

Media Display dolazi s velikim 8-inčnim na dodir osjetljivim zaslonom smještenim na vrhu konzole. Taj sustav dolazi s četiri zvučnika. Dizajn je elegantan, a intuitivno sučelje jednostavno za uporabu kompatibilno je s Bluetoothom i sustavima Android Auto i Apple CarPlay za pametne telefone.

Media Nav ima ugrađeni navigacijski sustav i kompatibilan je sa sustavima Apple CarPlay i Android Auto s kojima se može povezati bežično. Audiosustav ima šest zvučnika.

Što se promijenilo u udobnosti i praktičnosti? Profinjene presvlake, dizajn i oblik novih prednjih sjedala čiji se nasloni za glavu mogu podesiti po visini pružaju više udobnosti ali i podrške u zavojima. Pronaći idealnu poziciju sada je vrlo jednostavno jer se sjedalo može podesiti po visini, upravljač se može podesiti po nagibu i dubini, a uz nadoplatu je moguće naručiti i  središnji naslon za ruku. Ručica mjenjača je kraća i puno ugodnija za upotrebu. Novo kalibrirani električni servo s gotovo 40% manjim otporom nego prije osigurava udobniju vožnju, posebice pri manevriranju na uskim prostorima i parkiranju. Tri stražnja sjedala dovoljno su prostrana da se mogu smjestiti tri odrasle osobe. Moguće ih je preklapati u omjeru 1/3:2/3 (ovisno o inačici). Sandero ima prtljažnik obujma 410 litara s ravnom podnicom podesivom po visini u dvije razine. Važno! S dodatnih 42 mm duljine u visini koljena, novi Sandero nudi najviše prostora za noge na stražnjoj klupi u klasi, po čemu se može mjeriti i s modelima iz višeg segmenta.

U serijskoj opremi nalaze se držač pametnog telefona (koji se, ovisno o inačici, može izvaditi), putno računalo, upravljač s komandama tempomata i limitatora brzine te automatsko uključivanje svjetala u svim razinama opreme. Novi su automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, grijana prednja sjedala, kartica „slobodne ruke“ (auto se zaključava kada se udaljite i otključa kada primite kvaku), električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag, prednji i stražnji parkirni senzori i automatski brisači dostupni su u serijskoj opremi ili uz nadoplatu, ovisno o modelu. Velika novost od ove godine je električni krovni prozor kao opcija.

Sigurnost
U serijskoj opremi novi Sandero i Sandero Stepway imaju šest zračnih jastuka, predzatezače sigurnosnih pojasa za prednja i stražnja sjedala i sustav za automatsko pozivanje u nuždi. Potpuna novost kod Sandera je bogata opremljenost sustava za pomoć u vožnji. Spomenimo neke važnije. Sustav za pomoć pri naglom kočenju: aktivan između 7 i 170 km/h. Radar smješten u prednjem kraju vozila detektira udaljenost od automobila ispred. Senzor aktivira zvučno i vizualno upozorenje ako postoji opasnost od sudara s vozilom ispred, prije nego što pojača pritisak na kočnice ako vozač stisne papučicu.

Upozorenje na vozilo u mrtvom kutu: Ovaj je sustav aktivan od 30 km/h do 140 km/h i upozorava vozača na opasnost od sudara s drugim vozilom koje se nalazi pokraj ili iza vozila tijekom prestrojavanja. Sustav za pomoć pri parkiranju: ovaj sustav čine četiri radarska senzora sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag i dinamičke linije za navođenje. Uključuje zvučna i vizualna upozorenja za pomoć pri manevriranju. Pomoć pri kretanju na uzbrdici sprječava kotrljanje vozila unazad na više od dvije sekunde nakon što vozač digne nogu s papučice kočnice.

Stepway
Crossover verzija Sandera razlikuje se po 41 mm povišenom podvozju ali i zaštitnim oblogama blatobrana, karoserije te robusnijim branicima s zaštitnom podnicom sprijeda. Unutrašnjost je također specifična za Stepway i uključuje narančaste umetke od tkanine i šavove. Iako nije riječ o terenskom vozilu zahvaljujući višoj podnici Stepway će lako izaći na kraj s makadamom ili lošijim putevima. Jedna od novosti koje će se svakako svidjeti onima koji voze na godišnji bicikle ili idu na skijanje je modularni krovni nosač.  S ključem smještenim u pretincu za rukavice mogu se rastaviti u samo nekoliko sekundi i presložiti u poprečne krovne nosače nosivosti 80 kilograma, kao i uobičajeni krovni nosači. Kad ih ne trebate vratite ih u uzdužni položaj. Stepway starta od 96.900 kuna.

