Evoque

Range Rover Evoque D150 SE R-Dynamic

Iznimno popularni najmanji Range Rover Evoque donosi svjež i moderan izgled kojim se naslanja na veći Velar, a djeluje značajno profinjenije i uglađenije od većine izravnih konkurenata

Land Rover se kod stvaranja nove generacije Range Rover Evoquea držao starog dobrog pravila kako se dobitna formula ne mijenja. Barem se to odnosi na vanjski izgled i dimenzije, jer ipak je riječ o potpuno novoj generaciji ovog iznimno popularnog modela. Prva je generacija prodana u gotovo 800.000 primjeraka, a Evoque je bio prvi kompaktni premium SUV na tržištu koji je utro put sličnim proizvodima koji danas nude brojni drugi proizvođači.

Na prvu, vanjski izgled nije previše promijenjen. Koncept i osnovne linije su ostale jednake, ali novi je Evoque dobio malo drukčije proporcije, kao i više čistih ploha po ugledu na većeg Velara. Čiste plohe dodatno naglašavaju uvučene kvake na vratima koje izlaz kada su potrebne. Koliko je zapravo promjena na novoj generaciji možda najbolje opisuje činjenica kako su svi elementi karoserije novi. Jedini detalj koji je prenesen s prve generacije su šarke vrata. Doslovno je sve drugo novo. Spomenuli smo i proporcije, prije svega povećan međuosovinski razmak što znači više prostora za putnike, kao i mogućnost ugradnje većih kotača. . Najviše su profitirali putnici straga koji imaju 20 milimetara više za koljena. U unutrašnjosti je više pretinaca za sitnice pa se tako u velikom pretincu za rukavice i središnjem pretincu sada s lakoćom mogu pohraniti tableti, ručne torbe i boce. Prtljažnik je također narastao i sada ima 591 litru, dok se preklapanjem stražnjih sjedala oslobađa 1383 litre.

U unutrašnjosti, profinjeni dizajn spaja čiste površine i jednostavne linije s vrhunskim materijalima, a rezultat je luksuzna, minimalistička kabina bogata digitalnom opremom. Svim se funkcijama automobila i infotainmenta upravlja putem sustava Touch Pro Duo koji ima dva ekrana i novi, brži software. Naš je testni primjerak imao i 12,3-inčni ekran kao instrument ploču koja se može prilagođavati trenutnim potrebama i preferencijama vozača. Osim dva ekrana osjetljiva na dodir, brojnim se funkcijama upravlja i pomoću okruglih komandi na volanu koje su u nekim slučajevima sjajne, a ponekad reagiraju malo drukčije nego ste zamislili. Sjajna je, primjerice, mogućnost podešavanja glasnoće audio sustava tek prelaskom prsta preko okruglog ruba prekidača. S druge strane, kada pretražujete menije pomoću istih tih prekidača često se dogodi da kada pritisnete tipku završite u meniju pored onog koji ste zapravo željeli. No, nakon malo navikavanja to će vam se sve rjeđe događati.

Testirani primjerak Evoquea pokretao je početni turbodizelski motor koji se skriva iza oznake D150 i iz čega je lako zaključiti njegovu snagu. Riječ je o četverocilindarskom motoru obujma dvije litre iz nove Jaguar Land Roverove obitelji Ingenium. Snaga se možda doima pomalo skromno za ovakav automobil, ali daleko je važniji najveći okretni moment koji iznosi 380 Nm, a na raspolaganju je već od 1750 okretaja. Pogon je na sve kotače, a mjenjač je automatski s devet stupnjeva. Brz je i uglađen, tek se ponekad malo “zbuni” pri niskim brzinama kada malo iznenadi naglom promjenom stupnja.

Performanse koje ovako pokretani Evoque ostvaruje prosječnom će korisniku biti i više nego zadovoljavajuće. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11,2 sekunde, a najviša brzina je 196 km/h.

