Nissan Micra

Nissan Micra 0,9 IG-T Tekna

Nissan Micra pete generacije vratila se u Europu što se vidi i osjeti u svim segmentima – od izgleda do voznih osobina

Prva generacija Nissan Micre može se pohvaliti da je prvi japanski automobil koji je ponio titulu europskog automobila godine, a nakon nje uslijedile su još tri više ili manje uspješne generacije. Mjesto u top 10 modela u Europi izgubila je prošla generacija čija je proizvodnja prebačena iz britanskog Sunderlanda u Indiju i Tajland. Nissan je shvatio gdje su pogriješili i razvoj i proizvodnju pete generacije Micre vratili su na stari kontinent.

Povratak u Europu nije jedini važan element u priči o Micri, tek je jedan njezin dio. Izgled joj je daleko atraktivniji nego prije, a neki bi čak mogli prigovoriti kako je malo “predizajnirana”. Izražena maska prelazi u liniju koja se proteže čitavom bočnom stranicom i podiže se prema stražnjem dijelu. Crni B i C-nosači stvaraju dojam “plutajućeg” krova, a Micra se ukupno gledano doima vrlo sportski i dinamično, posebno u slučaju testiranog automobila koji je imao i narančaste detalje na sivoj karoseriji.

Uređenje unutrašnjosti prati vanjski izgled. Tu je i dašak konzervativnog, ali uglavnom zbog poznatih elemenata prenesenih iz drugih kućnih modela – mnoge tipke i instrumenti porijeklom su iz Qashqaija. Kao i izvana, narančasti elementi podižu dojam i u kabini.

Ono što svakako treba pohvaliti su udobna sjedala i dobra vozačka pozicija, kao i trokraki volan te velike okretne prekidače kojima se upravlja klima-uređajem.

Što se prostora tiče, sprijeda ga je puno, a na stražnjim sjedalima ne treba očekivati čuda. Viši će se putnici žaliti na prostor za glavu i koljena, ali tako je i kod većine konkurenata. No, za razliku od njih Micra se može pohvaliti prtljažnikom od 300 litara.

Dinamičniji izgled i povećane dimenzije ne znače kako je i platforma nova. Nissan je odlučio zadržati kućnu V platformu, ali je u odnosu na prethodnu generaciju međuosovinski razmak narastao za 75 mm. Pored toga, ovjes je pretrpio značajne promjene. Polukruta osovina straga slična onoj u Noteu zamijenjena je trozionom osovinom sličnom onoj u Qashqaiju što je rezultiralo većom krutosti. Sprijeda je ovjes ostao tipa McPherson, ali je izmijenjen s  ciljem postizanja veće strukturne čvrstoće.

Pod prednjim se poklopcem nalazio iz Renaultovih i Dacijinih modela dobro nam poznati 0,9-litreni trocilindarski turbobenzinac koji razvija 90 KS uz najveći okretni moment od 140 Nm. Nema izražen zvuk trocilindraša, ali moga bi biti i malo uglađeniji. Performanse su u skladu s očekivanjima. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h Micri treba 12,1 sekunda i postiže najvišu brzinu od 175 km/h. Nije puno, ali dovoljno je za svakodnevnu gradsku vožnju i povremena putovanja.

Tvornički obećani prosjek potrošnje je 4,6 litara što je primjerenije laboratoriju nego stvarnom životu. No, to nikako ne znači da Micra s ovim motorom nije štedljiva. U gradu smo se vozili s prosjekom od sedam litara, a vožnja u skladu s propisima na otvorenom rezultirala je s malo manje od pet litara.

Nova Nissan Micra nikako nije jeftin automobil, ali nudi solidan paket opreme već kod početnog modela. S osnovnim paketom Accenta i jednolitrenim motorom stoji 108.806 kuna, dok je takav model s 0,9-litrenim motorom desetak tisuća kuna skuplji. Paket Accenta uključuje šest zračnik jastuka, ESP, sustav kočenja u nuždi, ručni klima-uređaj…

Testirani automobil bio je opremljen najbogatijim paketom opreme Tekna koji uključuje 17-colne naplatke od lake legure, audio sustav Bose, kameru za parkiranje, sustav za držanje vozne trake, pametno kočenje s prepoznavanjem pješaka, automatski klima uređaj i još puno korisnih detalja. Takav do registracije stoji 139.917 kuna što je poprilična svota, ali količina opreme ju u velikoj mjeri opravdava.

Nissan Micra 0,9 IG-T Tekna
Motor: turbobenzinski redni, 3 cilindra
Snaga: 66 kW/90 KS pri 5500 o/min
Moment: 140 Nm pri 2250 o/min
Mjenjač: ručni, 5 stupnjeva
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,1 s
Najviša brzina: 175 km/h
Dimenzije: 3999/1743/1455 mm
Međuosovinski razmak: 2525 mm
Potrošnja (EU): 5,8/3,9/4,6 l/100 km
Emisija CO2: 104 g/km
Cijena: 139.917 kuna (više informacija na www.nissan.hr)

Ocjene

Performanse - 5
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 9
Cijena - 5

7.2

Nova je Micra napravila korak od sedam milja u odnosu na prethodnicu. Sjajno izgleda i stvarno je udobna i ugodna u vožnji

Provjerite još

X-Trail

Nissan X-Trail prvo dolazi u Ameriku kao Rouge

Novi Nissan Rouge bit će predstavljen danas popodne, a riječ je o dobro nam poznatom …