Motorizacija

Zbogom dizel, dobrodošli turbo štedljivi benzinci.
Što se nudi? Motori u ponudi ispunjavaju normu Euro 6 aktivnu od početka ove godine. SCe 65 (nije dostupan za Sandero Stepway): početni je jednolitreni trocilindarski atmosferski motor u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Drugi u ponudi je TCe 90 istog obujma i konfiguracije, ali uz pomoć turbo punjača razvija 90 KS i uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Treća verzija je isti trocilindarski turbak ali u kombinaciji s plinom i 100 KS. Sve motore karakterizira mala potrošnja, niski CO2, okreni moment iz niskih okretaja, uglađenost i jako tihi rad. Sve nabrojano odgovor je na pitanje zašto nema dizela. Nema potrebe.

Zašto plinara?
S pogonom na plin posve novi Sandero ECO-G u prosjeku ispušta 11 % manje CO2 od ekvivalentnog benzinskog motora. S dva spremnika ima doseg od više od 1300 km: spremnik za plin je 50 l (iskoristivi kapacitet ograničen je na 40 litara iz sigurnosnih razloga), a spremnik za benzin je 50 litara. Kompletan sustav LPG-a instaliran je u tvornici prilikom proizvodnje automobila tako da to garantira pouzdanost ali i sigurnost. Razdoblje trajanja jamstva proizvođača, troškovi održavanja i servisni intervali ostali su isti kao i kod verzije bez LPG-a.

Kako se vozi?
Sjećate se CMF platforme koju smo ranije spomenuli? Ne samo da je pomogla da Sandero bude prostraniji i sigurniji, već i da se daleko bolje vozi. Poboljšana je razina prianjanja, automobil se puno manje giba od starog te je udobniji, jednostavno lakše teče asfaltom. To je radikalno poboljšanje do te mjere da su duga putovanja čak i jako ugodna. Stvarno, to je ono što je toliko impresivno u ovom najnovijem Sanderu. Svi znamo da Dacia može ponuditi jeftin automobil dobre opremljenosti i to bolje od bilo koga, ali sada, usudimo se reći, također počinje bivati poželjni proizvod, posebno ako uzmete u obzir da u odnosu na konkurenciju naplaćuje još uvijek po daleko povoljnijoj cijeni.

ISTAKNIMO
– Odlična unutrašnjost
– Bogata opremljenost
– jednostavna upotreba
– Odlična motorizacija
– LPG najbolji odabir (primjer, ako radite 15.000 km godišnje ušteda je gotovo 3600 kuna godišnje)
– Jednostavna i praktična multimedija
– Najbolji omjer dobiveno uloženo

 

1,0 SCe 65 1,0 TCe 90 1,0 ECO-G 100
Motor turbobenzinski redni, 1,0, 3 cilindra
Snaga 49/66 KS od 6300 o/min 67/90 KS od 4600 – 5000 o/min 74/100 KS od 5000 o/min
Moment 95 Nm od 3600 o/min 160 Nm od 2100 -3750 o/min 170 Nm od 2000 o/min
Pogon na prednje kotače
Mjenjač ručni, 5 stupnjeva ručni, 6 stupnjeva ručni, 6 stupnjeva
Ubrzanje od 0 – 100 km/h 16,7 s 11,7 s 11,6 s
Najviša brzina 158 km/h 178 km/h 183 km/h
Dimenzije 4088x1848x1499 mm
Međuosovinski razmak 2604 mm
Potrošnja (EU) 5,3 l/100 km 5,2 l/100 km 5,4 (LPG 7-7,1) l/100 km
Obujam spremnika 50 litara 50 litara 50 litara (LPG 40 litra)
Emisija CO2 120 g/km 116 g/km 123 g/km (LPG 109 g/km)
Cijena 83.900 kuna 101.900 kuna 91.900 kuna
Što kaže Dacia?

