Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale kasnit će jer nije dovoljno snažan

Alfa Romeo Tonale ipak se neće naći u salonima početkom sljedeće godine jer novi šef talijanske marke Jean-Philippe Imparato nije zadovoljan performansama plug-in hibrida

Alfa Romeo već dugo razvija kompaktni SUV. Prije dvije godine prikazao je Tonale Concept (na slikama) iz kojeg će nastati serijski automobil koji bi trebao ujedno i zamijeniti nedavno umirovljenu Giuliettu. Početkom godine proširile su se glasine da će Alfa Romeo Tonale u salone stići početkom 2022., ali čini se kako to baš i nije tako sigurno. Novi čelni čovjek Alfa Romea, Jean-Philippe Imparato, koji je došao iz Peugeota, ima ozbiljne sumnje u pogonski sklop plug-in hibridne verzije Tonalea.

Naravno, Imparato je dobro upoznat s takvim pogonski sklopovima iz Grupe PSA, a Alfa Romeo kao osnovu za Tonale koristi tehnološku osnovu koju poznajemo iz proizvoda Fiat Chryslera poput Jeep Compassa i Renegadea 4xe. Na papiru, oni se mogu lako usporediti sa slabijim verzijama plug-in hibrida iz Peugeota i Opela koji imaju 225 KS. Ipak, Imparato to ne smatra dovoljnim i zatražio je da se naprave poboljšanja prije nego Tonale dobije zeleno svjetlo.

Alfa Romeo vjerojatno želi više pozicionirati Tonale od, primjerice, Spomenutih Jeepova. Peugeot i Opel imaju plug-in hibride ukupne snage 300 KS što je za 60 KS više od najsnažnijih 4xe modela. Najveća je razlika u benzinskom motoru – nekadašnje marke iz PSA koriste 1,6-litreni motor, a one iz FCA 1,3-litreni. Rješenje bi mogla biti ugradnja snažnijeg elektromotora u kombinaciji s 1,3-litrenim benzincem kako bi se povećala ukupna snaga sustava što bi trebalo biti jednostavnije od ugradnje većeg benzinskog motora. Ostaje samo vidjeti koliko će zbog toga Tonale kasniti na tržište.

Provjerite još

Alfa Romeo, Lancia i DS dobit će rok od 10 godina

Tri marke Stellantisa koje čine premium grupu – Alfa Romeo, Lancia i DS – dobit …