Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia 2,2 MultiJet AT8 E6D Super

Ako pričamo o poslovnim limuzinama u vozačkim krugovima, Alfa Romeo Giulia je broj jedan. Nijemci protiv nje imaju šanse kao gruda snijega u paklu. Evo i zašto

Jedan od automobila koji smo čekali na rubu fotelje od kad su izašle prve fotke je definitivno Giulia. Nakon prvih kilometara sve je bilo jasno. Alfa Romeo Giulia je vozački automobil broj jedan ako govorimo o klasi poslovnih limuzina. Ne za nokat, već za nekoliko stepenica. Ovo je jedan od rijetkih automobila u povijesti gdje su prodaja i marketing obavili lošiji posao od kompletnog inženjeringa. Automobil koji je stvoren za mnogo više nego što na prvu okom možete zaključiti.

Vanjština joj je jedan od najvećih aduta. Ako odaberete paket opreme iole bolji, Giulia može izgledati fantastično. Čak i u običnoj sivoj boji. Ono što svakako savjetujemo je da ne pretjerujete s veličinom naplataka. 17-colni su za naše ceste najbolji izbor. U toj specifikaciji je najudobnija, iako djeluje jeftinije na oko. Linije prednjeg kraja su prepoznatljive na kilometar, a bočna linija definitivno ocrtava sportski duh. Dizajneri su ovu eru Alfi pogodili kao prstom u pekmez. Ne samo za Giuliju, već i za Stelvio.

Prostrana unutrašnjost je već dobro znana. S redizajnom za 2020. nije se puno mijenjala. Nanovo iznenađuje koliko je dobar položaj za upravljačem.Vozač može pronaći sklad s volanom u svega nekoliko sekundi. Ergonomija je vrhunska. Prvi automobil gdje nisam sjedalo spustio sasvim do kraja.  Sjedi se opušteno, uliveno u sjedalo. U istom položaju možete ploviti autocestom pri 150 km/h ili sumanuto juriti stazom. Bez puno upiranja u bokove. Sjedala su odlična, a upravljač je savršeno položen prema vozaču. I ono najvažnije – dobrog je promjera i oblika.

Dizajn unutrašnjosti je također na visini. Neutralan je prije svega. Nema kiča ni nepotrebnih detalja. Sve su komande okrenute vozaču i lako se upoznati s automobilom. Alfa Romeo Giulia vas ne traži da skidate pogled s ceste. Dovoljno je 15 minuta za upravljačem i točno znate gdje vam je što. Novost kod modela za 2020. su veći ekran na sredini, koji će sad biti 8,8 – inča za sve modele, te 7-inčni ekran ispred vozača, između instrumenata. Manji redizajn dobila je i centralna konzola, koja sada ima veći spremnik za sitnice i wireless punjač za mobitel, te “skuplje” gumbe na kontrolnoj ploči. U ponudu su došle i nove boje. Sitnice, ali čovjeka vesele.

Ako je vizualni dio adut, onda je vozački karakter definitivni Joker, kojeg drugi konkurenti jednostavno nemaju. Giulia ima odlično podešen ovjes, prilično dobar upravljač, a motor i mjenjač odličan su spoj. Brzine kojima možete napasti zavoj i dalje biti u savršenoj kontroli i igrati se s gripom su apsolutno iznenađujuće, kao i sposobnost ovjesa da upija neravnine, čak i kad je maksimalno opterećen. Giulia se ne predaje lako i voziti se njome sporo po zabačenim magistralnim pravcima ravno je grijehu. U kombinaciji s 2,2-litrenim motorom i automatskim mjenjačem, pruža opuštajući užitak.

Mana ima. No s njima se da živjeti. Primjerice, brake by wire sustav zbog kojeg je gotovo nemoguće lagano kočiti i fino kontrolirati auto kod zaustavljanja. Mjenjač nije najbrži na svijetu i upravljač daje prilično umjetan ukupni dojam. Ipak u svijetu poslovnih limuzina, ovo je Saturn 5 raketa.

Ako usporedite Giuliju i bilo kojeg konkurenta samo kroz cijenu – u startu ste izgubili. Ako patite na vozački osjećaj i želite auto koji vas neće zatupiti na razinu kuhinjskog noža u roku godinu dana – onda dugujete sebi da uzmete baš nju. Ona će i od dosadnog managera napraviti kirurški skalpel. Uključuje vas u vožnju i zabavna je kada to želite. Kad treba, udobna je, brza i štedljiva. Ima sve odlike poslovne limuzine ili obiteljskog automobila s karakterom. Osvježenje u sivilu koje smo čekali gotovo 20 godina.

Alfa Romeo Giulia 2,2 MultiJet AT8 E6D Super
Motor: turbodizelski, 2,2 l, četiri cilindra
Snaga: 118 kW/ 160 KS pri 3250 o/min
Moment: 420 Nm pri 1750 o/min
Pogon: na stražnje kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,2 s
Najviša brzina: 220 km/h
Dimenzije: 4643/1860/1436 mm
Međuosovinski razmak: 2820 mm
Potrošnja (EU): 6,0/4,1/4,7 l/100 km
Emisija CO2: 137 g/km
Cijena: 359.240 kuna (više informacija na www.alfaromeo.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 9
Oprema - 8
Ekologija - 7
Cijena - 5

7.2

Svijetla vozačka točka u moru dosadnih poslovnih limuzina. Automobil koji barem jednom trebate probati

Provjerite još

Alfa Romeo, Lancia i DS dobit će rok od 10 godina

Tri marke Stellantisa koje čine premium grupu – Alfa Romeo, Lancia i DS – dobit …