Ford Mustang Mach-E GT

Ford Mustang Mach-E GT

“To nije Mustang, Ford se odrekao svojih vrijednosti…” – samo su neke od reakcija na ovaj automobil. Družili smo se s njim tjedan dana i u nastavku pročitajte zbog čega s pravom nosi ime Mustang Mach-E GT

Prije nego li se okrenemo glavnoj zvijezdi ovog testa par riječi posvetit ćemo onome što je izazvalo veliku pomutnju, a kod nekih je i dalje kamen spoticanja kada se priča o novom Mustangu. Radi se, dakako, o njegovom imenu. U Fordu su odlučili ponovno upotrijebiti ime Mustang Mach, a u javnosti to je dovelo do niza negodovanja te zaključaka kako je Ford bespotrebno okaljao ime legende. No je li zaista tako? Za početak vratit ćemo se u prošlost, do danas već davne 1969. kada je Ford prvi puta predstavio verziju Mustanga pod nazivom Mach. Tada je to bila samo jedna u nizu posebnih verzija koja se od ostatka ponude izdvajala svojim performansama i izgledom. Dvije stvari koje su ključ bile tada, a koje su i danas glavni prodajni adut svih proizvođača i na koje ćemo se više puta vratiti u nastavku.

Nakon prve generacije, koja se pokazala kao potpuni pogodak, a svoje mjesto našla je i u filmskom klasiku kada se za njenim volanom smjestio Steve McQueen u legendarnom filmu “Bullitt”, Ford je nastavio i u sljedećim generacijama koristiti ima Mach. Tako ćete i danas ako poželite moći naručiti i šestu generaciju u izvedbi Mach.

Gdje je onda nastao problem? U Fordu su sada već prije dvije godine najavili kako se spremaju upustiti u bitku na tržištu električnih premium automobila. Njihova vizija modela koji će se suprotstaviti konkurenciji bila je i još uvijek je kombinacija SUV-a s atraktivnim izgledom i odličnim performansama. Sve to začinili su imenom Mach-E, i pogađate, internet je eksplodirao, a znate onu staru “svaka reklama je dobra reklama.” Zapravo ima još jedna prikladnija poslovica kod nas, “za dobrim konjem prašina se diže”, pa smo iz tog razloga odlučili isprobati baš tog konja.

Na test smo dobili trenutno najjaču dostupnu verziju. Radi se, punim imenom, o modelu Mustang Mach-E GT koji se od ostatka ponude izdvaja performansama, ali i izgledom. Kao i s drugim stvarima u životu, i s automobilima vrijedi ona da su prvi susreti jako važni, a tako je bilo i ovaj put.

Mustang Mach-E GT impresionira pojavom. Iako osobno nisam veliki obožavatelj crne boje i nadao sam se da će testni primjerak biti u nekoj od veselijih boja, poput plave ili žute, crna mu odlično pristaje, a s obzirom na to da je davno Henry Ford rekao da auto može biti bilo koje boje sve dok je crne, ne čudi da je u ovom srazu prošlosti protiv budućnosti i crna boja našla svoje mjesto. Iako drugačijeg karoserijskog oblika nego svi dosadašnji modeli Mustanga, Mach-E dijeli dizajnerske potpise sa svojom “braćom” koja su pokretana motorima s unutarnjim izgaranjem. Ukratko, kada ga vidite na parkiralištu prepunom drugih automobila bez problema, iako možda ne pratite posljednje novosti iz svijeta automobilizma, prepoznat ćete Mach-E.

Kako izvana, tako i iznutra, prvi dojmovi su kako se nije štedjelo na kvaliteti materijala, ali isto tako da se pratilo zadnje trendove u industriji. Dva velika ekrana osjetljiva na dodir centralni su dio upravljače konzole. No sve to vrlo brzo ostane u drugom planu. Nakon što se udobno smjestite u sjedalo i pokrenete 487 KS i 860 Nm okretnog momenta pritiskom na tipku start stvari se brzo, jako brzo promjene…

Nakon što su se prvi dojmovi slegnuli i kada smo prvi puta dobili priliku temeljito pogledati novu Fordovu uzdanicu, odmah je bilo jasno kako je dizajn ovog automobila sve, a ne samo slučajan. Poput Macha, tako i model Mustang ima veliku težinu kod ljubitelja Forda. Ono što je dizajnerima bilo očigledno jako važno je probati zadržati čim je više moguće zajedničkih točaka i detalja s “običnim” Mustangom. Jednom riječju to su napravili uspješno.

