Volkswagen Golf

Volkswagen Golf 2,0 TDI Style

Malo bolji pogled na novi Volkswagen Golf otkriva kako je na nekim poljima, poput unutrašnjeg uređenja i voznih osobina zapravo napravio veliki korak naprijed

Svima dobro poznata priča o Volkswagen Golfu započela je 1974. Tada su rijetki mogli zamisliti kakav će uspjeh praktični kompakt postići. Gotovo pola stoljeća kasnije Golf je čvrsto na tronu najprodavanijeg automobila na svijetu s više od 35 milijuna prodanih primjeraka. Očekivano, Volkswagen razvoj svake nove generacije shvaća vrlo ozbiljno, pažljivo čuvajući cijenjene elemente i popravljajući one koji se smatraju starima ili pogrešnima. Kao rezultat takvog pristupa “korak po korak” Golf je uspio ostati konkurentan u najtežem segmentu europskog tržišta bez posezanja za radikalnim promjenama kroz sedam generacija – nešto što se za niti jedan drugi kompakt ne može reći.

Tehnički gledano, ova nova osma generacija više je dorada nego zamjena. Novi Golf zadržao je jednaku platformu MQB kao i prethodnik. Istina, ona je dorađena i odlikuje se značajno većom strukturalnom čvrstoćom, ali velikih promjena u komponentama ili geometriji u odnosu na prošlu generaciju nema.

Naravno, nova se generacija Golfa ne razlikuje dizajnerski značajno od prethodne, to je staro pravilo kojeg se Volkswagen drži već dugo, ali to ne znači da ih nije lako na prvu razlikovati. Sprijeda je osma generacija prepoznatljiva po zaobljenijim i tanjim svjetlima koja su postavljena značajno niže nego prije. Stražnja svjetla, koja su sada uvijek potpuno LED, također su “smršavila”. Očigledno je iz svih kuteva kako je Golf u svom izgledu prepoznatljivo “golfolik”, ali razlika je taman toliko da zainteresiraju vjerne kupce, bez opasnosti da neke od njih odbiju.

Najbolji dio, bez ikakve sumnje, Golfa osme generacije je unutrašnjost. Linije su jednostavne, a glavna značajka su dva skoro pa spojena ekrana koji izgledaju sjajno, uz iznimku jeftine plastike koja ih uokviruje. Instrumenti se prikazuju na 10-inčnom ekranu i vozač može birati između nekoliko unaprijed pripremljenih postavki, a unutar njih može odabrati i što će se u kojem dijelu prikazivati. I jedno i drugo mijenja se tipkama na desnom dijelu multifunkcijskog volana i kad “provalite” kako funkcionira prilično je jednostavno. Ispod središnjeg ekrana su na dodir osjetljive komande klima-uređaja i glasnoće audio sustava koje dobro izgledaju i omogućuju jednostavno upravljanje klimatizacijom. Čemu zapravo služi podešavanje glasnoće između njih nismo uspjeli dokučiti, budući da su velike šanse kako ćete u vožnji umjesto poglasniti omiljenu pjesmu zapravo suvozaču smanjiti temperaturu. Na volanu je tipka za glasnoću koja savršeno dobro obavlja funkciju.

Volan izvrsno leži u rukama, a sjedala su među najboljima u klasi, a i malo šire. Sve u svemu, osim plastike oko ekrana, Golf ostavlja profinjeni i premium ugođaj u kabini, ali treba uzeti u obzir da je naš testirani primjerak bio opremljen iznimno bogatim paketom Style. Klasična ručica mjenjača, u slučaju kada je Golf opremljen automatskim mjenjačem, zamijenjena je malenim prekidačem koji je definitivno jedna od stvari koje nam se najviše sviđaju u unutrašnjosti. Mjenjačem se i tako upravlja elektronski, pa nema nikakve potrebe za šipkom koja strši između sjedala. Neki su postavljali pitanje što će o takvom rješenju misliti stariji i klasično orijentirani kupci Golfa, ali tijekom testa smo nekolicini vjernih kupaca generacija njemačkog kompakta morali pokazivati novi model i svi su bili oduševljeni upravo tim detaljem.

