Opel Adam S

Opel Adam S: Crvenkapica

Opel Adam S nije jedan od onih automobila za koji poželite da ima još veće kočnice i barem 100 KS više. Dobro je odmjeren za svoju veličinu

Sjedili smo na kavi i kako to inače biva prije odlaska na fotkanje, komentirali auto koji se lješkao na suncu. Polako sam palio osjetila i upijao UV zrake kad me trgnula rečenica. „Ma ja ne znam zašto uopće idemo na vožnju. To je gradski šminker. Kladim se da će biti totalno razočaranje nakon prve serpentine na Lazu.“ Bio je Vladin komentar sebi u bradu. Par dana ranije i sam sam imao isto mišljenje. Ipak, nakon prvih desetak kilometara kroz grad i autocesti nisam bio ni sam siguran što da mislim. Plan je bio napraviti kružnu oko Adamovca. Prikladno.

Cestom iz Sesveta na Laz, novo uređenom cestom koja je dugo godina na reliju Delta bila cesta gdje su se “muži” odvajali od “dječaka”. Nakon njega oštro desno prema Moravču, nešto starijom i grbavijom cestom s tehnički zahtjevnim dijelovima, na Adamovec i natrag preko Sesveta.

Po izboru i željama
Nisam pretjerani fan ove dionice jer, da budem potpuno iskren, u ne volim velike brzine u autu kojeg ne poznajem. Valja prvo ispipati teren. Volim dijelove ceste gdje treba tehnicirati. Da bi otkrili gdje je granica trebate preko nje prijeći i vratiti se. Što nije uvijek moguće kada to napravite u punoj četvrtoj. Zato mi ni taj Laz nije nikada bio drag. Jedne smo godine ovdje vozili „nule“ s Polom, na kiši. Grip je mjestimično bio kao na suhom ovalu a mjestimično led pokriven s par centimetara vode. Užas. Fuj. Hvala, ali ne hvala.

Sada je ovdje novi asfalt koji ulijeva povjerenje, a svejedno idemo prilično rezervirano. Neravnine na prilaznoj cesti i izlizane ležeće policajce koji iskaču iz asfalta kao iz zasjede nastojim izbjeći koliko god mogu. Farbani su zadnji put kada je Papa posjetio Hrvatsku.

Gumice
Nedavno mi je kap prelila čašu po pitanju nisko profilnih guma i iznova se pitam zar smo toliko glupi da ne vidimo dalje od svog nosa. Naime gotovo da nema kupca koji će kupiti Opel Adam S a da neće uzeti goleme 18” kotače. U serijskoj izvedbi dolazi sa 215/44 17. Prekrasna dimenzija! Mesnata guma, savršena za ovakav maleni lagani auto s tvrdim ovjesom. Ne! Mora biti na četiri bačve od ulja sa kurtonom gore. Ne kudim proizvođača, oni samo slušaju što kupci žele.
Tako je i naš testni Adam S imao 225/35 18. Doduše, ovdje moram Opelovom odjelu koji je odgovoran za ovjes skinuti kapu, jer je na neravninama bilo zadivljujuće malo buke i onih udaraca nakon kojih sa strahom izađete iz auta provjeriti da niste sasjekli gumu na rupi dubine skalpela.

Continental SportContact ima prilično oštre zube kad se zagrije i nakon svega par zavoja mogao sam se pouzdati u grip u nosu. Ono što me brinulo je kada će se „javiti“ stražnjica.

Operativac
Kratki i visoki automobili ovog tipa vole raditi tronožac kad ih uhvatite za rogove. Kao pas podignu stražnju nogu i tako „popiknuti“ prolaze kroz zavoj. Kada takve automobile jako opteretite zna se desiti klizanje stražnjice. Ono može biti zabavno kao kod Peugeota 205 Rallye ili nepovratno kao Peugeot 207 RC.

Adam grize i grize, sve brži tempo, a stražnjica je još uvijek mirna. Pomislio sam: „Ako i kada jednom „zapali“ sunce je tad već zašlo. Neću ga moći uhvatiti.“ Opterećuje prilično solidno i ravnomjerno prednje i stražnje gume, no ipak ima sigurnu i uglađenu tendenciju klizanja prednjim krajem.

Volan je relativno precizan. Tup je i nije profinjen, ali odrađuje sve što mu naredite. Kod pretjerivanja „procuri“ nosom, ponovno primi grip i nastavi slijediti putanju. Dalo bi se na njega naviknuti iako nema feedback. Kočnice su sasvim solidne s obzirom da se ne radi o četveroklipnim monstrumima nego relativno skromnim čeljustima. A ovjes je podešen savršeno neutralno. Čak ni na razbacivanju i promjeni smjera Opel Adam S ne daje ništa više od natruhe klizanja. Dinamička kontrola stabilnosti kada intervenira nije gruba i bezobrazna već pritajena. Stali smo zbrajati dojmove prije skretanja prema Moravču.