Mustang Mach-E GT je SUV i to poprilično veliki SUV, no pametnim i kreativnim dizajnom njegove dimenzije vješto su “skrivene”. Prednji kraj izgleda agresivno. Oštri i šiljasti svjetlosni sklopovi i karakteristična Mustangova maska nešto povećih dimenzija neodoljivo podsjećaju i na posljednju generaciju „običnog“ Mustanga. Bočnom linijom prije svega dominiraju stražnji izbočeni blatobrani koji ponovo inspiraciju vuku iz legendarnog modela. Također, fluidnosti bočne linije pridonosi činjenica da kvake za otvaranje vrata ne postoje u klasičnom obliku. Vrata se otvaraju pritiskom na prekidač ili opcijom otključavanja pomoću sigurnosne lozinke.

Stražnjim krajem dominiraju svjetla koja vuku dizajnerske korijene još od prvih modela iz davne 1968. Također, naš testni model došao je s 20-inčnim aluminijskim naplatcima te detaljima po karoseriji koji otkrivaju kako se ipak radi o najjačem trenutno dostupnom modelu. Sve to kad se zbroji, Mach-E GT s naše strane dobiva odlične ocjene za vanjski izgled, a da se nije svidio samo nama potvrđuje i činjenica kako smo u tjedan dana druženja s njim izmamili zanimljive reakcije prolaznika.

Posvetimo još malo prostora onome što nas čeka u unutrašnjosti. Kada otvorite vrata dočekaju vas dva ekrana osjetljiva na dodir. Veći, središnje smješten i okomito postavljen ima dijagonalu od čak 15,5 inča. Preko njega upravljate svim opcijama od hlađenja i grijanja do navigacije te niza postavki veznih za same načine vožnje, ali o tome malo kasnije. Ispred vozača nalazi se horizontalno smješteni ekran koji je zamijenio klasičnu analognu instrument ploču. Na njemu se nalaze sve informacije bitne za vozača, pa tako nema potrebe previše skretati pogled na centralno smješteni zaslon.

Sjedala su udobna i pružaju dovoljno bočnog oslonca, što se pokazalo korisno u nekim situacijama. Mjesta u kabini ima dovoljno, kako za vozača i suvozača, tako i za putnike na stražnjoj klupi. Također, mjesta za smještaj stvari unutar same kabine ima više nego dovoljno, a korisni dodaci poput bežičnog punjača također su tu. Ipak, prtljažni prostor sa svega nešto više od 400 litara nije najveći i možda je maleno razočaranje s obzirom na veličinu automobila. No zahvaljujući tome što Mustang Mach-E GT ispod prednjeg poklopca ne krije svoj pogonski sklop, kupci mogu računati na dodatni prtljažnik od 80 litara.

Kada se sve zbroji i oduzme, unutrašnjost nije donijela ništa revolucionarno, ali sve se nalazi na svom mjestu, materijali su kvalitetni i ugodno smo se osjećali nevezano jesmo li “gutali” kilometre na autocesti ili proveli više vremena nego što smo namjeravali u gradskim gužvama.

Konačno, stigli smo i do dijela koji vas vjerojatno najviše zanima, a iskreno, i nama je bio daleko najdraži- vožnju. Prije svega, kao i uvijek, moramo proći kroz neke brojke kako bi dobili pravu sliku. Već smo spomenuli snagu, ali ponovimo radi se o ukupnoj snazi od 487 KS i nešto više od 860 Nm okretnog momenta iz dva elektromotora, što znači i pogon na sve kotače. Spomenute brojke osiguravaju ubrzanje do 100 km/h za svega 3,7 sekundi.

Kod električnih automobila, osim ovih brojki, također su vrlo važne i one vezane za bateriju. Tako je ovaj model opremljen baterijom od 88 kWh. Prevedimo to u “normalan” jezik i dobit ćemo, prema specifikacijama, domet do 500 kilometara. Osim toga, važno je spomenuti kako je Mach-E opremljen i mogućnošću brzog punjenja do 150 kW, što ponovo prevedeno u “normalan” jezik osigurava otprilike 100 kilometara dometa za deset minuta provedenih na punionici.

Sada kada smo odradili konačno dio vezan za brojke okrenimo se tome kako su se te brojke pokazale u stvarnom svijetu. Oprezno! To je obavezan savjet koji su vam dužni dati kada prvi puta sjedate za volan Mach-E GT ili ako vi nekome dajete priliku da ga isproba. Naime, ubrzanje na papiru je jedno, ali kada ga osjetite uživo, tih 3,7 sekundi se čine puno kraće. Naravno sve to iznimno je nezgodno ako prvi puta sjedate za volan i odmah završite u gradskoj gužvi.

I tu kao iz vedra neba dolazi drugi “problem”. Ako za papučicu kočnice kažemo da je osjetljiva, lagali smo, stoga s njom treba opreznije nego s papučicom gasa. Ipak, u Fordu su mislili na to pa su tako kao jednu od opcija ostavili i takozvani “one-pedal mode”, što u principu znači da čim otpustite papučicu gasa automobil će se zahvaljujući regenerativnom kočenju početi zaustavljati. Sustav funkcionira vrlo dobro i uz malo truda zaista možete zaboraviti na papučicu kočnice, a kao nagradu za trud vaš domet iz baterije će se povećati zbog spomenutog regenerativnog kočenja.

