Stižu električne Opel Corsa OPC i Mokka OPC

Opel Corsa OPC bit će potpuno električna, kao i Mokka OPC, a i njihovi francuski rođaci, Peugeoti 208 i 2008 dobit će sportske “strujiće”

Aktualna generacija Opel Corse, po svemu sudeći, dobit će verziju OPC, što i nije neobično, ali je zanimljivo kako će za njezinu osnovu poslužiti električna Corsa-e. Električna verzija Mokke doživjet će jednak tretman, a isto vjerojatno očekuje i Peugeote 208 i 2008. Britanska podružnica Opela, Vauxhall, radi na Corsi VXR. To je u razgovoru za Auto Express potvrdio direktor Vauxhalla Stephen Norman. To bez sumnje znači da se s naše strane La Mancha priprema Opel Corsa OPC. Nova će Corsa OPC umjesto snažnog benzinskog motora dobiti elektromotor iz Corse-e od 136 KS. Iako je to daleko manje od 207 KS koliko je razvijao 1,6-litreni turbobenzinac prošle generacije OPC-a, performanse se ne bi trebale toliko značajno razlikovati. Ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi biti oko sekundu duže, dakle oko osam sekundi (stara je ubrzavala za 6,9 s).

Nova će Opel Corsa OPC, koja na tržište stiže 2022., svoj poseban sportski karakter bazirati prije svega na upravljanju, ovjesu i kočnicama. Ipak, nije posve nemoguće i da elektromotor bude nešto snažniji. Naravno, izvana će ju krasiti uobičajeni dodaci, poput većih kotača, spojlera i odbojnika, kao i obavezne značke OPC. Doseg će biti ograničen. Obična Corsa-e prema normi WLTP može prevaliti 330 km s punom baterijom.

e-208

Činjenica da se najsportskija Corsa bazira na električnom modelu, logično vodi k tome da će u istom smjeru krenuti i Peugeot 208. Vjerojatno neće ponijeti značku GTI, kao dosad, već PSE (Peugeot Sport Engineered) koju će imati svi novi sportski modeli ove marke, a već ju nosi 508 PSE koji je plug-in hibrid. Doduše, prvi je čovjek Peugeota, Jean-Philippe Imparato početkom prošle godine izjavio kako jedini Peugeot koji može ponijeti oznaku GTI može biti 208, bez obzira na vrstu pogona…

S obzirom koliko je vrliko tržište crossovera jasno je kako i u tom segmentu proizvođači nude sve više sportskih modela, poput Ford Pume ST ili najavljene Hyundai Kone N. Opel i Peugeot također se planiraju uključiti u tu igru. Direktor Vauxhalla rekao je Auto Expressu da se priprema Mokka VXR, također na bazi Mokke-e. Ona dijeli tehniku s Corsom-e, pa je tu sve više-manje poznato. Na europskom će tržištu to biti Opel Mokka OPC. Mokkin francuski rođak je Peugeot 2008, a njegova električna verzija e-2008 bit će ponuđena i u sportskoj verziji pod nazivom 2008 PSE. Opel Mokka OPC čak bi na tržište mogla stići i prije Corse, u prvoj polovici 2022.

Provjerite još

Opel Combo-e

Opel Combo-e ima nosivost od 800 kg i doseg od 275 km

Opel je predstavio električnu verziju svog najmanjeg dostavnjaka. Očekivano, Opel Combo-e dolazi s poznatom tehnologijom …