Pet klasičnih Škoda u novom ruhu

Pod naslovom “Preobražaj ikona” Škoda je svojim dizajnerima dala da oslobode svoju kreativnost i pokažu moderne interpretacije pet klasičnih modela

Što bi bilo kada bi Škoda napravila novi 130 RS ili modernu verziju prve Felicije? To su pitanja na koja vjerojatno nikad nećemo dobiti odgovor, ali zahvaljujući projektu “Škodine ikone” možemo vidjeti kako bi pet klasičnih Škodinih modela izgledalo danas. Nažalost, riječ je tek o mašti dizajnera i za niti jednu od ovih kreacija nema nikakvih planova proizvodnje.

Škoda 130 RS
Škoda 130 RS bila je trkaći automobil baziran na modelu 110 R, a osvojila je reli Monte Carlo u svojoj klasi 1977. Njezinu modernu verziju potpisuje Aymeric Chertier, a kao i original predstavljen sedamdesetih godina prošlog stoljeća i njegova je verzija klasični kupe. Ovo je, bez sumnje, jedan od modela koji bi voljeli vidjeti na cesti.

Škoda 1203
Škodin dizajner Daniel Hajek svoju je kreativnost pokazao modernom interpretacijom Škode 1203, iznimno popularnog kombija u Čehoslovačkoj u 20. stoljeću., a koji je predstavljen 1968. Imao je teretne i putničke verzije, a koristio se kao hitna pomoć, pa čak i kao pogrebno vozilo. Naravno, 52 KS snažan benzinski motor koji je pokretao 1203 nije “preživio” modernizaciju. Prema Hajeku, moderna verzija 1203 zasniva se na platformi VW Transportera, pa bi mogla imati čak i električni pogon.

Škoda Felicia
Ime Felicia poznato nam je po nasljedniku Škode Favorit predsatvljenom sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, ali to nije prvi automobil pod tim imenom češke marke. Škoda je od 1959. do 1964. proizvodila kompaktni kabriolet pod imenom Felicia. Pokretao ga je 1,1 ili 1,2-litreni motor, a pored platnenog krova u ponudi je bio i plastični tvrdi krov. Moderna interpretacija dizajnera Martina Lepricea ima interesantan vjetrobran koji se savija prema unutra u donjem dijelu i u koji su smješteni instrumenti. Takvo rješenje praktično je nemoguće u stvarnom svijetu, ali ovo su samo dizajnerski snovi, a u njima su sve ideje ostvarive…

Škoda Popular Monte Carlo
Malo je manje poznata Škoda Monte Carlo, češka ljepotica proizvedena 1936. koja je sudjelovala na reliju Monte Carlo. Škoda je napravila i cestovnu verziju, Popular Monte Carlo, koja je proizvedena u 70 primjeraka, dio kupea, a dio roadstera. Njezina moderna interpretacija, koju je nacrtao Ljudmil Slavov, otvoreni je dvosjed prilično u stilu art decoa. Brzinomjer koji je u originalu bio postavljen u sredini sada je zamijenio hologram.

Laurin&Klement Voiturette A
Kreativni duh dizajnerice Yuhan Zhang odgovoran je za modernu interpretaciju Laurin&Klement Voiturette A, prvog automobila koji je izašao iz tvornice u Mladoj Boleslav. Original je pokretao V2 motor od sedam konjskih snaga. Moderna interpretacija je, kao i original, ukrašena zlatnim detaljima. Zamišljena je kao autonomno vozilo koje bi, prema riječima dizajnerice, idealno moglo poslužiti za prijevoz turista u centru Praga.

Provjerite još

Škoda Octavia pomlađenog lica

Škoda je odlučila osvježiti Octaviju kako bi i dalje zadržala jednaku privlačnost, ali promjene nisu …