Opel Grandland

Opel Grandland – Zategnut taman koliko treba

Negdje na pola životnog vijeka vrijeme je za facelift, pa je tako “pod nož” došao i Opel Grandland. Izgubio je X iz imena i dobio je novo kućno lice

Grandland X na tržištu je od 2017. i još se uvijek vrlo dobro prodaje, ali Opel je svjestan da se na njemu godine sve više vide. Stoga je sada pravo vrijeme za vizualno i tehničko osvježenje, kakvo većina automobila prolazi nakon tri do četiri godine na tržištu. Dok vas neki facelifti tjeraju da se igrate igre “uoči razlike”, Opel je svoji najveći SUV u ponudi izmijenio toliko da je odmah jasno koji je novi, a koji stari. Naravno, najveće su izmjene sprijeda, gdje je ugrađena nova maska, koju Opel naziva Vizor, čime se i ovaj model pridružio novoj Mokki i osvježenom Crosslandu u novom kućnom stilu. Kao i ova dva modela, Grandland je također izgubio slovo X u imenu.

Novost sprijeda nije samo Vizor, već su i svjetla modernizirana. Sada serijski dolaze s LED tehnologijom, a na popisu opcija su i adaptivna matrična svjetla IntelliLux Led Pixel Light koja se sastoje od ukupno 168 individualnih LED elemenata. Straga je nešto manje novosti. Odbojnik je malo izmijenjen, a ime modela krupno je ispisano na poklopcu prtljažnika. Ostale izmjene izvana uključuju rubove blatobrana i pragove obojene u boju karoserije na osređenim verzijama što Grandland čini manje nalik SUV-ima, dok su pak na drugim verzijama isti dijelovi obojeni crnom bojom za više kontrasta i kako bi se slagali s crnim krovom.

Unutrašnjost nije previše izmijenjena. Kao i vanjština, usklađena je s trendovima. Ekran ispred vozača, dijagonale 12 inča, i onaj u sredini, dijagonale 10 inča, spojeni su u jednu vizualnu cjelinu, oponašajući dizajnerski koncept Pure Panel kakav donosi nova Mokka. Ispod središnjeg ekrana ostale su tipke s prečicama za osnovne funkcije, a ispod njih su i klasične komande klima-uređaja. Što se prostora tiče, tu promjena nema. Spomenimo samo da Grandland ima prtljažnik od 514 litara koji se preklapanjem stražnjih sjedala može povećati na 1652 litre. Plug-in hibridna verzija ima 390 litara osnovnog obujma.

Ponuda motora je sve jednostavnija, pa tako Grandland sada može imati 1,5-litreni dizelski četverocilindraš od 130 KS i 300 Nm ili 1,2-litreni benzinac jednake snage, uz najveći okretni moment od 230 Nm. Benzinac može imati ručni šestostupanjski mjenjač ili osmostupanjski automatik, dok je dizelaš dostupan samo s automatikom.

Kao i prije, Grandland je dostupan i u dvije plug-in hibridne verzije, kao Hybrid2 i Hybrid4. Slabija verzija ima pogon samo na prednje kotače, a pokreću ju kombinacija 1,6-litrenog turbobenzinca od 180 KS i elektromotora od 110 KS koji daju ukupnu snagu sustava od 224 KS. Snažnija verzija ima jednaki elektromotor na prednjoj osovini, ali ima i još jedan elektromotor od 113 KS i na stražnjoj osovini. Benzinski motor je u osnovi jednak, ali razvija 20 KS više. Ukupna snaga sustava je 300 KS, uz 500 Nm najvećeg okretnog momenta. Oba se plug-in hibrida koriste jednakom baterijom od 13,2 kWh. Doseg samo na struju im je praktično jednak. Prema normi WLTP Grandland Hybrid2 može prevaliti 64 km, a Hybrid4 65 km.

U vožnji je Opel Grandland jednak kao i prije, a to znači kako je prije svega udoban. Naravno da je posve sposoban i za bržu vožnju zavojitom cestom, ali tada treba biti spreman i na ozbiljnije naginjanje karoserije. Udobnost i lakoća prevaljivanja puno kilometara “u komadu”, bez previše umora glavne su mu značajke.

Prodaja Grandlanda kod nas je već započela, a početna cijena benzinca s ručnim mjenjačem je 174.800 kuna. Njegova serijska oprema uključuje automatski dvozonski klima-uređaj, 17-colne aluminijske naplatke, LED svjetla, 7-inčne ekrane ispred vozača i na središnjoj konzoli, senzor za kišu, tempomat… S obzirom na ponuđeno to se čini kao jako dobra cijena. Bogatije opremljeni Hybrid2 s većim kotačima i većim ekranima, do registracije stoji 305.300 kuna.

 

Provjerite još

Opel Astra Sports Tourer

Opel Astra Sports Tourer veća je i prostranija nego ikad

Nova generacija Astre nastavlja i s karavanskom verzijom. Nova Opel Astra Sports Tourer nudi puno …