Kakva je bila prodaja 2020. i kakav je plan za 2021.?
Prodaja Dacije u 2020. je bila puna uspona i padova što otežava mogućnost procjene budućih kretanja tržišta. Ono što sigurno znamo jest da se navike kupaca mijenjaju kako se mijenja društvena klima uzrokovana pandemijom. U cijeloj toj situaciji Dacia bilježi zaista vrhunske prodajne rezultate predvođene potpuno novom generacijom modela Sandero i Sandero Stepway te već provjerenim best buy vozilom u svom segmentu, Dacijom Duster.
U tom smislu, planovi za 2021. godinu nisu skromni, ali su itekako dostižni. Planiramo napasti prvo mjesto u prodaji fizičkim kupcima u segmentima u kojima su se smjestila naša vozila. Sandero je trenutno prvi u segmentu gradskih automobile, dok je Duster prvi u segmentu kompaktnih crossovera. Ukoliko se ovakav trend prodaje nastavi, imamo izgledne šanse to i ostati.

Tko su kupci Dacije?
Kupci Dacije prije su bili uglavnom ljudi zrelije životne dobi, nižih do srednjih primanja,i uglavnom iz ruralnih sredina. No kako se Dacija zadnjih par godina znatno modernizira tako se i naša ciljna skupina pomladila, pa su kupci Dacije danas uglavnom ljudi iznad 35 godina, većinom muškarci kad govorimo o Dusteru, pragmatični, realni ljudi koji vole uživati u životu, a ne robovati predmetima pa uvijek traže najbolji omjer uloženog i dobivenog, a Dacia im pruža upravo to.
S novim Sanderom Stepwayom nadamo se doseći još mlađu populaciju te poglavito ženski dio kupaca budući da su moderni lijepi gradski crossoveri kakav je Stepway trentuno najveći hit na automobilskom tržištu. Stepway je namijenjen urbanim mladim ljudima koji žele kvalitetan, robustan, dobro opremljen, lijep i tehnološki iskusan auto auto, ali ne i kredit koji će ih mučiti daljnjih 5 godina. Žele automobil uz koji će im ostati dovoljno sredstava da njime odu na željena putovanja.

Kako kupci reagiraju na LPG, raste li interes?
LPG je trenutno “vruća” roba na našem tržištu. Prateći trendove zelene tehnologije, Dacia je jedan od rijetkih proizvođača koja u svojoj ponudi ima tvornički ugrađenu plinsku instalaciju i to je naišlo na fenomenalan odziv kupaca. Instalacije su pokrivene tvorničkim jamstvom te je i to jedna od bitnih stavki prilikom odabira te vrste pogona. Možemo reći da se trenutno gotovo polovica kupaca odlučuje na tu vrstu pogona.

Ima li Dacia problema s nestašicom automobila?
Kao ni proizvođače elektroničke opreme, kriza elektroničkih komponenti nije zaobišla ni automobilsku industriju. U tom smislu, distribucijski je bilo vrlo izazovno prilagoditi cjelokupni lanac dobave i proizvodnje vozila i mi se svakodnevno maksimalno trudimo optimizirati sve naše procese kako bismo minimizirali potencijalna kašnjenja vozila, no kako je mnogo toga van našeg dometa, nadamo se skorom rješenju krize koja uključuje cijeli svjetski dobavni lanac.

Koji model dolazi nakon novog Sandera?
U narednom razdoblju očekuju nas tri lansiranja. Prvo je redizajn modela Duster koji će nakon četiri godine na tržištu biti blago dotjeran uz ugradnju najnovijih tehnoloških sustava s polica Alijanse. Nakon toga nam na jesen dolazi potpuno novi posve električni model Spring koji najavljuje revoluciju u segmentu malih gradskih automobila. Pred sam kraj godine očekuje nas predstavljanje modela koji je još uvijek pod kodnim nazivom, a koji će se smjestiti u B segment crossover-wagon i trebao bi zamijeniti model Logan MCV odnosno Dokker i Lodgy. Nudit će se u varijanti s 5 ili 7 sjedala.

Provjerite još

Nova Dacia Spring – “jeftinija, ali ljepša”

Najjeftiniji električni automobil na tržištu doživio je temeljiti redizajn izvana i iznutra, a trebao bi …