Mazda CX-5

Mazda CX-5 CD184 AT AWD Revolution Top

Velika, prostrana, prekrasna i toliko laka za suživot da biste ju najradije udomili. Mazda CX-5 je automobil koji brzo postane član obitelji

Golemi SUV-i sve manje nailaze na sluh kupaca. Mora biti ono nešto posebno što će zaokupiti misli promatrača da se odvaži uopće razmisliti o velikom terencu. Mazda CX-5 ne svrstava se u vrsne penjače ni avanturiste kad je u pitanju rastresiti teren ili skliska trava. Njen pogon nema te gene i ona je jednostavno gospođa kojoj je blato nešto gdje ne zalazi ako baš ne mora. Asfalt je mjesto gdje ona naprosto briljira.

Mazdini dizajneri znaju znanje. Nisu pretjerano hrabri i ne kreću često od čistog papira. Više su od malih dorada koje na kraju donesu odličan dojam. Tako su kroz godine prošli kroz različite faze da bi došli do ovog! Njuška CX-5 jedna je od najljepših trenutno na tržištu. Dok svi tjeraju neke zaobljene linije i furaju se na aerodinamiku – na SUV automobilima koji su aerodinamični poput cigle, jer im je naletna površina veličine industrijskog kontejnera – Mazdina ekipa se odlučila na špic svjetla, oštre linije poklopca motora i golemu prednju masku.

S visokom stražnjicom podsjeća na one starije američke SUV-ove, a kako linija krova pada dodatno su naglasili njen sportski karakter malenim krovnim spojlerom. Stražnje lampe ponovo pričaju posebnu priču. Izgledaju zaista impozantno.

Prostranost je nešto gdje Mazda CX-5 odnosi lovorike. Ergonomija je besprijekorna, a pretinci veliki, prikladni i dobro raspoređeni. Sve je iznimno uredno. Nema golemog displeja ukomponiranog u centralni greben. Nema tone gumbića koji izgledaju kao da ih je netko pobacao po unutrašnjosti. Sve ima svoju funkcionalnost i mjesto. Na centralnom grebenu je kružni selektor s par tipaka i to je to što vam treba za snalaženje po navigaciji i infotainment sustavu.

Instrumenti su prava stara škola urednosti, a ako vam je do modernih gadgeta tu je headup displej koji je među najboljima. Oštar, istančanih boja, prilagodljiv i ne napadan. Za upravljačem se osjećate opušteno i bez nepotrebnih distrakcija. Sjedala također zaslužuju pohvalu.

Gutačica kilometara u pravom smislu riječi. Iako, za daleka putovanja radije biramo poslovne limuzine, CX-5 oduševljava lakoćom vožnje. Bilo da se radi o manevriranju u gradu, uskim parkinzima ili autocesti kojom klizite na radarskom tempomatu, osjećaj je kao da vozite tri broja manji automobil.

Upravljač je savršene ergonomije, odlično odmjeren i precizan. Mjenjač je mrvu spor no za ovoliku karoseriju sasvim dovoljan, čak i za nešto žustriji tempo. Zaista nemate osjećaj da vintate grdosiju od automobila. Tek kad se okrenete prema stražnjim sjedalima ili odlučite nešto pospremiti u prtljažnik, shvatite kolika je.

Bez opcija i dodatne opreme ova Mazda CX-5 košta 344.187 kuna do registracije. Sve priče o tome da dizeli izumiru možete također shvatiti s golemom dozom rezerve, jer je ovaj, novi 2,2-litreni dizelaš u CX-5 homologiran po WLTP-u i udovoljava Euro 6 d Temp normi. Nama je u prosjeku trošio oko 7 litara, što je za automobil težak gotovo 2 tone više nego dobar rezultat.

Ipak, za pravo krstarenje CX-5 je zbog svojih dimenzija drugi izbor. Ne možete proći s puno manje od 7 litara ako vozite otvorenom cestom, a s 58 litrenim rezervoarom nećete baš valjati kilometre u komadu kao sa slično opremljenom Šesticom. U svakom slučaju, ovo je automobil koji se zavlači pod kožu i ne pušta lake ruke. Laka za voziti, korisna, praktična i fenomenalnog izgleda.

Mazda CX-5 CD184 AT AWD Revolution Top
Motor: turbodizelski, 2,2 l, četiri cilindra
Snaga: 135 kW/184 KS pri 4000 o/min
Moment: 445 Nm  pri 2000 o/min
Pogon: na četiri kotača
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,6 s
Najviša brzina: 208 km/h
Dimenzije: 4550/1840/1680 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Potrošnja (EU): 6,2/5,1/5,5 l/100 km
Emisija CO2: 145 g/km
Cijena: 357.378 kuna (više informacija na www.mazda.hr)

 

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 9
Oprema - 9
Ekologija - 8
Cijena - 7

8

Impozantne njuške, laka na nogama i pravi melem za voziti. CX-5 nam je i dalje na listi SUV miljenika.

Provjerite još

Dominik kralj Daytone

U trećoj utrci Auto I Točka iRacing MX-5 kupa Dominik Orešković odnio je tijesnu pobjedu …