Hyundai Tucson

Hyundai Tucson 1,6 T-GDI 4WD

Hyundai Tucson nove generacije posebnim se izgledom ističe u poplavi sličnih SUV-a i crossovera, a ispod te atraktivne vanjštine krije se ugodan i praktičan obiteljski automobil

Četvrta generacija Hyundai Tucsona okrenula je potpuno novi dizajnerski list. Hyundai je već manjom Konom pokazao kako se ne boji iskoraka u izgledu, a novi Tucson još je jedan veliki korak u tom smjeru. Gdje god se pojavi on izaziva pažnju i interes prolaznika što se za veliku većinu sličnih automobila baš i ne može reći. U jednom je potezu Hyundai Tuscon od simpatičnog, ali “zaboravljivog” automobila do spektakularne vanjštine koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Čitava vanjština je zanimljivo oblikovana, ali posebno je upečatljiva integracija LED svjetala i prednje maske. Kada su svjetla isključena sve izgleda poput jedne velike maske, a kada su uključena imaju jedinstven svjetlosni potpis.

Neće se svima svidjeti bočne linije koje karakteriziraju brojne površine koje se križaju i preklapaju, oštre linije i neobične linije blatobrana. Takva upotreba površina pomaže i “skrivanju” relativno velikog međuosovinskog razmaka. Novi je Hyundai Tucson 20 mm duži, 15 mm širi i 5 mm viši nego prije, a međuosovinski mu je razmak narastao za 10 mm. Istovremeno, bočne staklene površine su dosta niske što, u kombinaciji s kromiranom trakom iznad njih daje dojam elegantnijih i fluidnih linija od običnog obiteljskog SUV-a.

Slična se priča nastavlja i u unutrašnjosti. Instrumenti iza volana s četiri kraka su digitalni i mogu se prilagoditi željama vozača. Središnja konzola je zapravo jedna glatka površina, praktično bez ikakvih fizičkih tipki. Ipak, one nisu posve nestale – jedan red nalazi se ispred tipki automatskog mjenjača. Zanimljivo su izvedeni i ventilacijski otvori. Na vrhu središnje konzole su dva klasična otvora, dok su oni za vozača i suvozača dio tanke trake koja se proteže punom širinom unutrašnjosti.

Verzije s automatskim mjenjačem, kakav je bio i naš testirani primjerak, za odabir imaju tipke. Traže par minuta navikavanja, što nije problem, ali ono što može biti je povremeno zaostajanje za željama vozača pri prebacivanju između vožnje unatrag i prema naprijed.

Prostora u kabini ima puno, kako sprijeda, tako i straga. Štoviše, straga ima prostora u visinu i za najviše putnike, a iako podnica nije posve ravna, središnji tunel je prilično nizak pa straga može sjediti i troje odraslih. Hyundai kaže kako straga ima 26 mm više prostora za noge u odnosu na prošlu generaciju. Veličina prtljažnika ovisi o vrsti pogona Tucsona. U slučaju blagog hibrida, kakav je bio naš testirani Tucson, na raspolaganju je 577 litara što je i više nego dovoljno za obiteljsku upotrebu, a poklopac je električno pokretan.

Testirani Hyundai Tucson pokretao je 1,6-litreni turbobenzinac od 180 KS i 265 Nm, potpomognut sustavom blagog hibrida. Snaga se na sve kotače prenosi putem sedmostupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke. Motor je uglađen, kao i mjenjač, pa je vožnja vrlo ugodna i opuštena. Zapravo, Tucson najslabiji dojam ostavlja ako pritisnete “gas do daske” i krenete baš ozbiljno juriti. Tada motor postaje bučan, a ponekad se čini kako su konji u Južnoj Koreji malo manji od naših europskih. To ne znači da je spor, naprotiv, ali najbolje mu pristaje nježna, može i prilično brza vožnja, kako i priliči obiteljskom SUV-u.

Načine vožnje vozač može birati i tipkom na središnjoj konzoli, a u ponudi su Eco, Normal i Sport. U postavkama Eco malo je “lijen”, a u Sportu malo nervozan za gradsku vožnju, ali izbor je tu za svakoga i za svaku priliku. Ono čemu prigovaramo je to što se pri pokretanju auta Tucson sam stavi u način Eco, a nismo uspjeli u postavkama pronaći kako to promijeniti.

Testirani Tucson bio je iznimno bogato opremljen, od 19-colnih naplataka, kožnih sjedala, staklenog krovnog otvora, navigacije, audio sustava Krell… Izgleda kao da je netko pri odabiru opreme odabrao opciju “select all”. Takav, uz 180 KS i pogon na sve kotače tek je uspio dotaknuti granicu od 300.000 kuna. I to s donje strane, jer stoji 299.806 kuna. S obzirom na ponuđeno to je zapravo izvrsna cijena.

Mrtvi kut
Tucson ima pozamašan popis sigurnosne opreme, a mi smo odlučili istaknuti jedno zanimljivo rješenje. Sustavi koji upozoravaju na vozila u mrtvom kutu danas su uobičajena pojava, a najčešće vozača upozoravaju svjetlosnim signalom. Hyundai je u Tucsonu odlučio iskoristiti digitalni ekran na pametan i interesantan način za ovu funkciju. Kada uključite pokazivač smjera instrument sa strane na koju namjeravate skrenuti pretvara se u ekran na kojem se prikazuje što se zbiva s te strane iza automobila. Puno bolje od lampice koja žmirka u retrovizoru ili negdje u kutu prozora.
Hyundai Tucson 1,6 T-GDI 4WD
Motor: turbobenzinski, 1,6 l, 4 cilindra
Snaga: 132 kW/180 KS pri 5500 o/min
Moment: 265 Nm od 1500 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 7 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9 s
Najviša brzina: 201 km/h
Dimenzije: 4500/1865/1650 mm
Međuosovinski razmak: 2680 mm
Potrošnja (WLTP): 7,1 l/100 km
Emisija CO2: 162 g/km
Cijena: 299.806 kuna (više informacija na www.hyundai.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 7
Cijena - 8

7.8

Osim što osvaja neobičnim izgledom, novi Hyundai Tucson je i prostran i praktičan obiteljski automobil koji nudi puno opreme i dobar pogon za poštenu cijenu

Provjerite još

Hyundai Ioniq 5 N imat će najmanje 580 KS

Sportski odjel Hyundaija uskoro će predstaviti novu jurilicu označenu slovom N. Ovaj put riječ je …