Range Rover Sport

Range Rover Sport

Treća generacija Range Rover Sporta otišla je korak dalje po pitanju voznih svojstava, performansi, udobnosti i zvučne izolacije. Ljestvica je dodatno podignuta, a ime opravdano

Za početak, žao nam je što nismo napravili puno veću priču o ovom automobilu jer se o njemu ima što za reći na puno više stranica. I to ne samo zato što je velik dimenzijama. Prepun je pametne tehnologije koju skriva ne tako oštar ni domišljat dizajn ako nas pitate. Dizajneri Range Rovera jedni su od najvještijih u industriji po pitanju zagorčavanja života inženjera. Potonja skupina su pak čarobnjaci.
Za početak, testni je primjerak bio na 23 inčnim kotačima. Svi dizajneri imaju fetiš na velike kotače pa tako i ovdje. Veliki naplatak i off-road ne idu ruku pod ruku. No eto, uspjeli su.
Gledajući ga izbliza u glavi zvoni uvijek ista misao – volumen ovog automobila. Zaista je golem. Djeluje više kao Range Rover nego Range Rover Sport. I nije ni čudno kad dijele identičnu platformu, pa tako i međuosovinski razmak.

Karakteriziraju ga uska prednja i stražnja svjetla, koja doduše daju velike, čiste plohe sprijeda i straga te doatan osjećaj da su svi elementi karoserije ogromni. Možda i pomalo dosadno. Pogotvo kad shvatite da je većina otvora na prednjem braniku, poklopcu i sastrane – lažna. Očekivali bi malo drukčiju njušku s obzirom na veliki napadni kut kad govorimo o off-road karakteristikama. Također i straga mu fali karaktera. Prošli je imao više sportski izgled. Ovaj djeluje… prazno.

Sjedi se aristokratski. Visoko, komforno i s naslonima za laktove. Mjesta ima napretek i na stražnjoj klupi, bez obzira na nižu siluetu krova. Velika novost je nova generacija njihovog infotainmenta. Riješili su se hrpe bugova i problema i on sada djeluje zaista impozantno. Brz je, fluidan i nudi puno. 360 kamera je među najboljima u industriji. Animacije automobila su vrhunske, kvaliteta slike odlična i upotrebljivost je na zaista visokom nivou. Za primjer, automobil može biti u sredini slike a vi se možete prstom po ekranu, vrtiti uokolo automobila. Na terenu vam daje jasan pregled ne samo što je oko automobila već i ispod njega.

Postoje i sitnice koje nisu na najvišoj razini poput pretinca za bocu, položaja USB utičnica i slično, ali vidljivo je da su izmjene u odnosu na prijašnju generaciju bile jako dobro ciljane i izvedba je odlična.. Odiše kvalitetom i iznimno niskom bukom za vrijeme vožnje.

JLR ima izuzetno sposoban odjel dinamike vozila. Range Rover Sport težak je 2,5 tona a vozi se poput daleko manje obiteljske limuzine. Razlog tome leži u cijelom sijasetu dragulja. Tu je Dynamic Air Suspension s podesivim volumenom. zračni ovjes koji se može pripremiti za prepreku ili rupu na koju nailazi. Uz to ima i kontrolu naginjanja karoserije. RR Sport je iznimno “ravan” u zavojima, a opet, može imati izuzetno velik progib kotača kad je van asfalta. Tu je i upravljanje sa stražnjom osovinom koja može zakrenuti stražnje kotače do 7,3 stupnja. To pak omogućuje stabilizaciju na velikim brzinama i mali krug okretanja na malim brzinama. Dodatno je tu i torque vectoring.

Dojam za volanom je iznimno impresivan. Čak i na zimskim gumama. Gotovo da nema klizanja preko nosa, a stabilnost je na visokoj razini. Svako kočenje vas doduše podsjeti da vozite prilično velik i težak automobil. Ono što me se nije dojmilo je prilično spor automatski mjenjač i činjenica da je isporuka snage iznimno vezana za napunjenost baterije. Često se dogodi da kad pritisnete gas ne dobijete ono što očekujete, već nekad više, nekad manje. Ni sam ne znam kako su tome mogli doskočiti jer se radi o plug-in hibridu, no tu se već hvatamo za slamke.

Mnogi će mu skočiti za vrat jer sa 31,8 kWh baterijom ne može napraviti 100 obećanih kilometara. No koga briga? Baterija je ovdje dobra nadogradnja. Ovo nije električni automobil niti je kao plug-in hibrid napravljen s vodećom misli da štedi gorivo i omogući vam da se svaki dan na posao – s posla vozite za nula eura.

Range Rover Sport donosi luksuz, odlične vozne osobine, imidž i sad već zavidno dobar infotainment. Impozantan je, brz i okretan. A u ovoj kombinaciji i solidno snažan i brz. Testni primjerak imao je 3,0 benzinski motor s dodatkom plug-in hibrida. Što će reći pogon na četiri kotača i 510 KS. Uz to imao je i poprilično dugu listu doplata i dodataka, poput grijanog volana, grijanog prednjeg vjetrobrana, 23” kotače i još koješta. Od nas zaslužuje oba palca gore.

Range Rover Sport
Motor: benzinski 3,0 i električni, Snaga: 375 kW/510 KS , Moment: 700 Nm, Pogon: na sve kotače, Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva, Ubrzanje od 0 – 100 km/h: 5,4 s, Najviša brzina: 242 km/h, Dimenzije: 4946/1990/1820 mm, Međuosovinski razmak: 2997 mm, Potrošnja (WLTP): 28,4 kWh/ 100 km i 0,8 l/100 km, Emisija CO2 (WLTP): 19 g/km, Cijena: 156.899 eura
Više informacija na https://croatia.landrover.com/

Foto: Marko Marketić

Ocjene

Performanse - 9
Udobnost - 9
Oprema - 9
Ekologija - 9
Cijena - 7

8.6

Odlične vozne osobine i upotrebljivost. Sport je tek ime. Jako je sličan većem bratu, vrhunski upotrebljiv, lak na prstima i sposoban na terenu.

Provjerite još

Flying Huntsman 90 Spyder

Kahn Design, tvrtka poznata po preradama Land Roverovih modela odlučila je “malo” preurediti Defendera Odavno …