BMW X3 i X4

BMW X3 i X4 osvježeni su i elektrificirani

Popularni bavarski SUV-i, BMW X3 i X4 doživjeli su dizajnersko pomlađivanje izvana i iznutra, a svi benzinci sada su i elektrificirani

 Vizualne promjene koje je BMW napravio na modelima X3 i X4 idu malo dalje nego što smo dosad navikli od onog što bavarski proizvođač tradicionalno naziva LCI – Life Cycle Impulse. Dva su SUV-a dobila novo lice s tanjim svjetlima i većom maskom. Kao i kod električnog i3, “bubrezi” su se spojili u jednu cjelinu. Naravno, izmijenjen je i izgled odbojnika, a drukčija su i stražnja svjetla. Na X3 serijski se ugrađuju LED svjetla, a tehnologija Laser Light je na popisu opcija. X4 serijski ima adaptivna LED matrična svjetla. Kao i uvijek, modeli M Sport izgledaju agresivnije. Imaju veće otvore u prednjem odbojniku, sjajno crne umetke i trake oko prozora, kao i crne krovne nosače. Uz to, imaju i posebne naplatke od 19 cola, odnosno 20 ili 21 col uz doplatu, a iza njih su kočiona kliješta u crvenoj ili plavoj boji.

Oba modela dobila su i novu unutrašnjost koja je sada gotovo jednaka onoj u aktualnim serijama 3 i 4. U sredini je 10,25-inčni ekran infotainmenta koji, uz doplatu, može imati i 12,3-inča, dok je iza volana ekran od 10,25 inča koji BMW naziva Live Cockpit. BMW-i X3 i X4 po prvi puta su dostupni i sa sustavom Driver Assistant Professional, a na popisu opcija je i BMW Drive Recorder koji snima okolinu automobila.

Novosti ima i po pitanju motorizacije. Tako su, primjerice, svi benzinski motori sada opremljeni tehnologijom blagog hibrida. X3 i X4 dostupni su kao xDrive20i sa 184 KS, xDrive30i sa 245 KS i M40i sa 360 KS. M40i je model M Performance, ali u ponudi će biti i pravi M modeli. Početni je dizelaš u ponudi X3 sDrive18d sa 150 KS, dok je kod X4 u ponudi prvi ixDrive20d sa 190 KS. Pored njih, tu su još i 286 KS snažan xDrive30d, kao i M40d od340 KS.

Kao i prije, X3 je jedini koji je dostupan kao plug-in hibrid i to pod oznakom xDrive30e. njegov hibridni sklop razvija 292 KS, a može prevaliti do 50 kilometara samo na struju. Svi motori dolaze s osmostupanjskim automatskim mjenjačem, s time da M40i i M40d, kao i svi X4 dolaze s verzijom Steptronic Sport, polugicama na volanu i Launch Controlom. Taj mjenjač je za ostale verzije X3 na popisu doplata.

Na tržište osvježeni BMW X3 i X4 dolaze krajem ovog ljeta.

Provjerite još

BMW M3 Touring

Konačno je stigao prvi BMW M3 Touring

BMW se već više od dva desetljeća igra idejom M3 u karavanskom obliku, ali tek …