Opel Corsa GSI: Dobra mjera

S Corsom GSI prošarali smo Jadransku magistralu, od Senja do Dubrovnika. Malena i okretna, taman je po mjeri za jednu od najboljih hrvatskih, ali i europskih vozačkih ruta

Zamislite da imamo vremeplov i da smo vas bacili u 1987. Probudili smo vas na divno, sunčano, ali prohladno jesensko jutro. Nedjelja je. Na stolu je ključ s Opel značkom i privjesak na kojem piše GSi, a u dvorištu stoji crvena, malena Opel Corsa. Vaša ruta se proteže od Senja prema Dubrovniku. Nemate nikakvih obveza osim uživati.

Pred vama je oko 600 km asfaltne zmije. Cesta je prazna jer su „furešti“ dali petama vjetra. Gotovo je s godišnjim odmorima. Nemate ABS, nemate zračne jastuke, nemate ESP, ali nemate ni 1000 kg. Zajedno s autom i punim rezervoarom težite oko 900 kila. Pod poklopcem je 1,6 motor sa 120 KS.

Što bi se reklo „bez filtera“. Istovremeno, negdje u Lanarku u Škotskoj, sličnu takvu Corsu, samo s volanom na desnoj strani, zaštitnim kavezom i školjkastim sjedalima, pali neki krivozubi balonja. Njemu pada kiša i blato je do koljena, ali je sretan kao Nova Godina, jer kreće na svoj prvi reli u životu.  Njegovo je ime Colin McRae. Corsa je bila njegovo prvo reli oružje.

Iz ruku iskusnih
Tridesetak godina kasnije, eto nas na parkiralištu u Crikvenici. Mazi nas zubato sunce, uz blage udare vjetra. Na nišanu nam je Zadar. To će biti prvi dio puta. Sutradan nastavljamo za Dubrovnik. U ruci je ključ Opel Corse GSi, koja sada ima 150 KS iz 1,4-litrenog turbo benzinca, no na vagi smo u usporedbi s 1988. , dobili još četiri putnika i njihovu prtljagu. Oko 1300 kg. Naravno, u tim kilama je naramak zračnih jastuka, gomila elektronike, izolacije od buke, klima, ali i 18” kotači s velikim kočionim čeljustima.

Na izlasku iz zavoja je upitno da li bi mogli pobjeći staroj Corsi zbog omjera snage i mase. Ipak, zbog količine gripa kojom raspolažemo, nema pogovora da je ovo daleko brži stroj.

Za karoseriju i postavke Koni amortizera pobrinuli su se majstori OPC-a, preciznije, gospodin Volker Strycek, nekadašnji prvak DTM-a koji je danas šef Performance Cars and Motorsport odjela pri Opelu. To znači da je sama karoserija pojačana i kruća, a amortizeri uštimani u savršen kompromis udobnosti i brzog odziva na promjeni pravca.

Ovjes pod povećalom
Nakon vjetrovitog Senja, kad su se prvi dojmovi krenuli zavlačiti pod kožu i nakon prve prave kave, podigli smo tempo prema Karlobagu. Oštar i savršeno ravan asfalt omogućuje da razlučimo koliko je dobra sama geometrija ovjesa, a koliko toga pada na pleća amortizera i opruga. Sama karoserija je zadovoljavajuće kruta. Geometrija se ne mijenja puno i osjećaj je na upravljaču solidno oštar. Na kočenju pri ulasku u zavoj prednji kraj je britak i voli ugristi prema tjemenu, a straga je stabilna i poslušna. Ne naslanja se na bočne kotače koliko bih to volio. Fali joj trun više naginjanja, da najavi kako će reagirati.

S druge strane ovjes pije neravnine sasvim zadovoljavajuće. Tvrd je ali ne i neudoban. Pedala kočnice nema prevelik hod. Za tehniku prsti-peta gas je malo previše nisko postavljen. Sve je krojeno za umjereno brz tempo, taman onaj u kojem uživate, ne onaj u kojem vas je strah i gdje se znoje dlanovi. Krenete li oštro i bez kompromisa, Corsa će se pobuniti. Napravljena je da bude najbolji kompromis između svakodnevne vožnje i sportske jurnjave. Zato je udobna i laka za upravljanje, nije naporna. Komande su lagane, sjedi se udobno i relativno visoko.

Udobnost nije iznimka
Dobacili smo do Zadra bez bolova u leđima ili osjećaja da nas je Corsa izmoždila. Sutradan smo nastavili put prema Dubrovniku, sličnim tempom. Kad nam se jurilo jurili smo. Kad nam se vozilo lagano, razgledavali smo prirodu. Prosječna potrošnja na kraju oba dana bila je oko 8 litara. Na povratu autocestom narasla je na 8,5 litara s brzinom oko 150 km/h. Ako se iole potrudite, ona se može kretati ispod 8 litara, što je za svakodnevnu potrebu solidan rezultat.

U jednom pakiranju imate sve. Maleni automobil, sportskog karaktera, od kojeg nećete bježati ako trebate opaliti rutu od 1000 km. Corsa GSi je prilično dobro osmišljen i pozicioniran proizvod.

Ukoliko ne želite iskakati iz gomile, umjesto ove jarke boje koja ne može promaknuti ni daltonistima, možete odabrati tamno sivu koja na sve dodaje dozu otmjenosti i ozbiljnosti.

Povijest budućnosti
Opel se okrenuo užitku u vožnji. Sagledali su prošlost i zaključili suziti fokus. Priča sa sportskim Opelima kreće tamo 1966. godine. Jedan od, tada, bržih automobila za široki puk bio je Rallye Kadett (850 kg i 60 KS). Cijela priča se zahuktala s Kadettom E sa 115 KS i 1,8 motorom 1984. godine. Uslijedili su Manta GSi, Kadett GSi 2,0 16V, Corsa GSi, pa Astra GSi 1991. godine, i tako dalje. Dakako, OPC modeli koji su se kasnije pojavili su bili snažniji i brži, neki suludo prebrzi za tadašnji ovjes, no ostavili su debeo trag u povijesti tvrtke.

Opel se danas polako okreće od OPC modela prema legendarnim GSi inačicama koje će biti kultivirane, okrenute više vozačkom užitku, a manje utrci s brojkama i suludim snagama. Razlog? Žele ostati dostupni i prihvatljivi širokom mnoštvu. Snažni motori nose visoku emisiju i samim time porast cijena. A s novom Corsom GSi dokazali su da za užitak pod poklopcem ne mora nužno biti monstrum. Opel Corsa GSi lansirana je ovog ljeta, a početna cijena joj je 130.500 kuna. Sasvim prihvatljivo za jedan maleni automobil oštrog izgleda i pristojnih performansi.

Opel Corsa GSI
Motor: turbo benzinski, 1,4 l, 4 cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS od 6500 o/min
Moment: 220 Nm od 3000 do 4500 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,9 s
Najviša brzina: 207 km/h
Dimenzije: 4021/1736/1479 mm
Međuosovinski razmak: 2510 mm
Potrošnja (EU): 7,7/5,1/6,1 l/100 km
Emisija CO2: 139 g/km
Cijena: 130.500 kuna (više na www.opel.hr)