Nova platforma donijela je i značajno profinjeniji ugođaj u vožnji. Ovo je prije svega premium SUV i to iz Land Rovera, pa sportske užitke od njega ne treba tražiti. Udobnost, tišina i uglađenost njegove su osnovne karakteristike. Nova je platforma donijela i konkretna poboljšanja koja se osjete za volanom. Karoserija je oko 13 posto kruća, a podvozje je dobilo novi podokvir od aluminija koji je triput krući nego prije. Prednji je ovjes 16 posto tvrđi, a stražnji 11. Rezultat su poboljšane vozne osobine i puno bolje upijanje većih neravnina. Čak niti s 20-colnim naplacima na testiranom automobilu u kabinu se nisu prenosile vibracije niti kraćih neravnina.

Platforma nema previše aluminijskih elemenata, već se pouzdaje u čelik visoke čvrstoće što je dobro za prostranost kabine, jer jednaki aluminijski elementi u pravilu su veći od čeličnih, ali to se negativno odražava na ukupnu masu. Vaga kod Evoquea pokazuje više od 1,8 tona što je poprilično. Srećom ona značajno ne utječe negativno na njegove vozne osobine. Evoque s lakoćom drži putanju u zavojima i daje osjećaj agilnosti pri različitim brzinama. Volan ne pruža vozaču previše povratnih informacija, ali postavljanje automobila za zavoj je točno i lagano.

Iako će većinu svog životnog vijeka većina primjeraka ovog britanskog SUV-a provesti u gradu i na asfaltu, moramo reći ako je Evoque sposoban i za prilično ozbiljnu terensku vožnju u čemu mu, osim pametnog pogona, pomažu i kratki prevjesi i razmak od tla od 212 milimetara. Tu je i tehnologija Terrain Response 2, sustav koja je prvenstveno bilo uveden na najveće Range Rovere, a koji automatski otkriva podlogu po kojoj se vozi i sukladno njoj prilagođava postavke vožnje. Čisto za informaciju, Evoque može voziti kroz vodu dubine 600 mm.

Poveća masa neminovno utječe i na potrošnju, ali Land Rover se protiv toga bori sustavom 48-voltnog “blagog hibrida”. Sustav radi po principu prikupljanja energije koja se uobičajeno gubi prilikom usporavanja. Zahvaljujući elektropokretaču-generatoru integriranom s remenom na motor, energija se pohranjuje u bateriju koja se nalazi ispod podnice. Pri brzinama nižima od 17 km/h i kada vozač koči, motor će se isključiti. Pohranjena se energija koristit kao pomoć motoru pri ubrzanju i smanjenju potrošnje goriva. Inženjeri kažu kako ovaj sustav smanjuje prosječnu potrošnju za oko šest posto. Za smanjenje potrošnje “brine” se i pametan sustav pogona na sve kotače koji prilikom mirne vožnje na cesti isključuje stražnje kotače. Unatoč svemu tome, obećani prosjek od 5,7 litara na 100 kilometara nismo ostvarili, ali nismo to niti očekivali. U gradu smo se vozili s oko osam litara, dok je na otvorenoj cesti ta brojka bila u prosjeku dvije litre manja.

Testirani primjerak bio je opremljen bogatim paketom SE R-Dynamic što znači da je imao i kožom presvučena sjedala, prednja Matrix LED svjetla, prednja sjedala podesiva u 14 smjerova, kameru 360 stupnjeva, i svu silu elektronskih sustava i pomagala. Sve to, do registracije stoji 510.000 kuna. Puno, ali s obzirom na sve što nudi i nije previše. Konkurenti slično cijene svoje automobile.

Range Rover Evoque D150 SE R-Dynamic
Motor: turbodizelski, 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 4000 o/min
Moment: 380 Nm od 1750 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 9 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,2
Najviša brzina: 196 km/h
Dimenzije: 4371/1895/1649 mm
Međuosovinski razmak: 2681 mm
Potrošnja (NEDC): 5,7 l/100 km
Emisija CO2: 142 g/km
Cijena: 511.000 kuna (više informacija na croatia.landrover.com)

 

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 8
Oprema - 8
Ekologija - 7
Cijena - 6

7.2

Začetnik klase kompaktnih premium SUV-a u drugoj je generaciji tehnološki značajno moderniziran, a uz to je i iznimno uglađen i profinjen - pravi engleski džentlmen

Provjerite još

Range Rover Evoque

Novosti za Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport

Dva nova paketa opreme, novi početni benzinac i par dizelaša, kao i novi infotainment sustav …