Mercedes-Benz GLB

Mercedes-Benz GLB 200d

Mercedes-Benz GLB zovu mali GLS. On je još jedan član Mercedesove planinarske obitelji, a smjestio se točno u sredinu, u takozvanu kompaktnu klasu. Ovo je najprostraniji “mali” SUV na tržištu

Prema Mercedesovim statistikama jedan od tri prodana Mercedesa u prosjeku je SUV. To ujedno objašnjava i zašto se na tržištu pojavio još jedan, kompaktni SUV. I dok razmišljate o pojmu “kompaktni SUV” imajte na umu sljedeće – ovo je automobil nastao na platformi A-klase, veći je od B-klase, a međuosovinski razmak mu je svega dva centimetra manji od prvog Volkswagen Touarega.

Nama u Auto i točki automobil treba ne samo imati kvalitete i izvrsnost da bi dospio na listu simpatija, već mora imati i onaj neki “X faktor”. Mercedes GLB je jedan od tih. On je mali, ali je veliki, a onaj “kompaktan” preimenovali bi u “praktičan”. Na tržištu je velik broj potpuno neupotrebljivih SUV-a. Ovo nije jedan od njih. To shvatite kad ispred sebe imate gomilu prtljage i članove obitelji koje krenete gurati u njega.

Ako su vam poznati Mercedesovi modeli, onda vam GLB djeluje kao dijete GLS-a, puno većeg SUV-a. Koliko je GLS impozantan toliko je GLB simpatičan. Da, djeluje umanjeno, ali nimalo manje ozbiljan. GLB je u svakom detalju pomno promišljen. Počevši od impresivnih prednjih svjetala koja zaista vrhunski rade, preko poklopca motora i prilično uspravno postavljenog vjetrobrana – koji je svojevrsni zaštitni znak legendarne G-klase. Sve do stražnjeg dijela, ravno odrezanog, ali zaobljenog i podignutog kako bi se postigao moćan izgled.

Mercedes-Benz GLB na slikama izgleda daleko veći nego što u stvarnosti jest. Kad stanete pokraj automobila djeluje puno niži. No kad ga ostavite na parkiralištu prepunom automobila, on se i dalje ističe dimenzijama. Pogotovo duljinom. Sa 20 cm udaljenosti od tla ne spada u ekstremne terence, no svi su detalji tu kako bi izgledao baš kao punopravni član diverzantske jedinice – ali u odijelu. Napuhnuti blatobrani, plastični obrubi i kromirani donji dio prednjeg branika. Sve je tu.

Međuosovinski razmak je čak 267 cm, što jamči dobru udobnost, ali i prostranost u kabini. U njega možete komotno smjestiti četvero putnika ili troje s dječjom sjedalicom, bez velikih kompromisa na udobnost. Što se pak dizajna tiče, on je posebna priča, pogotovo ako znamo da Mercedes silno gura MBUX, odnosno novu generaciju Mercedesovog infotainment sustava. Ako ćemo biti iskreni, nije nas oborila s nogu. Impresivna je zbog izgleda, no funkcionalnost je malo komplicirana, bez jasne osnove. Također, nismo veliki fanovi touchpada, odnosno podloge osjetljive na dodir, koju imate na centralnom grebenu i na tipkama na upravljaču. Nekima će se to svidjeti.

Ono što nam se svidjelo, a bili smo uvjereni da će biti previše – jest ambijentalna rasvjeta. Kad prvi put otvorite vrata djeluje malo pretjerano, no što se više vozite to vam više daje osjećaj ekskluzivnosti i luksuza. Veliki plus dajemo stražnjoj pomičnoj klupi kojoj se može regulirati nagib i prostranosti stražnjih sjedala. Prtljažni prostor prostire se na 570, odnosno 1805 litara kada preklopite stražnju klupu. GLB nudi i treći red sjedala. U tom slučaju prtljažnik se smanjuje na samo 150 litara.

