Rimac Nevera

Najbrži hypercar na svijetu zove se Rimac Nevera!

Rimac C_Two koji je prvi put prikazan na ženevskom salonu 2018. kao koncept, predstavljen je danas svjetskoj javnosti. Dobio je i službeno ime – Rimac Nevera!

Svjetsko, a naše! Rimac Automobili danas su javnosti predstavili Rimac Neveru. Automobil koji smo do sada znali kao C_Two dobio je i prilično slikovito i domaće ime. Nakon konceptnog automobila, Rimac Automobili predstavili su automobil koji će uskoro biti isporučen prvim kupcima.

Nevera
Nevera je Hrvatima, pogotovo onima na jugu, jako dobro poznato ime. Snažno olujno nevrijeme praćeno gromovima i snažnim vjetrom, ime koje jako dobro karakterizira što Rimac hypercar zapravo jest. Prođimo kroz brojke: 1914 KS, najviša brzina od 412 km/h, ubrzanje do 100 km/h za 1,85 sekundi! Ne samo to, ovo je jedini serijski automobil na svijetu koji može četvrt milje “opaliti” za manje od devet sekundi. Iako službene brojke nisu poznate, Mate Rimac u jednom od videa pokazao je da je Nevera sposobna ići čak 8,5 sekundi.

Skalpel za zavoje
Preformanse na ravnom nisu jedino gdje ovaj automobil briljira. Na njegovom razvoju predano je radilo preko 1000 inženjera u zadnjih više od pet godina. Rimac Nevera ima četiri električna motora koji su potupno nezavisni, te ima i iznimno pametan sustav Torque Vectoring koji može kontrolirati moment na svakom kotaču više stotina puta u sekundi. Sustav uzima informacije o kutu volana, bočnim silama, položaju papučice za ubrzanje, te brojne druge faktore i isporučuje na kotače točno momenta koliko mogu prenijeti na podlogu. Ovaj sustav je vjerojatno najefikasniji sustav vektoriranja momenta sustav na svijetu, jer je svaki kotač potpuno nezavisan.

Uz to, Nevera ima različite modove vožnje: Range, Cruise, Sport, Track, Drift te dva personalizirana moda gdje vozač može odabrati različite nivoe podešenosti upravljača, papučice za ubrzavanje, tvrdoće ovjesa itd. Da, dobro ste pročitali. Nevera ima posebno razvijen Driftmod!

Originalna do posljednjeg vijka
Sve za Neveru rađeno je iz apsolutne nule. Za razliku velikih proizvođača, ovdje nema komponenata koje su preuzete iz drugih automobila. Svaki prekidač, tipka, software, komponente pogona, hlađenja, sve je rađeno specifično za taj automobil.

Jedan od dragulja je i infotainment sustav. Prilično je opširan, a uz analizu vožnje, trkaću telemetriju i dostupnost svih informacija putem clouda na osobno računalo ili mobilnu aplikaciju Nevera može učiti vozača trkaćim putanjama na stazi. Na autu je ukupno 13 kamera, 12 ultrasoničnih senzora i šest radara, a Driver Coach koji će Nevera uskoro dobiti, može vozaču na trkaćoj stazi sugerirati putanje, točke kočenja i pomoći mu da unaprijedi svoje vozačke vještine. Ovo je jedini automobil na svijetu koji ima ovakav sustav.

Zar nismo već sve čuli?
O C_Two se priča već godinama i Rimac Automobili su, pogotovo uz serijal “Mondays with Mate” na Youtubeu, objasnili svaki korak razvoja. Tako smo vidjeli njihove mule, odnosno prve automobile koji su počeli s testiranjem, zatim prototipove, a predserijski automobili voze našim cestama već više mjeseci. Testiranja su se radila po cijeloj Europi, a zatim su se automobili usavršavali na hrvatskim cestama.

Iznimno posebno za Rimac Neveru je da je to globalno homologirani hypercar. Što znači da će se moći prodavati diljem svijeta, ali to također znači da su Rimac Automobili morali u crash testovima razbiti čak 10 od 18 automobila proizvedenih prije prvih serijskih primjeraka. Nevera je prošla gotovo sva testiranja koja prođe i velikoserijski Volkswagen Golf, što nije slučaj s mnogim brandovima, poput Paganija, Koenigsegga, pa čak ni priličnog broja modela Lamborghinija ili Ferrarija. Predlažemo da si za večernje filmove odaberete spomenuti serijal na YouTube kanalu Rimac Automobila i upoznate se s procesom, te što su sve prošli da dođu do finalnog proizvoda.

Cijena
Biti će ukupno proizvedeno 150 primjeraka Nevere. Cijena joj je dva milijuna eura, a kupci će moći personalizirati svaki djelić automobila, u suradnji s dizajnerskim studiom Rimac Automobila. Isti tim koji je dizajnirao automobil, na čelu s Adrianom Mudrim, pomoći će pri odabiru boja i izgledu kako bi svaka Nevera imala vrhunski izgled. Od prednjeg spojlera do stražnjeg svjetla Nevera je skladna, elegantna, ali nesumnjivo snažna. Nije pompozna i napasna, a opet izgleda apsolutno savršeno.

U narednim mjesecima Internet će biti preplavljen pričama i testovima Nevere. A što je nama činiti? Gledati i biti ponosni! Najbrži svjetski hypercar, koji će se prodavati u cijelom svijetu, nastao je upravo kod nas, u Hrvatskoj!

Provjerite još

Mate Rimac

Rimac C_Two oborio svjetski rekord!

Bez rukavica, bez uljepšavanja, Mate Rimac je danas ispalio projektil u svijet automobilske industrije. Rimac …