Porsche 911 turbo

Porsche 911 Turbo S: 40 godina u 40 sati

Deset godina nakon prvog 911 izašao je Porsche 911 Turbo. Tvorac udovica danas je poznatiji kao superautomobil za sve vremenske uvjete. Ova priča nastala je na četrdesetu godišnjicu 911 turbo. Miro Zrnčević i Vladimir Baće provezli su se vlažnim i snijegom prekrivenim Alpama u vrlo posebnom 911 Turbo S-u

Već par godina rojila je ideja o sanjarskoj ruti u idealnom automobilu kroz Alpe. Jedna od stvari s “onog” popisa, što sve morate napraviti prije nego otegnete papke. Da budem iskren, Vlado je smislio ideju, ja sam ju samo polio uljem. Bilo je vrijeme da san postane java.

Krivo vrijeme, pravo mjesto
Normalan bi narod pričekao lijepo vrijeme. Ne, mi smo ovu priču morali napraviti početkom studenog. U našu obranu, razmišljali smo potpuno trezveno – odabrali smo auto s pogonom na četiri kotača, ipak idemo u snijegom prekrivene Alpe. Stajali s hrpom opreme kraj sebe, gledajući netremice crveni Porsche 911 Turbo S od kojeg su se reflektirali tmurni oblaci iznad Zuffenhausena. Obojica pokušavajući zadržati potpuno smiren izraz lica dok su dva klinca u nama divljala od sreće. Gomilu foto opreme valjalo je nekako smjestiti u auto. Što ne bi bio problem da je ovo obični Turbo S. Ne. Mi smo dobili “specijalni” Turbo S, sa dva karbonska školjkasta sjedala, H pojasevima i zaštitnim kavezom. Nešto što ćete često vidjeti u GT3 modelu, ali gotovo nikada u Turbo modelu. Netko nas jako voli. Sat i pol tetrisa kasnije usmjerili smo nos crvene nemani prema Švicarskoj. Plan je napraviti savršen krug po najboljim planinskim cestama u samo 40 sati. Susten, Grimsel, Furka i nazad preko Klaustena. 200 kilometara obećane zemlje za one koji iole vole automobile.

porsche-911-turbo-s-11Kapaljka
Dosadu autoceste do Zuricha razbijamo praćenjem potrošnje. Ovo je ujedno i odličan lijek protiv super stroge švicarske policije. Moćan 3,8-litreni šesterocilindarski bokser pod okupacijom dva turbopunjača varijabilne geometrije nudi 560 KS pod desnim stopalom. Mali blip gasa može vas financijski odrati do kože. Golemih 700 Nm dostupnih gotovo uvijek, raspodjeljuje se kroz PDK mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa na sva četiri kotača. Ne, ovdje nema treće, lijeve papučice, ali je PDK s dvostrukom mokrom spojkom odavno dokazao da je dorastao zadatku i kudikamo kvalificiraniji od obične ručice ručnog mjenjača. U početku sam skeptičan, ali nakon prvog tunela u koji smo u Švicarskoj ušli, padaju sve zablude. Jednostavno ne možete biti brži od ovog mjenjača, a sama pomisao da bi pri ubrzanju od 3,1 sekundu do 100 km/h skidao ruku s upravljača ježi mi dlake na vratu.

Porsche iz pakla
Ovo samo izgleda kao Porsche 911. Ovaj auto je Damien! Da je vrag žena, da voli lateks, bičeve i visoke pete – vozila bi ovo. Taman kad sam nakon par kilometara pomislio da sam se naviknuo na silovito ubrzanje, poklapanjem lijeve pedale osjetio sam bolnu činjenicu – nisam dovoljno jako stegnuo ramene pojaseve. Mislio sam da će mi puknuti barem jedna ključna kost. Karbon-keramički diskovi veliki su koliko i kotači na običnoj Opel Astri, 410 mm sprijeda i 390 mm straga.