Pod poklopcem testiranog Golfa bio je dvolitreni TDI sa 150 KS u kombinaciji sa sedmostupanjskim DSG automatikom, jedinim mjenjačem u ponudi s ovim motorom. Riječ je o potpuno novoj generaciji TDI motora s dva SCR katalizatora za koji Volkswagen kaže kako ima 80 posto manje dušikovih oksida (NOx) u ispuhu. Razlika u odnosu na prošlu generaciju 2,0 TDI-ja je i veći okretni moment za 20 Nm. Teško je to osjetiti u praksi, ali svakako je korisno imati čak 360 Nm na raspolaganju već od 1600 okretaja.

Motor je iznimno tih i uglađen, a i zvučna izolacija kabine je na visokom nivou, pa je po tom pitanju u svim uvjetima vožnja vrlo ugodna. Čak i kad se malo zaigrate s prilično “nedizelski” visokim okretajima nećete čuti izraženije brundanje dizelaša. Pri visokim brzinama na autocesti čuje se tek tiho strujanje zraka oko retrovizora pa su i dulja putovanja vrlo ugodna. Kad već spominjemo visoke brzine, one nisu nikakav problem. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h ovom Golfu treba 8,8 sekundi, a postiže najvišu brzinu od 223 km/h. Čini se kako su se u Wolfsburgu pozabavili i upravljačkom elektronikom dobro poznatog DSG mjenjača. Povremeno oklijevanje kod ubrzavanja pri niskim brzinama dobro je “ispeglano”, a izmjene brzina su uglađene i brze.

Kao što smo spomenuli na početku, osma generacija Golfa nastala je na dobro poznatoj platformi MQB, ali dorađenoj i čvršćoj. Uz to, slabije motorizirani modeli straga imaju polukrutu osovinu, dok snažniji modeli, poput našeg testnog primjerka, straga imaju multilink. Vozači prošlih generacija primijetit će odmah kako je novi Golf precizniji i agilniji. Osjećaj upravljanja je direktniji, a u brzoj vožnji zavojima Golf se doima odmjereno i izbalansirano, koliko god se trudili izbaciti ga iz takta. Usuđujemo se reći kako je, nakon posve novog interijera, upravo vozna dinamika najveća razlika između sedme i osme generacije.

Početna cijena osme generacije Golfa je 164.978 kuna za Paket opreme Life i benzinski motor 110 KS. Nije malo, ali već taj paket donosi puno serijske opreme, poput adaptivnog tempomata, LED glavnih svjetala, 16-colnih naplataka od lake legure, automatskog klima-uređaja… To nije “već od” model za privlačenje pažnje u oglasima, već auto na koji ćete dodati metalik boju i odvesti ga kući.

S obzirom da je naš testirani primjerak imao paket opreme Style koji predstavlja vrhunac ponude, 2,0 TDI motor i DSG mjenjač, jasno je kako je cijena poprilična. Bez doplata takav Golf do registracije stoji 235.324 kune. Za to ćete dobiti 17-colne naplatke, LED Plus prednja svjetla, sportska prednja sjedala, automatski klima-uređaj s tri zone, 10-inčni središnji ekran, navigaciju, bežično punjenje mobitela… Ono što je nas u tom popisu zasmetalo je izostanak kamere za vožnju unatrag. Za tu cijenu na novom modelu 2020. stvarno bi trebala biti tu. Naš je Golf imao još nekoliko doplata, za veće kotače, LED matrix svjetla, pokretanje bez ključa… To je cijenu podiglo na pozamašnih 268.118 kuna. Puno, ali ljubitelje Golfa teško će odvratiti od kupnje.

Volkswagen Golf 2,0 TDI DSG Style
Motor: turbodizelski, 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 3500 o/min
Moment: 360 Nm od 1600 o/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: automatski, 7 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,8 s
Najviša brzina: 223 km/h
Dimenzije: 4284/1789/1456 mm
Međuosovinski razmak: 2636 mm
Potrošnja (WLTP): 4,4 l/100 km
Emisija CO2: 117 g/km
Cijena: od 235.324 kune (više na www.volkswagen.hr)

Ocjene

Performanse - 8
Udobnost - 7
Oprema - 8
Ekologija - 8
Cijena - 6

7.4

Golf je zadržao sve svoje dugotrajne vrijednosti, a popravio se po pitanju unutrašnjosti i voznih osobina. Sve to dolazi i uz relativno visoku cijenu

Provjerite još

Volkswagen Polo GTI

Promjene stižu i za Volkswagen Polo GTI

Nedavno je predstavljen osvježeni model, uskoro stiže i novi Volkswagen Polo GTI, najvjerojatnije s istim …