Bodovi uz trikove
Sjedala su ta koja ovdje donose vreću bodova. Recaro prednja sjedala drže kičmu odlično stopljenu uz naslon i lako je pročitati što se s autom dešava.

Ono na što vas nitko ne može pripremiti je unutrašnja strana krova – u kariranoj varijanti, odnosno nalik na ciljnu zastavu. Preživio bih karbonske retrovizore i S značku u unutrašnjosti, pa čak i crvene detalje na volanu, mjenjaču, ručnoj i osvjetljenju instrumenata. Ali karirani krov me jednostavno ostavio bez teksta. Ne znam što bi o tome mislio osim da je pretjerivanje.

Čak mi je i kombinacija boja izvana sasvim solidna. Sivkasto smeđa boja daje neku profinjenost i daje dojam odraslog automobila, dok crvena podiže priču na onu „tamnu“ stranu. Pogotovo kada je u kombinaciji sa stražnjim spojlerom, a zatim i crvenim kočnicama i značkama sa stane.

Presuda
Očekivao sam puno manje od njegovih vozačkih sposobnosti. Očekivao sam njemačkog prištavog klinca, Justina Biberića, žgolju u reperskoj odjeći koji neće ni približno opravdati svoj izgled. No Opel Adam S to nije. Doduše, nije ni snagator ni auto koji će vas ostaviti bez daha.

Vozi se solidno, lako je upravljiv i prilično je živahan. Stalno je u području momenta i odgovara na podražaje. Valja imati na umu da je pod poklopcem 1,4 litreni turbak i ne treba ga uspoređivati s razvikanim jurilicama poput Clia RS, Fiatom 500 Abarth ili njima sličnima. Ovaj auto ima 8,5 sekundi do 100 km/h, granično da ga možemo nazvati „sportski“. Ne puca od snage – ali je ima sasvim solidno da se možete živahno provesti zavojitom cestom i neće vam biti dosadno.

Da je još samo…
Ono čemu se nisam mogao oteti cijelim putem dok sam ja vozio, a pogotovo kada je Vlado sjeo za volan jest – kad bi barem dali Francuzima da im naprave ovjes… Vlado je odrastao na Renaultima 5 i Peugeotima 205 GTI i ima taj grif za volanom. Voli „pikirati“ zavoje i koristiti podupravljanje u svoju korist, ali i ono klizuckanje u preupravljanju kod pretjerivanja. Vidjelo mu se na licu da očekuje ono veselo šamaranje stražnjice. No umjesto toga dobio je grip. I još gripa. „Motor je taman. Ne provrtava kotače, ne ubija, nema eksplozije momenta, a opet ima safta. Dobro je uglađen. Da je upola manje gripa i da je malo življi na ovjesu bilo bi odličan. Da sam klinac definitivno bi mi bio jedan od kandidata.“

I upravo to i jest zaključak. Opel je pogodio dobar omjer: solidnog infotainmenta, jako dobrog dizajna, svježih i sportskih detalja, vrhunskih sjedala i voznih karakteristika. Ovaj auto neće nekog mladog vozača naučiti puno toga, ali će ga zato provesti kroz one riskantne godine prilično sigurno. Ruku na srce, koliko god su nam drage stare jurilice, u kombinaciji s mladim, usijanim glavama odnijele su vjerojatno više života nego neki ratovi.

Na povratku
Danas se automobili, po meni, rade previše sigurno, što je glavni uzročnik da nemamo toliko zabavne automobile kao što je to bio slučaj prije 10 i više godina. Da smo na tom nivou Opel Adam S bi imao 250 KS, 150 kg manje, samo ABS i šperu. Ovako malen i kratak ne bi dugo bio na dobrom glasu.

Umjesto toga Adam S je automobil koji u normalnom prometu izgleda odlično, ide sasvim pristojno, ima ovjes koji suvereno upija neravnine i nije naporan u svakodnevnoj vožnji. S druge strane može unijeti dašak veselja u nedjeljni izlet u brda i uzevši u obzir unutrašnjost i prtljažnik, nosi sve što mlađim vozačima treba. Daleko je od onih nekadašnjih paprenjaka, ali je prilično u korak s trendovima i potrebama tržišta, a to je ono što na kraju puni blagajnu proizvođača.

Opel Adam S
Motor: 1,4 litre turbobenzinski, 4 cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 5000 o/min
Moment: 220 Nm pri 3200 o/min
Mjenjač: ručni, 6 stupnjeva
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,5 s
Najviša brzina: 210 km/h
Dimenzije: 3698/1720/1484 mm
Međuosovinski razmak: 2311 mm
Potrošnja (EU): 7,6/4,9/5,9 l/100 km
Emisija CO2: 139 g/km
Cijena: od 138.949 kuna