Padao je mrak kad smo dohvatili Wassen u podnožju Susten Passa. Umor nas je polako sustizao, bilo je vrijeme za odmor i zbrajanje dojmova.

porsche-911-turbo-s-3Zornjak
Budilica gubi funkciju kada radimo ovakvu priču, bili smo na nogama prije nego se oglasio prvi pijetao u selu. Na našu nesreću, nevrijeme koje je haralo Europom zadnjih tjedan dana donijelo je snijeg mrvu ranije nego očekivano pa je dobar dio planinskih prijevoja već zatvoren. Utjehu smo našli na prilaznoj cesti prema Furka Passu i iskoristili jedinstvenu priliku da posjetimo Andermatt. Od tamo cesta vodi prema Churu preko Oberalp Passa na 2048 metara nadmorske visine. Ovdje je sniman jedan dio poznatog filma Goldfinger iz serijala o Jamesu Bondu. Cesta je bila čista, a snijeg koji se preko dana topio bio je izuzetno je opasan. Lokve koje se slijevaju preko asfalta u trenu postanu zakrpe crnog leda. Nisam htio da prvi novinar koji je razbio 2,2 milijuna kuna vrijedan Porsche – bude Hrvat.

Borac
U overboostu koji traje 20 sekundi motor iza mojih leđa ispaljuje 750 Nm momenta. To čini preko četiri 20-inčne Pirelli P Zero ljetne gume. Čak ni uz najbolji torque vectoring sustav poput ovog, ako se nađete na snijegu ili ledu, nema spasa. Način na koji Turbo S pronalazi grip je naprosto fascinantan. Poput nahuškanog pit bulla koji bez obzira na sve želi uhvatiti brzinu. Silovito i brzo, a opet dovoljno graciozno. S isključenom kontrolom proklizavanja ruke na volanu su napete kao strune, nema opuštanja. Kada je treća kap znoja krenula niz leđa obuzeo me onaj poznati osjećaj – kada svaki živac kaže “ajmo još jednom”, a iskustvo urla da je dosta. Bilo je vrijeme za hlađenje.

Prepustio sam volan Vladi. Sa suvozačkog sjedala stvari izgledaju za oktavu strašnije. Tijelo se pretvara u vreću krumpira u borbenom avionu. Konstantno sam dotezao pojaseve.

porsche-911-turbo-s-9Obratite mu se s poštovanjem
Svaki automobil s iole više iskustva možete uhvatiti za rogove i pokazati mu tko je gazda, pokoriti ga. Učiniti to s ovim automobilom jednako je ući u MMA ring, unijeti se u lice Mirku Filipoviću i viknuti da vam ode po šibice. Vjerojatno ćete dobiti smiješak i kulturan odgovor, a možda popijete i grde batine. Treba biti spreman na sve. Na skliskoj podlozi inicijalno će se ponašati kao svaki drugi 911. Doduše, ono inicijalno klizanje nosom ovdje je uvelike smanjeno. Turbo S grize prednjim kotačima uz minimalno proklizavanje, slijedi izbačaj stražnjeg kraja na koji morate biti spremni i vraški brzi na volanu. Djelić sekunde nakon toga, kada pogon odluči da je dosta cirkusa, pronaći će grip i ispaliti vas prema horizontu toliko brzo da nećete stići prebaciti u višu brzinu. Uz sav trud Turbo S i ja smo ipak najbolje funkcionirali u automatskom modu mjenjača, s upaljenim Sport Plus programom (zbog zvuka), ali i najmekšoj postavci ovjesa. Fascinira me i koliko je prirodan sustav upravljanja na sva četiri kotača.

Pitom i miran
Taj isti auto, doveo nas je nazad do Zuffenhausena nježno i tiho poput pravog GT automobila. Ne pričam prečesto o potrošnji goriva, ali mi je teško shvatljivo da je isti automobil koji mi je popodne trgao ruke i vrat, na otvorenoj cesti trošio ispod 10 litara. Dok nastaju ovi redci, još uvijek ne mogu okretati glavom kako valja, a Vlado se žali na bolove u leđima. Ovaj nas je auto pošteno promiješao. Možda bismo ipak bolje prošli s Mirkom u ringu.

Porsche 911 Turbo S
Motor: twin turbobenzinski, bokser, 6 cilindra
Snaga: 412 kW/560 KS od 6500 do 6750 o/min
Moment: 700 Nm od 2100 do 4250 o/min, u overboostu 750 Nm 2200-4000 o/min
Mjenjač: PDK, 7 stupnjeva
Pogon: na sve kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 3,1 s
Najviša brzina: 318 km/h
Potrošnja (EU): 9,7/13,2/7,7 l/100 km
Emisija CO2: 227 g/km
Cijena: 2.184.510 kuna