Ipak, grad nije mjesto gdje će Mach-E GT pokazati svoje najbolje lice, iako se u njemu dobro snalazi, pa smo stoga odlučili protegnuti malo njegove električne konje. Prva dionica našeg drugog dijela testa odvela nas je na autocestu. Mustang tamo drži tempo bez problema, a zahvaljujući svojem adaptivnom tempomatu i sustavu praćenja vozne trake, vožnja je sasvim ugodna i tiha. Ipak, razlog našeg odlaska nije bila vožnja po autocesti, već jedna od dionica do kojih ona vodi. Nakon silaska s autoceste isključili smo “one-pedal mode”. Sljedeće na redu bilo je odabrati jedan od tri dostupna moda vožnje. Tu smo se odlučili za “untamed” koji je najdirektniji i koji bi nam trebao pomoći iz Macha-E GT izvući najbolje.

Ovdje smo po prvi puta imali priliku osjetiti da, uz snagu, Mustang Mach-E GT dolazi i s većom masom, točnije težak je 2273 kilograma. Tome je Ford djelomično doskočio ugradivši na Mach-E GT drugu generaciju adaptivnog ovjesa MagnaRide . Što to znači? Naime, ovisno o modu vožnje koji vozač odabere, ovjes promjeni svoje postavke, također se dosta uspješno bori i sa spomenutom težinom, tako da ako se odlučite na nešto oštriji tempo Mustang Mach-E GT uspješno će odgovoriti na zadatak. Imajte ipak na umu kako je riječ o SUV-u teškom preko dvije tone. Ono što je najbolji dio cijele priče je činjenica da Mach-E GT sve zadatke koje smo stavili pred njega obavlja bez pogovora. U nekima je odličan u nekima se osjeti da su u Fordu morali napraviti neke kompromise, ali pitanje je gdje danas nisu potrebni kompromisi…

Hoće li uspjeti?
Zasigurno. Mustang Mach E-GT ima zanimljivu kombinaciju danas traženih karakteristika. Moderan izgled koji prije svega cilja na mlađu publiku, performanse koje ga stavljaju u vrh klase pored modela poput Teslinog modela Y te realan domet od nešto manje od 400 kilometara. Dodamo li tome da je dobar “allrounder” i da može ispuniti sve zadatke koje se stave pred njega, od svakodnevnog korištenja do vožnje za gušt po zavojitim cestama Gorskog Kotara. Njegovo ime, koje je većini bilo kamen spoticanja, vrlo brzo postat će sasvim normalno jer, htjeli mi to prihvatiti ili ne, ovo je smjer u kojem će budući automobili ići.

Vrhunske performanse i mogućnost ispunjavanja svih zadataka bit će jedan od glavnih aduta, ali i zahtjeva kupaca jer sadašnjost, ali i budućnost pred nas stavljaju zahtjeve da stvari postanu univerzalne. Najbolji primjer su mobiteli, koji su objedinili funkcije fotoaparata, telefona i računala. Slična stvar dogodit će se i svijetu automobila, koji će morati odgovoriti na sve zahtjeve svojih kupaca u jednom pakiranju, a tko od proizvođača to najbolje napravi i objedini odnijet će ukupnu pobjedu. Cijena koju za to moramo platiti su neka kompromisna rješenja, a Mustang Mach-E GT je odličan primjer kako spojiti izgled, performanse, novu tehnologiju i duh prošlosti u jedan paket. I za kraj jedna stavka, nekima bitna, a nekima ne, za taj paket morate biti spremni izdvojiti 699.990 kuna. Malo ili puno, vi presudite, ali sigurni smo kako će Mach-E GT pronaći svoje kupce.

Ford Mustang Mach-E GT
Motor: dva sinkrona elektromotora, Snaga: 487 KS, Moment: 860 Nm, Pogon: na sve kotače, Mjenjač: automatski, Ubrzanje od 0 – 100 km/h: 3,7 s, Najviša brzina: 200 km/h, Dimenzije: 4743/2097/1613 mm, Međuosovinski razmak: 2984 mm, Potrošnja (WLTP): 20,0 kWh/100km, Emisija CO2 (WLTP): 0 g/km, Cijena: 699.990 kuna
Više informacija na www.ford.hr

Provjerite još

Ford Focus i Fiesta odmah dostupni uz atraktivnu ponudu financiranja

Trenutno je u tijeku akcijska ponuda na ograničenu količinu novih Fordovih vozila koja uključuje Fiestu …