Opel Grandland

Opel Grandland – Zategnut taman koliko treba

Negdje na pola životnog vijeka vrijeme je za facelift, pa je tako “pod nož” došao i Opel Grandland. Izgubio je X iz imena i dobio je novo kućno lice

Grandland X na tržištu je od 2017. i još se uvijek vrlo dobro prodaje, ali Opel je svjestan da se na njemu godine sve više vide. Stoga je sada pravo vrijeme za vizualno i tehničko osvježenje, kakvo većina automobila prolazi nakon tri do četiri godine na tržištu. Dok vas neki facelifti tjeraju da se igrate igre “uoči razlike”, Opel je svoji najveći SUV u ponudi izmijenio toliko da je odmah jasno koji je novi, a koji stari. Naravno, najveće su izmjene sprijeda, gdje je ugrađena nova maska, koju Opel naziva Vizor, čime se i ovaj model pridružio novoj Mokki i osvježenom Crosslandu u novom kućnom stilu. Kao i ova dva modela, Grandland je također izgubio slovo X u imenu.

Novost sprijeda nije samo Vizor, već su i svjetla modernizirana. Sada serijski dolaze s LED tehnologijom, a na popisu opcija su i adaptivna matrična svjetla IntelliLux Led Pixel Light koja se sastoje od ukupno 168 individualnih LED elemenata. Straga je nešto manje novosti. Odbojnik je malo izmijenjen, a ime modela krupno je ispisano na poklopcu prtljažnika. Ostale izmjene izvana uključuju rubove blatobrana i pragove obojene u boju karoserije na osređenim verzijama što Grandland čini manje nalik SUV-ima, dok su pak na drugim verzijama isti dijelovi obojeni crnom bojom za više kontrasta i kako bi se slagali s crnim krovom.

Unutrašnjost nije previše izmijenjena. Kao i vanjština, usklađena je s trendovima. Ekran ispred vozača, dijagonale 12 inča, i onaj u sredini, dijagonale 10 inča, spojeni su u jednu vizualnu cjelinu, oponašajući dizajnerski koncept Pure Panel kakav donosi nova Mokka. Ispod središnjeg ekrana ostale su tipke s prečicama za osnovne funkcije, a ispod njih su i klasične komande klima-uređaja. Što se prostora tiče, tu promjena nema. Spomenimo samo da Grandland ima prtljažnik od 514 litara koji se preklapanjem stražnjih sjedala može povećati na 1652 litre. Plug-in hibridna verzija ima 390 litara osnovnog obujma.

Ponuda motora je sve jednostavnija, pa tako Grandland sada može imati 1,5-litreni dizelski četverocilindraš od 130 KS i 300 Nm ili 1,2-litreni benzinac jednake snage, uz najveći okretni moment od 230 Nm. Benzinac može imati ručni šestostupanjski mjenjač ili osmostupanjski automatik, dok je dizelaš dostupan samo s automatikom.

Kao i prije, Grandland je dostupan i u dvije plug-in hibridne verzije, kao Hybrid2 i Hybrid4. Slabija verzija ima pogon samo na prednje kotače, a pokreću ju kombinacija 1,6-litrenog turbobenzinca od 180 KS i elektromotora od 110 KS koji daju ukupnu snagu sustava od 224 KS. Snažnija verzija ima jednaki elektromotor na prednjoj osovini, ali ima i još jedan elektromotor od 113 KS i na stražnjoj osovini. Benzinski motor je u osnovi jednak, ali razvija 20 KS više. Ukupna snaga sustava je 300 KS, uz 500 Nm najvećeg okretnog momenta. Oba se plug-in hibrida koriste jednakom baterijom od 13,2 kWh. Doseg samo na struju im je praktično jednak. Prema normi WLTP Grandland Hybrid2 može prevaliti 64 km, a Hybrid4 65 km.

U vožnji je Opel Grandland jednak kao i prije, a to znači kako je prije svega udoban. Naravno da je posve sposoban i za bržu vožnju zavojitom cestom, ali tada treba biti spreman i na ozbiljnije naginjanje karoserije. Udobnost i lakoća prevaljivanja puno kilometara “u komadu”, bez previše umora glavne su mu značajke.

Prodaja Grandlanda kod nas je već započela, a početna cijena benzinca s ručnim mjenjačem je 174.800 kuna. Njegova serijska oprema uključuje automatski dvozonski klima-uređaj, 17-colne aluminijske naplatke, LED svjetla, 7-inčne ekrane ispred vozača i na središnjoj konzoli, senzor za kišu, tempomat… S obzirom na ponuđeno to se čini kao jako dobra cijena. Bogatije opremljeni Hybrid2 s većim kotačima i većim ekranima, do registracije stoji 305.300 kuna.

 

Provjerite još

Nova Opel Corsa

Nova Opel Corsa stiže ove godine

Nakon četiri godine na tržište stiže osvježena Opel Corsa, novog lica. Benzinski su motori dobili …