Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Cross 1,0 TSI DSG Style

Volkswagen T-Cross je atraktivan, “pravi” SUV koji ispunjava upravo ono što većina kupaca od takvih automobila i traži

Volkswagen T-Cross zaokružuje sada potpunu ponudu SUV-a u Volkswagenu. Ulazi u borbu u vrlo konkurentnom segmentu, pa se Volkswagen oko njega ozbiljno potrudio, ali jeli time možda potencijalno stvorio neželjenu konkurenciju za svoja dva druga modela?

Čak i kada nije u nekoj od živih boja, poput Makena tirkizne kakvu je imao naš testni primjerak ili, primjerice, Energetic narančaste, novi VW T-Cross izgleda sjajno i u mnogo dosadnijim nijansama. Njegove zdepaste proporcije daju mu točno ono što većina kupaca u tom segmentu želi – pravi izgled SUV-a, ali u malenom pakiranju. Ako se zadržimo samo na izgledu, u usporedbi s njim, veći T-Roc izgleda kao skuplji i dosadniji izbor.

Svi osim početnog T-Crossa dolaze najmanje s 16-colnim naplacima od lake legure, a na popisu opcija su kotači do 18 cola koji mu sjajno stoje, a čini se kako niti značajno ne utječu na udobnost u vožnji. S crnim plastičnim elementima na odbojnicima, blatobranima i pragovima T-Cross izgleda zdepasto. Jasno se vidi kako su se dizajneri u Wolfsburgu potrudili da nikom ne padne na pamet opisati T-Cross kao “podignuti Polo”. Jedan od efektnijih detalja je način na koji su stražnja svjetla spojena reflektivnom linijom punom širinom poklopca prtljažnika i kako su uokvirena crnom bojom.

Zahvaljujući visokoj liniji krova koja je takva čitavom dužinom, prostor za glave putnika na stražnjoj klupi je izdašan, a tome ne smeta niti činjenica da putnici straga sjede malo više od onih sprijeda. To im omogućuje bolji pogled, a i bolji položaj nogu, odnosno više mjesta za koljena.

Jedna od korisnih funkcija je mogućnost pomicanja stražnje klupe naprijed-natrag za 14 centimetara, ovisno treba li vam više prostora za prtljagu ili za putnike. Standardni obujam prtljažnika je 385 litara, što je pet litara više od Golfa, a kada je klupa pomaknuta maksimalno naprijed ta brojka raste na 455 litara. Može se pomicati u nekoliko stupnjeva, ali ako ju pomaknete skroz naprijed to će se značajno odraziti na prostor za noge, pa je to nešto što ćete raditi samo ponekad. Podnica prtljažnika može se postaviti na nekoliko visina, a preklapanjem naslona stražnjih sjedala oslobađa se 1281 litra prostora.

Unutrašnjost je uređena u klasičnom i prepoznatljivom Volkswagenovom stilu, a kupci mogu odabrati i razne boje armature, kao i živahne presvlake. No, čak i u slučaju konzervativnijeg unutrašnjeg uređenja izgled i izrada unutrašnjosti su iznad prosjeka segmenta. Dapače, izgledaju bolje nego u većem T-Rocu. Naš je testirani primjerak imao i paket R-Line koji je taj dojam dodatno naglasio dekorativnim umecima, kožom presvučenim multifunkcijskim sportskim volanom i aluminijskim papučicama.

VW T-Cross u ponudi ima dvije verzije trocilindarskog trubobenzinca od jedne litre. Slabija ima 95 KS i dolazi samo s petostupanjskim ručnim mjenjačem, dok snažnija verzija od 115 KS može imati šestostupanjski ručni ili sedmostupanjski automatski mjenjač. Naš je testni primjerak imao 115 KS i automatik, dobro poznati DSG s dvije spojke.

Kako bi T-Cross pratio aktualne sigurnosne standarde Volkswagen ga je serijski opremio brojnim sustavima pomoći vozaču, uključujući i sustav praćenja vozne trake koji vas vrlo efikasno sprječava u nenamjernom napuštanju trake. Lagano će “pogurati” volan, iako nekad morate raditi protiv njega, primjerice ako se malo pomaknete kako bi zaobišli biciklistu bez žmigavca. Većinu vremena je koristan, a na popisu opcija testiranog primjerka bio je i adaptivni tempomat koji je vrlo koristan na autocesti.

