Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi AT8 4WD

Kad nahranite oči i osjetila svim njegovim vrlinama, ono najbolje tek spoznate nakon par kilometara. Hyundai Santa Fe ima ovjes koji postavlja nove standarde u klasi

Mnogi će misliti da smo poludjeli jer priču o Santa Feu krećemo prvo s ovjesom i voznim osobinama. Terenski tenk i vozne osobine. No smatramo da prave stvari, oko kojih su se inženjeri najviše lomili, treba nahvaliti. Hyundai Santa Fe je automobil koji smo nevoljko vratili. Da, unutrašnjost je prostrana i luksuzna. I da, audio sustav koji mazi uši potpisuje renomirana i višestruko nagrađivana američka tvrtka Krell. I da, automobil izgleda fantastično i ima momenta u bilo kojem režimu. Ali način na koji upija neravnine i par sekundi nakon toga savladava zavoje na asfaltu je ono što ga zaista odiže od konkurencije.

Svi će tupiti kako je ovo najveći terenac u klasi, da je veći čak od Škode Kodiaq, da je duži 7 cm i širi i koješta. Da, Kodiaq izgleda impresivno, ali na cesti nije, bar u našim očima, konkurent Santa Feu. Čak ne ni po izgledu. Po uzoru na velike američke terence Hyundai se priklonio tom agresivnom dizajnu. Velike napadne plohe, ali s brojnim linijama koje ističu agresivan i fluidan izgled. Velik je i kutijast, no ne djeluje nezgrapno. Prednji kraj itekako skriva svoje dimenzije, a opet s golemim svjetlima u braniku i kutevima poklopca motora, daje gotovo borbeni izgled. Stražnji je kraj nešto pitomiji, no i dalje avanturističkog duha, sportski naglašen. Dizajnerska ekipa Petera Schreyeranapravila je odličan posao. Santa Fe više ne izgleda kao korejski pokušaj, već kao pravi izazivač.

Priče o jeftinoj plastici i „visoko znanstveni pristup“ kuckanjem po armaturi, slobodno zaboravite. Santa Fe je iznutra iznimno kvalitetan, utegnut i dizajnom zanimljiv. Položaj sjedenja je zahvaljujući prostranosti i podesivosti sjedala, jako lako pronaći. Možete sjediti napadno visoko ili relativno nisko, slično limuzinskom stilu. Sjedala su luksuzna i s velikim mogućnostima podešavanja, bez puno kompromisa.

Pretinaca ima u velikoj mjeri i solidnih su dimenzija, a prekidači su logično smješteni. Kad bi baš išli tražiti manu uputili bismo ju nešto lošijoj rezoluciji kamere, no sasvim je dovoljna. Na ekranu možete vidjeti okolinu automobila i s ovako golemim automobilom precizno se provući između rubnjaka. Vrlo koristan sustav koji život u gradu čini daleko lakšim.

Vozački displej mijenja boje i raspored instrumenata ovisno o modu rada. Pa tako imate Eco, Comfort, Sport i Smart opcije. U Smart opciji prati vašu vožnju i bojama sugerira kako da smanjite utrošak energije. Tu je i cijeli sijaset sigurnosnih sustava. Od praćenja prometne trake, radarskog tempomata i automatskog kočenja, kočenja u slučaju kretanja unazad kod detekcije pomične prepreke, automatskog zaključavanja stražnjih vrata kod nailaska vozila, do detekcije kiše, mrtvog kuta i umora vozača. Santa Fe je prava obiteljska tvrđava.

I to u punom smislu, Santa Fe je težak dvije tone. S obzirom da sjedi na 19” kotačima rekli bismo da je nezgrapan i trom – ali istina je daleko od toga. Za početak, gumeni gibnjevi ovjesa su pametno konstruirani kako bi na udarnim rupama minimalno mijenjali geometriju, postav kotača. Santa Fe je tih na naletnim rupama i sitnim udarnim neravninama. Geometrija ovjesa i prigušenje je također izuzetno kvalitetno. Neravnine na rastresitoj podlozi i grbavom terenu upija s minimalnim prijenosom na karoseriju, a hod ovjesa je dovoljan i za solidno zahtjevan teren. Ukoliko se dignete na „tronožac“, te dijagonalno opteretite karoseriju, tu je blokada diferencijala koja će se pobrinuti da moment ne „procuri“ na kotač u zraku već se prenese na onaj koji ima najviše gripa.

Što se pak asfalta tiče – ovakvu filozofiju i način rada vidjeli smo do sad samo kod Alfe Giulije i ostali oduševljeni. Santa Fe suvereno opterećuje vanjske kotače u zavoju i ne mijenja opterećenje od ulaska do izlaska iz zavoja. Imate stalni osjećaj na koju stranu je auto napet i što će učiniti sljedeće, zatvorenih očiju možete pročitati što će karoserija napraviti. Možete se opustiti i imati puno povjerenje u upravljanje automobilom. Poput ruke u rukavici.

Zahvaljujući svojevrsnom torque vectoringu, pojačava moment na stražnjem kotaču i omogućuje precizan ulazak u zavoj. To sve prati, za jedan golemi SUV odnosno terenac, iznimno dobar upravljač. Nije pretjerano komunikativan, ali je konzistentan i oštar poput britve. Ovakve vozne karakteristike izvući iz tenka od 4,77 metara je zaista velik pothvat.

Duboko udahnite. 447.395 kuna je popriličan novac, pogotovo ako ste nakloni njemačkim konkurentima. Ipak, Hyundai Santa Fe apsolutno zaslužuje tu cifru, ispunjava i nadmašuje kriterije klase. Prepun je pametne tehnologije, luksuznih detalja, kvalitetnih materijala i prije svega odličnih voznih osobina. Nas je osvojio. Ne samo što nismo očekivali ovako dobre karakteristike nego nam se zaista zavukao pod kožu. Pregazili smo njime njive, livade, potoke i autoceste i nismo mu našli manu koju toliko razvikani njemački konkurenti već nemaju. Dapače, za razliku od konkurenata, Santa Fe ima dušu, osobnost i karakter. 200 KS i 440 Nm momenta upareno je s 8 brzinskim automatskim mjenjačem. Kombinacija koja jamči razumnu potrošnju i solidne performanse. A što se pak opreme tiče – pucajte na LimitedEdition poput ovog kojeg smo mi vozili. Ukoliko želite dodatan, treći red sjedala, on će vas koštati dodatnih 7000 kuna.

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi AT8 4WD
Motor: turbodizelski, 2,2 l, četiri cilindra
Snaga: 147 kW/200 KS pri 3800 o/min
Moment: 440 Nm  pri 1750-2750 o/min
Pogon: na sve kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,3 s
Najviša brzina: 205 km/h
Dimenzije: 4770/1890/1680 mm
Međuosovinski razmak: 2765 mm
Potrošnja (EU): 7,3/5,4/6,1 l/100 km
Emisija CO2: 163 g/km
Cijena: 447.397 kuna (više informacija na www.hyundai.hr)

Ocjene

Performanse - 8
Udobnost - 9
Oprema - 10
Ekologija - 7
Cijena - 8

8.4

Kuća koja do 100 stiže ispod 10 sekundi i naoružana je svim sigurnosnim sustavima koje trebate. Uz to vozi se bolje nego neki našminkani „sportski“ automobili