Iako je nastao na A-klasi GLB ima 130 mm veći međuosovinski razmak. To ujedno znači i veću stabilnost, pa je, usprkos višem težištu, prilično stabilan i neutralan. Samim time što je SUV očekivano je neprecizan na upravljaču, ali je na zavojitoj cesti prilično okretan. Ovjes daje jasne informacije kako su opterećeni kotači i koliko je ostalo prije nego se uključi sustav stabilnosti. Moguće je držati solidan tempo i ne predaje se tek tako. Upravljač je tipičan Mercedesov, nema puno povratnih informacija, a za naš je ukus u Sport modu trun pretežak. Krojen je za gorostase. GLB najbolje radi u Comfort modu, po pitanju motora, mjenjača i upravljača.

Mercedes-Benz GLB je dostupan u verziji s prednjim pogonom ili s pogonom na sva četiri kotača. U potonjoj varijanti raspoređuje pogon do 50-50 između prednje i stražnje osovine. Ovime i opravdava slovo G u svom imenu koje u Mercedesovoj obitelji mogu voziti samo kvalificirani planinari. Uz to ima i male prevjese što znači da mu je i napadni kut na terenu sasvim solidan. U stvarnosti dovoljan vam je samo prednji pogon, no ako ste vični zimskim izletima, nema dileme – pogon na sva četiri kotača je definitivna preporuka. Ponajprije zbog lake motorizacije. Četverocilindraši koji spadaju u perolake motore, slab su balast kad na skliskoj podlozi trebate izvući uzbrdicu, a razlika, na tu cijenu je zaista mala.

Što se pak buke tiče, GLB prolazi s visokim ocjenama. Buka na udarnim rupama je minimalna, a na autocesti je prilično tih i ugodan. Nema ni neugodnog gubitka putanje kad naiđete na uzdužnu pukotinu u brzim zavojima. Ovjes je precizan i dobro prigušen, nema neugodnog lelujanja tipičnog za mekane SUV-ove.

Vrijedi li? E, to je pitanje od milijun kuna. Ako ste fan Mercedesa ovo je jedan od top tri SUV-a iz game koje bi vam preporučili. Toliko je dobar i upotrebljiv. Ako pak gledamo širu sliku, rivali su mu Audi Q3, Porsche Macan, Jaguar E-Pace i Range Rover Evoque. Kad jako zaškiljimo i pojednostavimo igru – nijedan od konkurenata ne nudi tu prostranost. Macan se najbolje vozi, Evoque i Jaguar najbolje izgledaju, a Audi Q3 je putem izgubio osobnost. Od nabrojenih “frajera” GLB jedini svjesno planira obitelj. Ostali se još uvijek nećkaju i pitaju – što će im ISOFIX na prednjem sjedalu, a kamoli treći red sjedala. Ni sami ne znaju tko su ni zašto su tu.

Pričekali bismo doduše prolazak prvih serija, koje će doći s otklonjenim sitnim greškama poput teškog zatvaranja vrata i infotainmenta koji ponekad zastane da razmisli. Definitivno bi preporučili da pažljivo čitate koje opcije uzimate, da vam se ne dogodi da za 400.000 kuna dobijete automobil bez keyless opcije ili zakretnih svjetala.

Mercedes-Benz GLB 200d
Motor: turbodizelski, 2,0 l, četiri cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 3400 o/min
Moment: 320 Nm pri 1400 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9 s
Najviša brzina: 204 km/h
Dimenzije: 4634/1834/1658 mm
Međuosovinski razmak: 2829 mm
Potrošnja (EU): 5,8/4,4/4,9 l/100 km
Emisija CO2: 129 g/km
Cijena: 422.144 kune (više informacija na www.mercedes-benz.hr)

 

Ocjene

Performanse - 8
Udobnost - 8
Oprema - 8
Ekologija - 8
Cijena - 7

7.8

Nudi puno prostora, luksuza, udobnosti i kvalitete, ali nije potpuno bezgrešan. U kompaktnoj klasi je definitivno najozbiljniji i najkorisniji

Provjerite još

Mercedes EQA

Mercedes EQA najmanji je član električne obitelji

Novi početni model u Mercedesovoj električnoj obitelji EQ zove se Mercedes EQA i bliski je …