Unatoč malenom obujmu motor se bez ikakvih problema nosi s T-Crossom. Rijetko ćete imati dojam da mu nedostaje daha, a mjenjač brzo reagira na dodavanje gasa poželite li nekog brzo preteći. Ponekad jedino ima blagu zadršku kada treba krenuti s vrlo niske brzine, primjerice kada se uključujete iz sporedne ulice i želite to brzo izvesti. Nije to problem, više je riječ o neuglađenosti. Dobri stari DSG s dvije spojke i dalje je munjevit u izmjenama, ali u međuvremenu su moderniji konkurenti postali uglađeniji i profinjeniji u radu. Generalno, T-Cross je u laganoj vožnji vrlo ugodan, gotovo opuštajući, što je sjajno za svakodnevno korištenje.

Izolacija kabine vrlo je dobra i tek pri visokim brzinama u unutrašnjost dolazi malo buke izvana. U brzoj vožnji dojam za upravljačem je vrlo uvjerljiv i dojam je kako je T-Cros stabilniji i manje se naginje od većine konkurenata.

Ipak, većina vlasnika T-Crossa uglavnom će se kretati gradom, a u tome će im od najviše pomoći biti povišena vozačka pozicija. Položaj je stvarno visok što u nekim konkurentima baš i nije slučaj. Upravo po tome T-Cross ostavlja dojam “pravog” SUV-a, samo malenog. Još jedna korisna stvar takve konstrukcije je lakoća pristupa i visok položaj kukova na vozačkom sjedalu što je od velike pomoći onima koji nisu baš jako fleksibilni i kojima je teško ulaziti na niska sjedala.

Sama vozačka pozicija je dobra uz značajne mogućnosti podešavanja sjedala i volana po visini i dubini. Maleni krug okretanja od 10,6 metara i električni servo upravljač pomažu T-Crossu da lako manevrira kroz gradsku gužvu i uska parkirna mjesta.

Na našem se tržištu T-Cross nudi s dva paketa opreme – Life i Style – a već prvi je korak iznad početnog na nekim drugim tržištima, pa tako uključuje i 16-colne naplatke od lake legure i odbojnike u boji vozila, kromiranu lajsnu na rešetki hladnjaka, krovne nosače, 6,5-inčni ekran osjetljiv na dodir…

Serijska oprema svih modela podrazumijeva i sustav nadzora mrtvog kuta i pomoć pri isparkiravanju, asistenciju prilikom nehotičnog prelaska uzdužnih linija vozne trake, sustav Front Assist s autonomnim kočenjem u nuždi, kao i sustav za prepoznavanje pješaka i biciklista.

Paket Style, kakvim je bio opremljen naš testirani primjerak donosi još i 17-colne naplatke, adaptivni tempomat, detekciju umora vozača, kožom presvučen višenamjenski upravljač, Sportska prednja sjedala, LED prednja svjetla, paket kromiranih ukrasa… Uz doplate za R-Line paket, automatski klima uređaj, navigacijski sustav, 18-colne naplatke, snažniji audio-sustav “beats”, pokretanje bez ključa i još par sitnica cijena do registracije popela mu se na popriličnih 224.961 kunu, ali treba napomenuti kako je malo “kućica” u konfiguratoru ostalo neispunjeno, odnosno da teško postoji skuplja verzija T-Crossa. Početna cijena s istim motorom, ali s ručnim mjenjačem i paketom Life je 133.908 kuna što je punih 90.000 kuna manje od testiranog primjerka, a niti takav T-Cross nije baš “goljo” po pitanju opreme.

Volkswagen T-Cross 1,0 TSI DSG Style
Motor: turbobenzinski, 1,0 l, 3 cilindra
Snaga: 85 kW/115 KS pri 5000 o/min
Moment: 200 Nm od 2000 o/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: automatski, 7 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,2 s
Najviša brzina: 193 km/h
Dimenzije: 4108/1760/1584 mm
Međuosovinski razmak: 2551 mm
Potrošnja (NEDC): 5,6/4,5/4,9 l/100 km
Emisija CO2: 112 g/km
Cijena: 224.961 kuna (više informacija na www.volkswagen.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 7
Oprema - 8
Ekologija - 7
Cijena - 5

6.8

Volkswagen T-Cross je domaću zadaću odlično napisao - nudi prostranost, atraktivan izgled i dobre vozne osobine.

Provjerite još

volkswagen

Volkswagen nudi dodatne uštede na kupnju putem leasinga

Volkswagenovi saloni su opet otvoreni, a postojeću akciju odmah dostupnih vozila obogatili su dodatnim uštedama …